Dejte pozor na rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem, ať si nepokazíte chuť cukroví

Vanilkové rohlíčky a váleček na těsto A_Lein / Shutterstock.com

Voňavá a jedinečná. To je vanilka, královna mezi kořením. A ačkoliv jsou regály obchodů plné vanilkových výrobků, vězte, že pravou vanilku si domů odnášíte jen výjimečně. Většina produktů totiž obsahuje pouze syntetické náhražky. Těm ovšem velmi často dáváme přednost, protože jsou levnější než ty z pravé vanilky. Proč je toto koření tak drahé a jak v obchodech vanilkové výrobky vybírat?

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít jablečný ocet? Rychlejší hubnutí, pleť bez vrásek i čistá domácnost
Na co všechno se dá použít jablečný ocet? Rychlejší hubnutí, pleť bez vrásek i čistá domácnost

Vanilka a vanilín. Jaký je v nich rozdíl?

Když se řekne vanilka, každému se jako první vybaví žlutá barva. Ve výrobcích z ní by vás však vždy měla zajímat barva černá, respektive drobná černá zrníčka, která pochází z drcených vanilkových lusků.

Vanilkový cukr proto vždy musí obsahovat pravou vanilku. Pokud ne, jedná se o cukr vanilínový, který tak musí být označený a v jehož složení najdete informaci o aromatech.

Nestíháte? Skočte si pro cukroví v akci

Bílá krystalická látka vanilín je umělé (přírodní nebo syntetické) aroma, které se vyrábí pomocí petrochemického průmyslu. Dříve se dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Ačkoliv vanilín může chutnat stejně jako vanilka a při pečení rozdíl třeba ani moc nepoznáte, minimálně zmíněná výroba napovídá o jeho kvalitě.

  • Vanilkový cukr – musí obsahovat pravou vanilku. Nejlepší (a dražší) je z odrůdy Bourbon z Madagaskaru, může ale pocházet i z jiných zemí nebo být jiné odrůdy, např. Tahitensis.
  • Extrakt vanilky – jedná se o tekutý výluh z plodů vanilky naložených v lihu.
  • Vanilínový cukr – neobsahuje pravou vanilku, ale syntetické aroma.
Vanilkové lusky vedle mističky s cukrem Jiri Hera / Shutterstock.com

Kvalitu prozradí etiketa obalu i cena cukru. Pravá vanilka je výrazně dražší

Cena vanilínových cukrů může být v obchodech oproti těm pravým vanilkovým i dvacetkrát nižší. A ačkoliv je umělý vanilín výrazně levnější, i s ním výrobci v produktech šetří. Správně by se měl jeho obsah v cukru pohybovat kolem 0,3 mg/g produktu. Ve skutečnosti to však často bývá i méně. Spotřebitelé to ovšem obtížně poznají – na etiketě najdou pouze informaci, že výrobek obsahuje aromata.

Oproti tomu vanilkové cukry musí mít na obalu vždy uvedeno množství obsažené vanilky a původ jejích lusků. I u pravého vanilkového cukru se cena může lišit v závislosti na původu vanilky a jejím množství.

  • Tip: Vanilkový cukr si lze snadno vyrobit i doma. Stačí v uzavíratelné nádobě k obyčejnému bílému či třtinovému cukru přidat vanilkový lusk a nechat cca 2 týdny odležet.

Ceny vanilkových lusků se pohybují od 70 do cca 150 Kč za 1 kus. Seženete je v kamenných i internetových obchodech s kořením nebo se speciální výživou, ale také v supermarketech a hypermarketech, např. od značky Dr. Oetker nebo Kotányi. Ve speciálních týdnech se prodávají také v Lidlu nebo Penny Marketu před Vánocemi či Velikonocemi.

Žena u rostoucího květu s vanilkovým luskem Pierre-Yves Babelon / Shutterstock.com

Proč je pravá vanilka tak drahá?

Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Za její vysokou cenou stojí především náročný způsob pěstování. Rostliny vanilky kvetou na Madagaskaru jen v jediný den v roce. Vzhledem k tomu, že se musí květy opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.

Usnadněte si přípravu cukroví

Jakmile dorostou lusky, sbírají se ještě zelené a po dobu několika měsíců se nechávají fermentovat a sušit do známé tmavé podoby. Pro zajímavost ze 4 kg zelených lusků vznikne ve výsledku asi jen 1 kg vanilkových lusků určených k prodeji.

Cena vanilky navíc výrazně stoupla v posledních letech. Na vině byl především cyklon, který na Madagaskaru zničil většinu úrody a poškodil zdejší půdu, ale také lupiči, kteří mají na tuto drahou komoditu spadeno.