Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Svazek jarní cibulky na dřevěném prkýnku, nůž a nakrájená cibulka Eva Rozkosova / Shutterstock.com

Cibule patří mezi nejrozšířenější zeleninu na světě, a ačkoliv se nejčastěji používá plně dozrálá, velké oblibě se těší i ve své mladé podobě. Jarní cibulka má v kuchyni stejně široké uplatnění jako zralá cibule. Vysvětlíme, proč je její konzumace tak prospěšná a jak ji vypěstovat.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Proč je jarní cibulka tak populární?

Jarní cibulka má jemnou a svěží chuť, kterou ocení i ti, kteří se zralé cibuli vyhýbají. Je skvělou alternativou pórku, pažitky i česneku. Může dorůst do výšky kolem 30 cm. Jedlé jsou všechny části rostliny.

Jak cibulku vypěstovat?

Můžete ji pěstovat na zahradě i v interiéru, nejlépe za oknem nebo na balkóně. Na zahradě sázejte na jaře nebo na podzim, v obou případech budete sklízet v létě. Je všestranná a poroste v dobře odvodněné půdě, ideálně na otevřeném prostranství se spoustou slunce. Nepotřebuje příliš mnoho vody, zalévejte pouze za sucha. Pokud ji budete pěstovat doma, sklízeje po celý rok, když má nať alespoň 15 cm. Můžete vytáhnout celou cibulku, nebo jen ustřihnete pár listů. Pěstovat můžete třemi způsoby – ze semene, ze zbytků nebo ze sazenice.

Jarní cibulka na stole October22 / Shutterstock.com

Pěstování ze semene

Na zahradě se semínka vysévají nejčastěji od konce února do konce dubna. Sejí se 1–2 cm do země s rozestupem zhruba 10 cm. Semena jsou odolnější vůči chladu a vyklíčí i při nižších teplotách. Pokud zasejete brzy na jaře až začátkem léta, budete jarní cibulku sklízet asi za osm týdnů. Pozdější výsevy přezimují a brzy na jaře vytvoří větší cibulky. Můžete zasít i do květináčů, které umístíte na okenní parapet, kde mají přístup ke slunci. Ujistěte se, že má květináč ze spodní části díry pro odtékání přebytečné vody.

Ze zbytků

Pokud jste si koupili svazek jarní cibulky, který má ještě kořínky, můžete z něj další nať dopěstovat. Odřízněte zhruba 3–4 cm od kořenového konce cibulky a dejte odřezek do sklenice s vodou tak, aby byl stonek těsně nad hladinou vody. Naklíčené části cibulky pak můžete zasadit do země nebo do nádoby, která je dostatečně hluboká, aby zakryla kořeny.

Ze sazenice

Sází se, když skončí mrazy, obvykle koncem března nebo začátkem dubna. Při pěstování za oknem to nehraje roli. Cibulky zakryjete zeminou tak, aby vykukovala jen nať a krček cibulky. Sklizně se dočkáte za 2–3 týdny.

Jarní cibulka pěstovaná v truhlíku na okenním parapetu Yulia Raneva / Shutterstock.com

Jak skladovat jarní cibulku?

Na rozdíl od zralé cibule vám jarní cibulka vydrží jen krátce. Ideální je zpracovat ji do druhého nebo třetího dne. Následně začne vadnout a usychat. Životnost jí prodloužíte umístěním do lednice, kde vydrží až dva týdny. Můžete ji také vsunout koncem s kořínky do sklenice s vodou. Když cibulku nakrájíte, lze ji vložit do vzduchotěsného sáčku a zamrazit.

Jak využít cibulku v kuchyni?

Nejlépe chutná tepelně neupravená a také si v tomto stavu uchová nejvíce zdraví prospěšných látek. Můžete ji přidat do pomazánek, šťouchaných brambor i kaše, míchaných vajec i omelet, omáček, slaných koláčů a mnoha dalších jídel. Např. chléb s tvarohem nebo pomazánkovým máslem ozdobený jarní cibulkou je obzvláště lahodnou volbou.

Těstovinový salát se zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Těstovinový salát se zeleninou

Tento těstovinový salát se zeleninou připomíná trošku mexické jídlo. Díky červeným fazolím, žluté kukuřici, zelené jarní cibulce a červeným rajčátkům je krásně pestrobarevný a bude tak doslova pastvou pro oči.

Těstovinový salát se zeleninou

Nutriční hodnoty na 100 gramů

  • Kalorie: 32 kcal
  • Tuky: 0,2 g
  • Sodík: 16 mg
  • Draslík: 276 mg
  • Sacharidy: 7 g
  • Vláknina: 2,6 g
  • Cukr: 2,3 g
  • Bílkoviny: 1,8 g
  • Vápník: 72 mg
  • Hořčík: 20 mg
  • Železo: 1,5 mg
  • Vitamín C: 18,8 mg
  • Vitamín B6: 0,1 mg
Kuchař krájí jarní cibulku H_Ko / Shutterstock.com

Jaké jsou zdravotní přínosy konzumace?

Zabraňuje nachlazení a chřipce – Je vynikající při léčbě virových a chřipkových infekcí. Snižuje přebytečný hlen a bojuje proti zimnímu nachlazení.

Pomáhá při trávení – Jarní cibulku můžete pravidelně konzumovat, abyste zvýšili rychlost trávení, pokud trpíte zažívacími problémy, jako jsou gastritida, kyselost, zácpa a další poruchy. Obsahuje vlákninu a léčí střeva. Lidé s obtížemi s trávením by měli konzumovat 20–30 gramů jarní cibulky dvakrát denně.

Snižuje riziko rakoviny – Obsahuje allylsulfid, který pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva.

Snižuje hladinu cukru v krvi – Studie ukázaly, že sloučeniny síry přítomné v jarní cibulce snižují hladinu cukru v krvi.

Podporuje zdraví očí – Kromě karotenoidů, jako jsou lutein a zeaxanthin, obsahuje vitamín A, který hraje zásadní roli při udržování normálního vidění. Tyto látky také bojují proti makulární degeneraci, což je stav, který vede ke ztrátě zraku, a chrání oči před zánětem.

Udržuje srdce zdravé – Přítomnost antioxidantů pomáhá předcházet poškození buněčné tkáně. Vitamin C snižuje hladinu vysokého cholesterolu a krevního tlaku. Sloučeniny síry pomáhají snižovat riziko koronárních srdečních chorob.

Posiluje imunitu – Obsahuje vitamíny C a A, které podporují imunitní systém a chrání před infekcemi.

Předchází žaludečním komplikacím – Je účinným přírodním prostředkem k léčbě zažívacích potíží a k prevenci průjmu, nevolnosti a dalších žaludečních komplikací. Zlepšuje chuť k jídlu.

Pomáhá při budování kostí – Pravidelnou konzumací tělo získá dostatek vitamínu K, prospěšného při gastrointestinálních potížích. Tento vitamín je důležitý pro srážení krve a pro zdraví kostí.

Působí proti stárnutí – Jako bohatý zdroj vitamínu C chrání tělesnou tkáň před poškozením volnými radikály.

Zdroje: Webmd, Pharm Easy, Kupi