Rychlý a sladký recept: Hrušková bábovka ze zdravé špaldové mouky

Bábovka na talíři, kousek bábovky na talířku, hrušky v misce MShev / Shutterstock.com

Vrhněte se naplno do pečení. Během hodinky vykouzlíte voňavou dobrotu, na které si pochutná celá rodina. Na tuto bábovku využijete hrušky a špaldovou mouku, takže je trošku zdravější než jiné dezerty.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Pokud máte rádi rychlé recepty, budete v sedmém nebi. Žádné zdlouhavé tření těsta, stačí prošlehat pár ingrediencí a máte hotovo. Pokud navíc máte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem, budete to mít prakticky bez práce.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 g cukru nebo 7 lžic medu
  • 3 vejce
  • 2 středně velké hrušky (nastrouhané najemno)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • máslo a mouka na vymazání formy
Utrhněte si hrušky v akci

Postup pečení:

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.
  2. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát.
  3. Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno.
  4. Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci.
  5. Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citronu.
  6. Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta.
  7. Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta.
  8. Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečenost kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo.
  9. Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Pocukrovaná bábovka na talíři, kousek bábovky na talířku, šálek kávy Grazyna Kownacka / Shutterstock.com

V čem je špaldová mouka jiná?

Špaldová mouka se mele z odrůdy pšenice jménem špalda. Jedná se o původní druh pšenice, který má vysoký podíl bílkovin a minerálních látek – proto se vyplatí ji pravidelně využívat do receptů na koláče či chleba.

  • U kynutí ovšem potřebuje delší čas než klasická, hladká pšeničná mouka a je taktéž dražší.
  • Za 1 kg špaldové mouky zaplatíte zhruba 30–40 Kč. Za bio kvalitu si pak připlatíte cca ještě dalších 35 Kč (např. značka Probio).

Kam pro hrušky za akční cenu?

Hrušky najdete v každém malém i velkém supermarketu, a to za běžnou cenu kolem 60 Kč. Vyplatí se proto zajít pro ně ve slevě, a pořídit si je tak například za 35 Kč. Pokud se ale snažíte nakupovat lokální ovoce (vypěstované v České republice), bude to chtít hledat více.

Tři hrušky na stromě Selina Irina / Shutterstock.com

Tipy na české hrušky

Hrušky z českých sadů nabízí například síť prodejen Penny Market. Označuje je jako „neobyčejné kousky“, což je ovoce (a zelenina), které je v pořádku, avšak nevyhovuje aktuálním estetickým kritériím. Penny Market toto ovoce prodává za lepší cenu, čímž přispívá k menšímu plýtvání. České hrušky dále nabízí síť prodejen Billa pod značkou Česká farma.