Borůvky neobsahují modrý pigment, tak proč jsou modré?

Malá dřevěná miska s borůvkami Subbotina Anna / Shutterstock.com

Borůvky mají modrou barvu, která je pro ně tak charakteristická, že jim v mnoha jazycích dokonce dala jméno. Například v angličtině se jim říká blueberries. Háček je ale v tom, že neobsahují modré pigmenty. Jaká látka je tedy za jejich odstín zodpovědná? Vědci přišli v nové studii s překvapivým objevem, který může pomoci při vývoji nových, udržitelných nátěrů s rozmanitým využitím.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Co stojí za modrou barvou borůvek?

Modré zbarvení borůvek zkoumali vědci z Bristolské univerzity, kteří své výsledky publikovali v časopise Science Advances. Jejich vysvětlení je poměrně prosté a nesouvisí s pigmentem borůvek, který má červenou barvu, a to díky vysoké koncentraci antokyanů. Tato barviva jsou rozpustná ve vodě a podle aktuálního pH kolísají od červené, přes purpurovou až po modrofialovou. Typický indigový odstín ale vidíme především díky povrchovému voskovému povlaku, podobně jako u švestek nebo trnek.

Modř borůvek nelze extrahovat mačkáním, protože se nenachází v pigmentované šťávě, kterou lze z ovoce vymačkat,“ uvedl v prohlášení Rox Middleton, vedoucí vědecký pracovník z Bristolské univerzity. A dodal, že díky tomu jeho tým věděl, že na té barvě musí být něco zvláštního.

Několik bobulek borůvek na laboratorním sklíčku Light Stock / Shutterstock

Jde o revoluční objev?

Barevnou podobu borůvek mají na svědomí miniaturní krystalky vosku, které rozptylují dopadající sluneční záření. Jejich plody jsou tak alespoň částečně chráněné před ptáky a jinými predátory, které v přírodním prostředí neobvyklý odstín odpuzuje. Škodné se tedy zbavují podobně jako někteří živočichové, například modří motýli nebo tropické žáby. Vědcům tyto domněnky potvrdil pokus, který spočíval v odstranění voskové vrstvy a její opětovné rekrystalizaci v laboratorních podmínkách.

Setřeli jsme z plodů vosk a nechali ho znovu vykrystalizovat v laboratoři. Díky tomu se nám podařilo vytvořit zcela nový modrý UV povlak,“ dodal Middleton, který věří, že objev jeho týmu přispěje k vývoji nových, udržitelných a biokompatibilních nátěrů, laků či barviv. Ty by mohly být použity ve všem možném, od technologií přes stavebnictví až po automobilový průmysl. Vědci tedy nyní zjišťují, jaké prospěšné vlastnosti by mohly vosky mít, a zároveň hledají cesty, jak je získávat jednodušší a rychlejší cestou.

Zdroje: Science.org, Livescience.com