Borůvky mají modrou barvu, která je pro ně tak charakteristická, že jim v mnoha jazycích dokonce dala jméno. Například v angličtině se jim říká blueberries. Háček je ale v tom, že neobsahují modré pigmenty. Jaká látka je tedy za jejich odstín zodpovědná? Vědci přišli v nové studii s překvapivým objevem, který může pomoci při vývoji nových, udržitelných nátěrů s rozmanitým využitím.
Modré zbarvení borůvek zkoumali vědci z Bristolské univerzity, kteří své výsledky publikovali v časopise Science Advances. Jejich vysvětlení je poměrně prosté a nesouvisí s pigmentem borůvek, který má červenou barvu, a to díky vysoké koncentraci antokyanů. Tato barviva jsou rozpustná ve vodě a podle aktuálního pH kolísají od červené, přes purpurovou až po modrofialovou. Typický indigový odstín ale vidíme především díky povrchovému voskovému povlaku, podobně jako u švestek nebo trnek.
„Modř borůvek nelze extrahovat mačkáním, protože se nenachází v pigmentované šťávě, kterou lze z ovoce vymačkat,“ uvedl v prohlášení Rox Middleton, vedoucí vědecký pracovník z Bristolské univerzity. A dodal, že díky tomu jeho tým věděl, že na té barvě musí být něco zvláštního.
Barevnou podobu borůvek mají na svědomí miniaturní krystalky vosku, které rozptylují dopadající sluneční záření. Jejich plody jsou tak alespoň částečně chráněné před ptáky a jinými predátory, které v přírodním prostředí neobvyklý odstín odpuzuje. Škodné se tedy zbavují podobně jako někteří živočichové, například modří motýli nebo tropické žáby. Vědcům tyto domněnky potvrdil pokus, který spočíval v odstranění voskové vrstvy a její opětovné rekrystalizaci v laboratorních podmínkách.
„Setřeli jsme z plodů vosk a nechali ho znovu vykrystalizovat v laboratoři. Díky tomu se nám podařilo vytvořit zcela nový modrý UV povlak,“ dodal Middleton, který věří, že objev jeho týmu přispěje k vývoji nových, udržitelných a biokompatibilních nátěrů, laků či barviv. Ty by mohly být použity ve všem možném, od technologií přes stavebnictví až po automobilový průmysl. Vědci tedy nyní zjišťují, jaké prospěšné vlastnosti by mohly vosky mít, a zároveň hledají cesty, jak je získávat jednodušší a rychlejší cestou.
Zdroje: Science.org, Livescience.com
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty, hlavní jídla, nápoje, omáčky, polévky, předkrmy, přílohy, saláty nebo zavařování.