Chyby, které mohou pokazit chuť kávy. Neděláte je také?

Naučte se připravovat kávu bez obvyklých chyb, které zbytečně kazí její chuť Pixabay

Výbornou zrnkovou kávu jako z kavárny si můžete připravit i doma. Ve frenchpressu, moka konvičce nebo překapáváním. I obyčejný a tolik oblíbený turek bude chutnat o něco lépe, pokud se vyvarujete některých obvyklých chyb. Možná se budete divit, čím vším si můžete chuť své kávy pokazit.

Přečtěte si také

Vláda schválila snížení DPH na vstupné, ubytování a silniční daň
Vláda schválila snížení DPH na vstupné, ubytování a silniční daň

Špatná hrubost namletých zrn

Jedna z nejčastěji přehlížených chyb vůbec. Jen málo lidí tuší, že každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletých zrn. Obecně platí, že čím déle je káva louhovaná v horké vodě, tím větší velikost by měla namletá zrnka mít.

U espressa, kde příprava probíhá za vysokého tlaku během několika málo vteřin, by měla být zrnková káva namletá najemno. Pokud by byla hrubost větší, nestihla by se z nich za takto krátkou dobu extrahovat všechna chuť, a káva by tak byla slabší. Naopak u frenchpressu, kde je káva vystavena horké vodě delší dobu, doporučujeme hrubost zrn větší.

Řídit se můžete naším stručným průvodcem:

  • espresso – jemná hrubost namletých zrn (konzistence by vám měla připomínat hrubou mouku)
  • moka konvička – obdobná jemnost jako u espressa
  • překapávaná káva, dripper – střední hrubost (konzistence by měla připomínat kuchyňskou sůl)
  • frenchpress – hrubě namletá zrna (konzistence by měla připomínat krystalky mořské soli a velikost zrn by měla být taková, aby neprošla sítkem na stlačení kávy)
  • turek – i v tomto případě zvolte hrubší strukturu namletých zrn, protože díky své velikosti zůstanou lépe usazená na dně šálku
Každý typ přípravy vyžaduje jinak namletá zrna, pro espresso je ideální jemná hrubost Pixabay

Příliš horká voda

Pokud patříte k těm, kteří kávu zalévají vodou ihned poté, co se dovaří, zbystřete. Káva by se totiž nikdy vroucí vodou zalévat neměla. Jednoduše ji totiž přepálíte, což neprospěje její chuti (může být trpká a nahořklá), ale ani vašemu zdraví. Ideální teplota vody by měla být okolo 92 °C. Jak jí docílit? Pořídit si můžete speciální rychlovarnou konvici s ukazatelem teploty vody nebo jednoduše po uvaření vody asi 1–2 minuty počkejte.

Tip: Pokud si nedokážete svou kávu představit bez mléka, i zde platí jedno pravidlo: Vždy dejte přednost tomu plnotučnému s obsahem 3,5 % tuku. Kávě dodá lahodnější chuť a díky vyššímu obsahu tuku je vhodnější i pro napěnění.

Pachuť zaneseného příslušenství

Na chuti kávy se může výrazně podepsat i stav přístroje a příslušenství, ve kterém ji připravujete. Kávovar byste proto měli pravidelně čistit a odvápňovat. Důkladné čištění si zaslouží i moka konvička, sítko frenchpressu nebo mlýnek na kávu. Kávová zrna totiž obsahují olejnaté částice, které se mletím uvolňují a po nějaké době žluknou.

Pokud si kávu děláte v dripperu nebo ji necháváte překapávat, určitě věnujte pozornost i samotným papírovým kávovým filtrům. Ty byste vždy měli nejprve propláchnout horkou vodou, aby se z nich uvolnila jejich papírová chuť.

Na kávě se mohou nepříjemně podepsat i papírová chuť filtrů nebo zanesený mlýnek Pixabay

Nevhodné skladování

Zrnkovou kávu doma vždy skladujte na suchém a tmavém místě, ideálně v původním obalu a v uzavíratelné nádobě. Při dlouhodobějším skladování se z ní vytrácí aroma i chuť. Proto je lepší nekupovat do zásoby velké množství kávy, zvláště pokud si ji nepřipravujete každý den. Kávu si vždy melte až těsně před její přípravou, aby si co nejdéle udržela svou kvalitu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!