First minute horečka právě vrcholí: Proč letos neodkládat nákup letní dovolené?

Muž a žena, ležící na lehátcích u moře Song_about_summer / Shutterstock.com

Dobám, kdy se vyplatilo pořídit si letní dovolenou v tzv. last minute režimu, v posledních letech odzvonilo. Letos ovládly nabídku cestovních kanceláří fist minute zájezdy, které představují kombinaci nejlepší ceny a širokého výběru pobytů. Ať už tedy letos plánujete strávit dovolenou v říši gastronomických zážitků, jako je třeba Řecko, nebo chcete objevovat křišťálově průzračné egyptské moře s hedvábným pískem, s rezervací příliš neotálejte.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se téměř každá druhá zahraniční dovolená uskuteční přes cestovku. Služeb cestovní kanceláře nebo agentury využilo vloni v létě při organizaci zahraniční dovolené 48,6 % českých cestujících.

Cestovní kanceláře už nyní hlásí, že zájem o dovolené bude letos obrovský, ale ty nejlepší hotely si cestovatelé rezervují dlouho dopředu. „S koncem února jsme dosáhli lehce pod 50 % objemu tržeb loňského roku,“ zaznělo tento týden na tiskové konferenci CK Blue Style. V čem vlastně spočívá kouzlo first minute zájezdů a opravdu se vyplatí naplánovat si dovolenou s dostatečným předstihem?

Férová cena a široká nabídka hotelů i termínů

Na rozdíl od last minute nabídek jsou first minute kombinací nejlepší ceny, širokého výběru pobytů a dalších výhod. „Mezi ně patří děti zdarma, slevy pro dospělé a seniory, bezplatná změna zájezdu, pojištění zdarma nebo nízká rezervační záloha,“ komentuje expertka na cestování Lenka Pátek z CK Blue Style.

Navíc když začnete organizovat svou dovolenou už nyní, otevírají se vám dveře takřka neomezených možností. Můžete si naplánovat cestu v termínu, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám, nebo získat ubytování, splňující všechna vaše kritéria, a zároveň nepřesáhnout rozpočet. Zkrátka a dobře, když si rezervujete zájezd včas, máte jistotu, že bude přesně takový, jak jste si ho vysnili.

Žena, sedící v závěsném křesle na pláži Day2505 / Shutterstock.com

Dostatek času na plánování

Díky včasnému nákupu zájezdu získáváte možnost pečlivé organizace cesty přesně podle vašich přání a potřeb. Máte dostatek času pro výběr výletů a aktivit, což vám umožní sestavit si bohatý a pestrý itinerář. „Můžete si naplánovat návštěvu těch nejlepších lokálních kaváren, průzkum okouzlující přírodní scenérie s krásnými plážemi nebo objevovat historické památky, před kterými se doslova tají dech,“ doporučuje Lenka Pátek.

A to nejlepší na závěr? Představa vytoužené dovolené a zaslouženého odpočinku, na který se můžete začít hned po nákupu těšit, vám pomůže snížit stres a napětí a posílit psychickou odolnost v posledních dnech letošní zimy.

Zdroj: CK Bluestyle, accka.cz