15 chytrých způsobů, jak znovu využít zbytky z kuchyně

Zbytky z vaření Andrey_Popov / Shutterstock.com

Při vaření téměř vždy zůstanou zbytky potravin, které se nezužitkují. Zhruba polovina jídla skončí v koši a stále více lidí se snaží tuto statistiku změnit tím, že zbytky dále používají. Důvod je nejen etický, ale také ekonomický. Chytrým využíváním zbytků je možné v domácnosti ušetřit každý měsíc nemalé množství peněz. Mnoho kuchařů velmi dobře ví, jak zbytky využívat, ale na druhou stranu mnoho běžných lidí tyto znalosti nemá, a proto vám poradíme, jak zbytky z kuchyně nejlépe zužitkovat.

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Zbytky másla

Zbylo vám v obalu tak malé množství másla, že byste si s ním ani nenamazali chleba? Dejte tento zbytek do uzavíratelného sáčku a ten do mrazáku. Tyto zbytky másla se vám budou hodit až budete potřebovat vymazat zapékací mísu nebo třeba formu na bábovku.

Kůrky ze sýru

Řada sýrů má po okrajích tvrdé kůrky, které jsou na konzumaci příliš tvrdé. Většina lidí tuto kůrku odkrojí, nebo sýr vykouše a kůrku vyhodí. Už ji nevyhazujte. Udělejte to jako Italové a přidejte ji do vývaru, polévky nebo omáčky. Pokud pro ně nemáte okamžité využití, můžete je zamrazit a použít později. Kůrky jsou tvrdé, ale v omáčce nebo polévce se rozpustí, zahustí ji a dodají bohatší chuť.

Topinky s hříbky
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Topinky s hříbky

Nasbírali jste plný košík žampionů nebo hříbků a už nevíte co s nimi? Máme pro vás super rychlý recept na křupavé topinky, který se bude hodit třeba na večeři. Kromě hub potřebujete jen pár ingrediencí, které určitě máte doma, a za deset minut už můžete hodovat.

Topinky s hříbky

Pečivo

Ať už vám zbyla patka chleba nebo třeba půlka rohlíku, jde o cennou surovinu pro další použití. Skvělou volbou jsou krutóny, které můžete přidat do polévek nebo salátů. Pečivo také můžete usušit a umlít na strouhanku. Ve vzduchotěsném sáčku vám strouhanka vydrží i několik měsíců.

Starý chléb

Pokud vám zbylo více chleba a ještě není plesnivý, využijte ho na topinky nebo na chleby ve vajíčku. Pokud si obecně kupujete celý chléb a víte, že ho nesníte celý, rozdělte ho na více částí, které zamrazíte.

Vejce na žlutém pozadí LightField Studios / Shutterstock.com

Vaječné žloutky nebo bílky

Potřebujete v receptu využít pouze vaječný bílek? Žloutky můžete využít pro celou škálu dalších receptů, zejména pro koláče a bábovky. Využijete je i ve slaných receptech, třeba na těstoviny carbonara. V lednici vám žloutky vydrží až dva dny. To samé platí, pokud vám zbydou bílky, můžete je skladovat v lednici a použít je zejména na sladké polevy dezertů. Když k bílkům nebo žloutkům přidáte ještě pár vajec, můžete si udělat třeba omeletu.

Vaječné skořápky

Pokud jste šikovní a vaše skořápky vajec tvoří dva nepoškozené kalíšky, můžete je využít pro vyklíčení semen. Proč kupovat malé květináče, stačí dát do skořápek trochu substrátu, zasadit semínka, zalévat je. Když rostlinky vyklíčí a vyrostou do výšky několika centimetrů, můžete je přesadit na záhon. Vaječné skořápky skvěle poslouží také jako obrana před slimáky, stačí je podrtit a rozházet po obvodu záhonu.

Citronová kůra

Stále vyhazujete vymačkané citróny? Raději je zamrazte v uzavíratelném sáčku. Když budete mít recept vyžadující citronovou kůru, stačí citróny vyjmout z mrazáku a nastrouhat. Oloupanou kůru můžete také využít jako ozdobu dezertů nebo nápojů.

Cibulové slupky

Naše babičky pravděpodobně věděly, že jsou cibulové slupky pokladem, který se nevyhazuje. Jde o skvělou ingredienci, kterou můžete použít do polévky, především do vývaru. Dodá mu tmavší odstín a lepší chuť. Po použití je potřeba je scedit.

Strouhání čokolády Shutterstock.com

Čokoláda

Jen málokomu zbyde čokoláda, kterou by chtěl vyhodit, obzvláště těm mlsnějším z nás. Pokud se vám to ale stane a nechcete ji jíst jen tak, můžete čokoládu pomocí nože nebo škrabky nastrouhat na malé kudrlinky, které skvěle ozdobí každý dezert. Čokoládu můžete samozřejmě také rozpustit a udělat si polevu nebo si do ní namáčet ovoce.

Rajčatový protlak

Pokud vám zbyde množství protlaku, nevyhazujte ho. Umístěte zbylý protlak do vzduchotěsného sáčku a zamrazte ho. Takto vám vydrží až 3 měsíce. Podle potřeby ho následně stačí nalámat do vašich jídel.

Člověk dává dort do mrazáku Ahanov Michael / Shutterstock.com

Dorty a dezerty

Pokud jste nedojedli dort a je vám líto ho vyhazovat, můžete ho zamrazit a dát si ho později, třeba se šlehačkou a ovocem.

Vanilkové lusky

Jedná se o poměrně drahou ingredienci, kterou můžete naplno využít i po odstranění vnitřní části lusků. I po vyprázdnění jsou lusky skvělým zdrojem aroma a můžete toho využít třeba tak, že lusky umístíte do vaší cukřenky. Cukr následně získá příjemnou vanilkovou chuť. Můžete takto ochutit nejen cukr, ale třeba také kávu nebo cokoliv jiného.

Karbanátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Karbanátky

Karbanátky jsou klasikou české kuchyně a velkou oblibu mají také ve Skandinávii nebo v Turecku. Nejznámější jsou ty tradiční z mletého masa, existují však i v kombinaci se sýrem nebo zeleninou. Podávat je můžete s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátkem nebo jen tak s chlebem.

Karbanátky

Kávová sedlina

Kávovou sedlinu, či také lógr, mnoho lidí vyhazuje. Můžete si z něj ale připravit účinný tělový peeling, olej nebo také mýdlo. Pokud máte zahrádku nebo kompost, použijte sedlinu sem, pomáhá podpořit růst rostlin a také přitahuje žížaly.

Kosti

Zbyly vám kuřecí skelety, hovězí kosti, skořápky krevet nebo jiné živočišné zbytky? Dejte je do sáčku, zamrazte je a později z nich můžete udělat chutný vývar.

Nakrájená zelenina na prkéknku Kmpzzz / Shutterstock.com

Zbytky zeleniny

Ať už jde o nať z mrkve, cibuli, česnek nebo bylinky, nevyhazujte tyto zbytky. Namísto toho je shromažďujte v lednici nebo mrazáku, a když jich budete mít dost, můžete z nich připravit chutný zeleninový vývar.

Nenahlížejte na zbytky jako na odpad, ale jako na ingredience. Následně budete mít doma vždy mnoho zásob na vytvoření chutného jídla. Pokud se naučíte takto uvažovat, omezíte tím plýtvání a ušetříte peníze do rodinného rozpočtu.

Zdroj: kupi.cz