Vyzkoušejte trend regrow. Vypěstujte si z odřezků čerstvou nať plnou vitamínů

Pěstování celeru a salátu na okenním parapetu doma metodou regrow Daria Minaeva / Shutterstock.com

Také nemáte rádi zbytečné vyhazování zbytků? Teď už nemusíte, z odřezků z ovoce a zeleniny si můžete snadno vypěstovat novou, čerstvou a křupavou nať, kterou využijete do salátů nebo polévek. Trend regrow stojí na principu, že žádné jídlo nemusí skončit v koši. Poradíme vám, které druhy ovoce a zeleniny je možné doma pěstovat a co na to budete potřebovat.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Plýtvání je velký problém

Jak vyplývá z údajů Organizace pro výživu a zemědělství, na světě se vyhodí téměř třetina veškerého vyprodukovaného jídla. Tyto potraviny by přitom bývaly nasytily asi tři miliardy lidí.

Za nejvíce odpadu jsou odpovědné právě domácnosti, které vyhodí asi 55 %. Dalších 18 % se vyhodí při výrobě, 11 % jde na vrub primární produkci, 9 % se zlikviduje ve veřejném stravování a 7 % vyplýtvají maloobchody.

Při tak velkém plýtvání je více než vhodné přemýšlet nad využitím všeho, co v kuchyni vyprodukujeme, tedy i bio odpadu ve formě odřezků z ovoce a zeleniny. Ty se dají použít jako základ zeleninového vývaru, odšťavnit nebo z nich můžete zkusit vypěstovat čerstvou nať.

Pěstování celeru a mrkve metodou regrow VTT Studio / Shutterstock.com

Proč pěstovat výhonky z odřezků?

V posledních letech se v gastronomii často skloňují slova „microgreens“ a „regrow“. Microgreens v sobě ukrývá pěstování mladých výhonků zeleniny a luštěnin, které se konzumují už ve fázi prvního naklíčení. V této podobě zelenina obsahuje největší množství prospěšných vitamínů, minerálů a antioxidantů. Některé druhy, zejména luštěnin, mají také vysoký podíl bílkovin, navíc chutnají přesně jako jejich zralá verze.

Nejběžnější druhy jsou hrášek, ředkev, hořčice, brokolice, pórek, čočka, ale i rukola, slunečnice, celer, petržel, mrkev či jarní cibulka. Regrow je trend, při němž se ze zbytků, které by jinak skončily v koši, pěstují nové svěží potraviny, které mají v kuchyni široké využití.

Co budete k pěstování potřebovat?

Oba druhy klíčení můžete doma praktikovat jen za pomoci nízké mističky nebo sklenky a vody. Případně můžete využít obyčejné vatové odličovací tampony, které v sobě drží vodu a kořínkům se v nich líbí.

Pokud se do tohoto trendu ponoříte víc, na trhu jsou k dispozici i speciální mističky a sklenice na klíčení. Krásnou regrow sadu obsahující misku, 2 hluboké a 2 mělké síťky, 2 kryty a 5 variabilních žeber nyní nabízí například e-shop Tchibo.cz. Pořídíte ji také na webu Nakliceno.cz, kde najdete množství dalších produktů na pěstování regrow zeleniny nebo microgreens, a to včetně semínek.

Pokud se chystáte nakoupit větší množství semínek různých netradičních odrůd, mrkněte také na web Culinabotanica.cz Kateřiny Winterové, autorky kuchařek Vaříme podle herbáře.

Pěstování cibule metodou regrow Real_life_photo / Shutterstock.com

Je libo česnek nebo cibulovou nať?

Máte-li rádi jemnou chuť medvědího česneku, možná vás potěší, že si jeho alternativu snadno vypěstujete z toho klasického. Pokud doma nestihnete spotřebovat všechen, můžete jednu hlavu vzít a položit do mističky s trochou vody na okenní parapet. Hlavička nesmí být plesnivá a vody nesmí být příliš. Během několika dnů začnou stroužky klíčit a vyroste vám čerstvá a křupavá nať, kterou využijete do polévek, pomazánek nebo jen tak na chleba.

Podobné je to s cibulí. Až budete příště krájet cibuli jako základ pod maso, odřezky nevyhazujte. Ukrojte spodní část a položte opět do mělké mističky s trochou vody na parapet, aby měla rostlinka dostatek světla. Jakmile začne klíčit a objeví se první kořínky, můžete ji položit do květináče se zeminou a zahrnout.

Francouzská cibulačka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka je velmi chutná polévka, rychlá a snadná na přípravu. Potřebovat budete jen pár základních surovin, a to dostatek cibule, silný vývar, kvalitní sýr a bagetku nebo bílý chléb. Pojďte si ji s námi připravit, jsme přesvědčeni o tom, že si na ní pochutnáte.

Francouzská cibulačka

Jarní cibulka a pórek

Patříte mezi fanoušky jemné chuti jarní cibulky, která jídlům dodá pověstnou třešničku na dortu? I tu si můžete vypěstovat u vás doma. Až ji budete příště krájet, spodní část s kořínky odkrojte tak, aby vznikly špalíky o délce asi 3 centimetrů. Vložte je do sklenice s vodou tak, aby byly ponořené pouze kořínky a spodní část cibulky. Sklenici postavte na okno a vodu pravidelně měňte. Za pár dní zaznamenáte první klíčení a do 10 dnů můžete sklízet úrodu.

Stejným způsobem můžete pěstovat i pórek nebo řapíkatý celer. Odkrojenou spodní část postavte do sklenice s vodou a tu často měňte. Až se objeví první kořínky, zasaďte ji do hlíny a brzy se objeví čerstvé lístky plné vitamínů.

Čerstvá mrkvová nebo petrželová nať

Potrpíte si na zelené saláty a nejrůznější natě? Pak si zkuste vypěstovat i tu mrkvovou nebo petrželovou. Využití najde nejen při přípravě polévek, ale můžete ji přidat i do salátu nebo pomazánky, případně s ní pouze ozdobit hlavní jídlo. Z mrkvové natě je také vynikající pesto – stačí ji rozmixovat s oblíbenými, přes noc namočenými ořechy, přidat olivový olej, stroužek česneku a tvrdý sýr italského typu a vynikající pesto na těstoviny je na světě.

Pěstování je opět velmi snadné. Odkrojenou vrchní část mrkve nebo petržele položíme do nádoby s trochou vody tak, aby nebyla ponořená. Případně můžete využít vatový tamponek, který namočíte a odřezek položíte na něj. Během pár dnů uvidíte první výsledky.

Pěstování ananasu metodou regrow Geshas / Shutterstock.com

Z odřezků vypěstujete i ananas

Pomocí odřezků můžete vypěstovat i ovoce, například ananas. Ačkoli jde o exotickou rostlinu, je překvapivě nenáročná a při troše snahy se dá pěstovat i v našich podmínkách. Sladký plod se štiplavou šťávou obsahuje množství vitaminu C, B1, B2, fosforu, železa, draslíku a vápníku.

Nechat ananas zakořenit není nic těžkého, životaschopnou rostlinu z něj vypěstujete už za několik měsíců, než se ale dočkáte prvního plodu, budete si muset počkat i několik let. Pěstování je možné ze semínek i plodu.

Při pěstování z plodu kupte v obchodě co nejčerstvější kousek ananasu, kterému neopadávají listy. Vršek odkrojte, otrhejte spodní části listů a omyjte zbytek dužiny. Ponořte do asi 2 cm vody, aby byly lístky nad hladinou. Vodu často dolévejte a rostlinku nechte na světle. Zakořenění trvá až dva měsíce, jakmile se objeví první kořínky, můžete ji přesunout do květináče se zeminou.

Zdroje: magazin.specialnizahradnictvi.cz, healthline.com, healthline.com, gardentech.com, zachranjidlo.cz