Vědci mají jasno: Osolte si čaj a bude vám chutnat víc. Mají ale pravdu?

Dívka, která drží v ruce solničku a pepřenku Krakenimages.com / Shutterstock.com

O pořádné pozdvižení se začátkem roku postarala jedna americká vědkyně, která ve své knize zmínila neobvyklou ingredienci, která prý chybí každému šálku dobrého čaje. Sůl. Ano, čtete správně. Není proto divu, že u tradičních „čajových“ Britů na sebe nenechala bouřlivá reakce dlouho čekat. Opravdu je ale dobré si čaj osolit a zapomenout na cukr nebo mléko? Odpověď vás možná překvapí.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Když věda narazí na tradice

Taky jste si už někdy nasypali omylem do čaje sůl namísto cukru? Podle americké profesorky chemie Michelle Francl byste to tak měli dělat správně pořád. Tak to alespoň radí ve své nové knize s názvem „Steeped: The Chemistry of Tea“, ve které se na základě 30letého výzkumu zabývá dokonalou přípravou čaje z pohledu chemie.

Při jejím vydání nicméně autorka určitě netušila, jak velký šok některým způsobí. Zejména tradičním britským milovníkům čaje. Ti na sociálních sítích neváhali vyjádřit své zděšení. O jejich uklidnění se pak na síti X pokoušelo i americké velvyslanectví v Británii, které s nadsázkou poznamenalo, že představa přidávání soli do britského národního nápoje není oficiálním stanoviskem Spojených států.

„Tušila jsem, že o knihu snad bude velký zájem, ale nevěděla jsem, že zabředneme do diplomatické konverzace s americkým velvyslanectvím,“ vyjádřila na toto konto Francl. A jak to tedy doopravdy je? Vážně dokáže sůl čaj vylepšit?

Žena, která popíjí čaj z hrníčku Raisa Kanareva / Shutterstock.com

Proč je dobré osolit si čaj?

Přidávání soli do čaje není žádnou novou myšlenkou. Doporučovali to již starověcí Číňané v 8. století. A to hned ze dvou důvodů. Obsažený sodík má jednak dobrý vliv na naše zažívání a trávení. Ale také dokáže na jazyku blokovat receptory, které jsou zodpovědné za vnímání hořké chuti. Chuťové buňky totiž jednoduše upřednostňují slanou chuť před tou hořkou. Díky tomu nám přijde šálek zeleného nebo černého čaje chuťově sladší. I bez nutnosti zjemňovat jej cukrem nebo mlékem.

Jak správně připravit čaj se solí?

V první řadě je tento postup vhodný pro pravé zelené a černé čaje, které bývají vlivem obsažených taninů hořké. Vaření a louhování se potom v ničem nemění. Čaj je jako běžně vhodné zalít horkou vodou o teplotě kolem 80 °C a poté přidat špetku soli, nejlépe kamenné či mořské. S množstvím to ale nepřehánějte. Stačí opravdu troška. Na 100 ml se doporučuje asi 0,15 g soli. Pro představu – jedna plná lžička má cca 7 g soli a do čaje vám stačí padesátkrát menší množství.

Zkuste přidat špetku soli i do kávy

Zafunguje to úplně stejně. Sodík potlačí vnímání hořké chuti a „vytáhne“ z kávy její přirozené ovocné nebo sladké tóny. A umožní tak vychutnávat si ji i těm, na které je běžně moc hořká, ale nechtějí (nebo ze zdravotních důvodů nemohou) přislazovat cukrem a zjemňovat mlékem či smetanou.

Dánská ruka, která solí čaj Zheleznov Aleksandr / Shutterstock.com

Podle známého kuchaře Altona Browna je nejvhodnější přidávat sůl přímo do čerstvě mleté kávy a tu poté zalít nebo připravit ve filtru.Nejen, že sůl odstraní hořkost kávy, ale také vybalancuje nevalnou chuť kohoutkové vody. Dávám vždy čtvrt lžičky soli na každých šest lžiček mleté kávy. To je akorát na to, aby sůl zafungovala, ale nebyla v chuti cítit. A mimochodem, i mnohé výzkumy potvrdily, že je sůl pro neutralizaci hořkosti mnohem lepší než cukr," uvedl před lety Brown na svém facebookovém profilu.

Dalším důvodem, proč tento trik vyzkoušet, je schopnost sodíku neutralizovat kyseliny, kterých je káva plná a kvůli kterým často způsobuje žaludeční křeče a překyselení organismu. Sůl jednoduše udělá kávu pitelnější i stravitelnější.

Zdroje: BBC, New Scientist