Švestky – proč je jíst a jak je nejlépe zpracovat na zimu

Proutěný košík švestek a švestky Nitr / Shutterstock.com

Švestky patří k nejběžnějšímu českému ovoci, které najdeme v zahrádkách, sadech a samozřejmě i na pultech obchodů. Pochutnáváme si na nich zejména na konci léta, ale dají se usušit, zavařit nebo zamrazit i na později. V kuchyni mají široké využití, skvěle chutnají, a navíc našemu tělu přináší celou řadu benefitů.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jaké vitamíny obsahují švestky?

Důvodů, proč si dopřávat švestky, je celá řada. Není to jen jejich chuť, ale především prospěšné látky, které působí blahodárně na naše zdraví. Ve švestkách najdeme vitamín E, vlákninu, draslík, hořčík, fosfor, vápník i antioxidanty.

Na co jsou zdravé?

Díky tomu se mohou švestky pochlubit celou řadou pozitivních účinků. Posilují kosti a mohou tak být jistou prevencí proti osteoporóze. Napomáhají správnému trávení a podporují také funkci střev – jsou mimo jiné dobrým prostředkem proti zácpě. Mají dobrý vliv i na srdeční funkce a pomáhají snižovat krevní tlak i cholesterol. V neposlední řadě díky antioxidantům zpomalují proces stárnutí.

Miska a bedýnka švestek vedle švestkového koláče Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Kolik stojí švestky a kde je koupit?

Ne každý si může dovolit vlastní zahrádku, na které si vypěstuje svoji úrodu švestek. Nemusíte ovšem zoufat. Obzvlášť v srpnu, kdy je švestková sezóna, pořídíte toto ovoce v obchodech často za akční ceny. Kilo švestek ve slevě tak v průměru seženete za 25 Kč, můžete ale narazit i na levnější variantu. Nejlevněji je pořídíte třeba v Tesco, kde stojí v akci 23,90 Kč/kg, v Lidlu a v Albertu zaplatíte 24,90 Kč/kg a v akci ho mají i v Bille za 29,90 Kč/kg. Mimo akce stojí švestky poněkud více – okolo 49 Kč za kilogram.

Do buchty, nebo jen tak?

Kupte se slevou Švestky.

Porovnat slevy

Jak je zpracovat?

Pokud máte švestek přebytek a nestačíte je zkonzumovat čerstvé, není nic jednoduššího, než si je uchovat na později.

Zamrazte je

Dají se totiž docela dobře zamrazit – tak vám vydrží klidně celý rok. K tomuto účelu vyberte švestky, které jsou právě zralé a nemají žádné vady v podobě skvrn nebo teček.

Švestky nejprve důkladně omyjte a odstraňte z nich případné nečistoty. Nechejte je dokonale uschnout. Následně je vypeckujte a nakrájejte podle potřeby – třeba na poloviny nebo na měsíčky. Rozprostřete je na tác nebo jakoukoli jinou nádobu, která se vám vejde do mrazáku. Nechte takto švestky mrazit asi hodinu. Poté je můžete sesypat do sáčku nebo krabičky, v níž je uchováte. Díky počátečnímu mražení na tácu se už nespojí a vy je budete moci odebírat podle potřeby.

Zmražené švestky Stalexphotography / Shutterstock.com

Jak sušit švestky?

Švestky si samozřejmě můžete i nasušit – vznikne vám vynikající pochoutka, která si navíc zachová i většinu prospěšných látek. K tomuto účelu lze využít sušičku na ovoce, případně i obyčejnou troubu. Vyberte opět zralé švestky bez jakýchkoli vad. Omyjte je a osušte. Nejlepší je sušit je celé – pecku vytáhněte tím, že plod pouze naříznete. Nebo můžete švestky krájet na poloviny – v tom případě je sušte slupkou dolů.

Pokud budete sušit v troubě, vyložte plech nejprve pečicím papírem a poté na něj švestky rozprostřete. Sušení bude vyžadovat trpělivost – trvá dlouho a nesmí se urychlovat zvýšením teploty, protože ta by švestkám uškodila. Ideální je zvolit program s horkovzduchem.

Začněte na nízké teplotě – kolem 50 °C – a nechte švestky sušit 5 hodin. Poté sušení přerušte a počkejte, dokud plody dokonale nevychladnou. Následně zvyšte teplotu na 70 °C a pokračujte v sušení po dobu 12 hodin. Znova nechte vychladnout a nakonec se vrhněte do finálního sušení – na 65 °C po 3 hodiny.

Švestkový crumble s makovou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Švestkový crumble s makovou drobenkou

Švestkový crumble s makovou drobenkou si jistě zamilujete. Pod křupavou drobenkou se totiž ukrývá velká porce šťavnatého ovoce, které zajisté nikdo neodolá.

Švestkový crumble s makovou drobenkou

V elektrické sušičce probíhá sušení velmi podobně – i tam regulujte teplotu a délku stejným způsobem. Nasušené švestky skladujte v uzavíratelné sklenici na chladnějším, tmavém místě.

Dřevěná miska sušených švestek Krasula / Shutterstock.com

Jak švestky zavařit?

V neposlední řadě si můžete švestky zavařit a vytvořit si tak chutný kompot. Je to naprosto jednoduché a zvládne to i úplný začátečník. Na nálev vám bude stačit obyčejná voda a cukr krystal. Na 3 kg švestek budete potřebovat asi 1 litr vody a 300 g cukru.

Švestky omyjte, vypeckujte a vložte do zavařovacích sklenic. Vodu nechejte projít varem, aby se v ní cukr dobře rozpustil. Až trochu vychladne, švestky jí zalijte. Sklenice poté vložte do zavařovacího hrnce a sterilujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.