Voňavá a výjimečná. Taková je vanilka, právem označovaná za královnu mezi kořením. Přestože v obchodech najdeme spoustu výrobků s vanilkovou příchutí, pravou vanilku v nich objevíme jen zřídka. Většina z nich totiž obsahuje syntetické náhražky, které volíme hlavně kvůli jejich nižší ceně. Co stojí za vysokou cenou pravé vanilky a jak poznat kvalitní vanilkové produkty?
Když se řekne vanilka, každému se jako první vybaví žlutá barva. Ve výrobcích z ní by vás však vždy měla zajímat barva černá, respektive drobná černá zrníčka, která pochází z drcených vanilkových lusků.
Vanilkový cukr proto vždy musí obsahovat pravou vanilku. Pokud ne, jedná se o cukr vanilínový, který tak musí být označený a v jehož složení najdete informaci o aromatech.
Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. A není divu! Křehké rohlíčky chutnají po oříšcích, voní po vanilkovém cukru a neskutečně se rozplývají na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Bílá krystalická látka vanilín je umělé (přírodní nebo syntetické) aroma, které se vyrábí pomocí petrochemického průmyslu. Dříve se dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Ačkoliv vanilín může chutnat stejně jako vanilka a při pečení rozdíl třeba ani moc nepoznáte, minimálně zmíněná výroba napovídá o jeho kvalitě.
Jiri Hera / Shutterstock.com
Cena vanilínového cukru může být v obchodech oproti tomu pravému vanilkovému i dvacetkrát nižší. A ačkoliv je umělý vanilín výrazně levnější, i s ním výrobci v produktech šetří. Správně by se měl jeho obsah v cukru pohybovat kolem 0,3 mg/g produktu. Ve skutečnosti to však často bývá i méně. Spotřebitelé to ovšem obtížně poznají – na etiketě najdou pouze informaci, že výrobek obsahuje aromata.
Oproti tomu vanilkový cukr musí mít na obalu vždy uvedeno množství obsažené vanilky a původ jejích lusků. I u pravého vanilkového cukru se cena může lišit v závislosti na původu vanilky a jejím množství.
Ceny vanilkových lusků se pohybují zhruba od 50 do 200 Kč za 1 kus. Seženete je v kamenných i internetových obchodech s kořením nebo se speciální výživou, ale také v supermarketech a hypermarketech, např. od značky Dr. Oetker nebo Kotányi. Ve speciálních týdnech se prodávají také v Lidlu nebo Penny Marketu před Vánocemi či Velikonocemi.
Pierre-Yves Babelon / Shutterstock.com
Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Za její vysokou cenou stojí především náročný způsob pěstování. Rostliny vanilky kvetou na Madagaskaru jen v jediný den v roce. Vzhledem k tomu, že se musí květy opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.
Jakmile dorostou lusky, sbírají se ještě zelené a po dobu několika měsíců se nechávají fermentovat a sušit do známé tmavé podoby. Pro zajímavost: Ze 4 kg zelených lusků vznikne ve výsledku asi jen 1 kg vanilkových lusků určených k prodeji.
Cena vanilky navíc výrazně stoupla v posledních letech. Na vině byl především cyklon, který na Madagaskaru zničil většinu úrody a poškodil zdejší půdu, ale také lupiči, kteří mají na tuto drahou komoditu spadeno.
Zdroje: Kupi.cz, dTest