Upečte si něco dobrého! Hrušková bábovka je rychlovka, kterou zvládnete prakticky bez práce

Nabírání bábovky Elena Veselova / Shutterstock.com

Pusťte se s vervou do pečení. Za pouhou hodinu vykouzlíte lahodnou pochoutku, kterou si oblíbí celá rodina. Tato bábovka využívá hrušky a špaldovou mouku, což ji dělá o něco zdravější než jiné dezerty. Pokud špaldové mouce ale zrovna nefandíte, můžete použít i klasickou polohrubou. Tak se do toho pusťte, ať máte něco dobrého k odpolední kávě.

Přečtěte si také

Nejlepší jsou přemrzlé! Na mišpule, jeřabiny a další plody vyrazte až po mrazících, jsou sladší

Hrušková bábovka ze špaldové mouky – recept

Pokud máte rádi rychlé recepty, budete v sedmém nebi. Žádné zdlouhavé tření těsta, stačí prošlehat pár ingrediencí a máte hotovo. Pokud navíc máte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem, budete to mít prakticky bez práce.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky (lze nahradit polohrubou)
  • 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 g cukru nebo 7 lžic medu
  • 3 vejce
  • 2 středně velké hrušky (nastrouhané najemno)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • máslo a mouka na vymazání formy
Olejová bábovka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Olejová bábovka

Olejová bábovka patří k tradičním receptům, po kterých saháme hlavně o víkendech. Její jednoduchá příprava z pár surovin nám zaručí, že během chvilky bude domov krásně vonět a ke kávě můžeme podávat moučník, na kterém si rád pochutná každý.

Olejová bábovka
Mrkvová bábovka se švestkami
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Mrkvová bábovka se švestkami

Mrkvová bábovka se švestkami, to je lákavý zákusek k odpolední kávě nebo čaji, na kterém si pochutnají malí i velcí. Bábovku můžete před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.

Mrkvová bábovka se švestkami
Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem

Postup pečení:

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.
  2. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát.
  3. Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno.
  4. Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci.
  5. Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citronu.
  6. Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta.
  7. Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta.
  8. Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečenost kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo.
  9. Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Pocukrovaná bábovka na talíři, kousek bábovky na talířku, šálek kávy Grazyna Kownacka / Shutterstock.com

V čem je špaldová mouka jiná?

Špaldová mouka se mele z odrůdy pšenice jménem špalda. Jedná se o původní druh pšenice, který má vysoký podíl bílkovin a minerálních látek – proto se vyplatí ji pravidelně využívat do receptů na koláče či chleba.

  • U kynutí ovšem potřebuje delší čas než klasická hladká pšeničná mouka a je taktéž dražší.
  • Za 1 kg špaldové mouky zaplatíte zhruba 30–40 Kč. Za bio kvalitu si pak připlatíte cca ještě dalších 25 Kč.

Kam pro hrušky za akční cenu?

Hrušky najdete v každém malém i velkém supermarketu, a to za průměrnou cenu kolem 60 Kč. Vyplatí se proto zajít pro ně ve slevě a pořídit si je tak například za 30 až 35 Kč. Pokud se ale snažíte nakupovat lokální ovoce (vypěstované v České republice), bude to chtít hledat více.

Zdroj: Kupi