Co s otevřeným balíčkem tortill? Připravte z nich rychlé domácí nachos nebo netradiční sushi

Tortilly na ubrusu Dream79 / Shutterstock.com

Také se vám už několikrát stalo, že jste si domů přinesli balíček tortill, k obědu spotřebovali jen polovinu a zbylé placky jste po dvou dnech museli vyhodit, protože byly tvrdé nebo je napadla plíseň? Aby se to už nikdy nestalo, poradíme vám pár zajímavých, rychlých receptů, které vám skvěle poslouží a zachrání tortilly z otevřeného balíčku před zkázou. Je jen na vás, jestli sáhnete po slané nebo netradiční sladké variantě.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Máte v oblibě mexickou kuchyni?

Nejčastěji balíček tortill kupujeme, když chceme připravit něco z mexické kuchyně, u ní to ale rozhodně nemusí skončit. Víte, co si přichystat, když vám nějaká ta pšeničná placka po dobrém obědě zbude?

Pokud ji necháte jen tak ležet na vzduchu, velmi rychle ztvrdne a pak ji můžete vyhodit. Což by byla škoda. Přinášíme pár zajímavých, rychlých receptů, které vám skvěle poslouží a zachrání tortilly z otevřeného balíčku před zkázou.

Pizza z tortilly s rajčaty a bazalkou Azra H / Shutterstock.com

Tortilla jako základ na „pizzu“

Pizza to samozřejmě není, ale nápad inspirovat se Itálií je geniální a rychlou záchranou jak pro tortillu, tak i pro vás, když nevíte, co si připravit třeba ke svačině nebo večeři.

Budete potřebovat?

  • pšeničnou tortillu
  • rajčatový protlak
  • koření na pizzu / čerstvé bylinky – bazalku, oregano
  • oblohu dle své chuti – šunku, sýr, salám, zeleninu

Nejprve si rozpalte troubu (horkovzdušná, 180 °C). Plech si vyložte pečicím papírem, na něj dejte tortillu a potřete ji rajčatovým protlakem. „Pizzu“ ozdobte tím, co máte rádi, a dejte zapéct. Stačí 10 minut a máte hotovo.

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem

Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Tortilly s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Tortilly s kuřecím masem

Tortilly s kuřecím masem si v kuchyni oblíbíte. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, skvěle chutnají a máte je hotové za chvilku, hodí se tedy jako rychlý oběd nebo večeře.

Tortilly s kuřecím masem

Jak na domácí nachos?

Jednodušší už to nemůže být. Zbylé tortilly nakrájejte na trojúhelníčky, které na plechu vystlaném pečicím papírem potřete nebo postříkejte avokádovým olejem. Naprosto skvěle poslouží olej ve spreji.

Naolejované trojúhelníčky můžete posypat solí, pepřem, chilli kořením nebo třeba kořením na mexické fajitas. Skvěle funguje také, když je posypete trochou nastrouhaného čedaru nebo parmazánu. Dejte péct do rozpálené trouby na 5–10 minut. Nachos by měly mít díky oleji krásně zlatou barvu a měly by skvěle křupat. Ideální jsou s domácím guacamole nebo hummusem.

  • Tip: Takto si můžete připravit i nudle do polévky, jen místo trojúhelníčků tortillu nakrájejte na proužky. Zkuste příště klasické krutony z chleba vyměnit za tortillovou vložku do polévky.
Nachos z tortilly Marcos Castillo / Shutterstock.com

Jablečný rychloštrúdl z toustovače

K obědu jste měli mexické tacos a teď vás honí mlsná? Sáhněte po zbylých tortillách a udělejte si takovou česko-mexickou fúzi – jablečný závin z tortilly.

Budete potřebovat:

  • pšeničnou tortillu
  • menší jablko
  • čerstvý sýr bez příchuti
  • skořici, cukr, hrozinky, mandle nebo vlašské ořechy
  • máslo
Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Fazolová vaječná tortilla s chorizem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Fazolová vaječná tortilla s chorizem

Fazolová vaječná tortilla se salámem chorizo bude skvělou snídaní, svačinou, rychlým obědem nebo večeří. Připravenou ji budete mít během chvilky a zasytí vás na dlouhou dobu.

Fazolová vaječná tortilla s chorizem

Tortillu namažte z jedné strany čerstvým sýrem (typu žervé), posypte cukrem a skořicí. Malé jablko oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, případně ho můžete nakrájet na malé kostičky. Pokud pustí jablko tekutinu, trochu jí vymačkejte. Jablko pak smíchejte s hrozinkami, oříšky a cukrem se skořicí (nebojte, toho není nikdy dost).

Směsí naplňte tortillu a zabalte ji ideálně jako rolku s uzavřenými konci. Malinko ji potřete rozpuštěným máslem a v pečicím papíru dejte zapéct do toustovače.

Zkuste upéct košíčky

Pokud máte doma plech na pečení muffinů, tento recept zvládnete levou zadní. Nejprve ze zbylé tortilly vykrájejte kolečka o takové velikosti, abyste je mohli vložit do muffinové formy a vytvořit z nich košíček. Předehřejte si troubu (horkovzdušná, 200 °C). Jakmile budete mít plech košíčků připravený, vložte ho na 3 minuty do trouby. Košíčky z tortilly trochu ztvrdnou. Mezitím si připravte náplň, která může být jak sladká, tak slaná.

Tortilla s pomazánkou z červené řepy
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tortilla s pomazánkou z červené řepy

Plněná tortilla s pomazánkou z červené řepy vás dokonale zasytí a obohatí vaše tělo o spoustu vitamínů. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, zvládne ji tedy i úplný začátečník.

Tortilla s pomazánkou z červené řepy
Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem

Jak na sladké košíčky?

Jako sladká varianta je ideální vaničkový tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem. Směsí pak naplníte košíčky a navrchu je můžete ozdobit ovocem – ideální je bobulové, které může být i mrazené. Takto připravené vrátíte košíčky do trouby na 10 minut.

Košíčky naslano

Slanou variantu můžete také připravit na mnoho způsobů. Jako základ opět nejlépe funguje vajíčko, které promícháte se strouhaným sýrem, šunkou, sušenými rajčaty, kukuřicí, paprikou nakrájenou na kostičky nebo třeba hráškem a ochutíte solí a pepřem. Kdo chce, může přidat i chilli. Směs opět nalijete do košíčků a vrátíte zhruba na 10–12 minut do trouby.

Tortilly s ovocem stockcreations / Shutterstock.com

Sladké „sushi“ z Nutelly a banánu

Tato kombinace je možná pro trochu odvážnější. Ale jak se říká: „Risk je zisk!“ Kromě zbylé tortilly budete potřebovat ještě Nutellu, případně arašídové máslo nebo karamelovou pomazánku a banán. Tortillu namažete Nutellou a do ní zabalíte oloupaný banán v celku. Vznikne rolka, kterou rozkrájíte na kolečka, a máte rychlou, netradiční svačinu.

Zdroj: Kupi