Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Žena vkládá pečicí papír do pekáče Africa Studio / Shutterstock.com

Vymazání plechu máslem nebo používání rostlinných olejů, to bylo dlouhé roky běžnou praxí, kterou v mnoha domácnostech změnil pečicí papír. Jen tenká vrstva tohoto zázraku způsobí, že můžete připravovat jídla bez tuků a zajistit, aby byla zdravější a bez zbytečných kalorií navíc. Kromě těchto výhod vám ušetří také mnoho času tím, že nebudete muset mýt mastné nádobí.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Co je to pečicí papír a jaké je jeho složení?

Pečicí papír je kompozit na bázi celulózy, který byl zpracován tak, aby zajišťoval nelepivost, odolnost vůči mastnotě, vlhkosti i vysokým teplotám. Obvykle obsahuje i silikon a nemá žádné nežádoucí reakce s potravinami. Běžně se používá při pečení jako jednorázová náhrada tuků. Někteří si ho pletou s voskovaným papírem, ale ten vzniká jinak, protože je potažený voskem.

Ruce, které dávají na plech pečicí papír Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké jsou druhy pečicího papíru?

Pečicí papír můžete koupit ve většině běžných obchodů s potravinami či v drogeriích. K dispozici je obvykle nastříhaný na archy o velikosti plechu nebo v roli, kterou si můžete snadno upravit na požadovanou velikost. Cena se většinou pohybuje od 30 do 130 Kč. Záleží na kvalitě i velikosti balení.

Mnoho lidí si myslí, že se snadno vznítí, ale pečicí papír je bezpečné používat i do teplot kolem 250 °C.

  • V obchodech se dají koupit pečicí papíry, respektive fólie, které můžete používat opakovaně. Oboustranné pečicí podložky ze žáruvzdorné tkaniny, s antiadhezním povlakem, které jsou odolné do 260 °C, můžete použít do všech typů trub včetně mikrovlnné, jsou vhodné do myčky a seženete je za cenu kolem 200 korun.
  • Existují i znovupoužitelné sáčky, které jsou určeny do toustovačů.

Výhody používání pečicího papíru

  • Snížení množství kalorií – Díky pečicímu papíru nemusíte použít olej a tím pádem nebudete konzumovat množství tuku, který je velmi kalorický a podílí se na přibírání hmotnosti.
  • Rovnoměrné pečení – Ne všechny pečicí plechy nebo pánve jsou stejné, některé mívají horké a chladné oblasti, které vedou k problémům s pečením. Použitím pečicího papíru vytvoříte mezi plechem a papírem tenkou, vzdušnou vrstvu, která pomáhá regulovat teplotu a neutralizovat horká místa.
  • Snižuje nežádoucí roztékání – Už se vám možná stalo, že jste dali těsto na plech a ono se vám rozteklo do stran. Místo kulatých koláčků tak můžete mít nevzhledné placky. Pečicí papír je podklad, na kterém těsto mnohem lépe drží a zachová si svůj tvar.
Žena střihá pečicí papír na pekáči Inna Limanskaya / Shutterstock.com
  • Už žádné lepení – Zajisté se vám stalo, že jste měli připravovaný pokrm přilepený a následně jste ho museli seškrabávat, čímž může dojít k poškození pečicího povrchu i vašeho pokrmu. S pečicím papírem se vám už nic jen tak nepřilepí.
  • Použijete ho všude – Můžete s ním vyložit formu na koláč, pánve, hrnce, plechy, pekáče, a dokonce je vhodný i do mikrovlnné trouby. Nepoužívejte ho však na otevřeném ohni.
  • Už žádné čištění – Pečicí papír můžete použít prakticky všude, kde připravujete jídlo za pomoci tepla. Můžete s ním dokonce vyložit svůj toustovač nebo gril a nebudete muset seškrabávat zbytky jídla z teflonového povrchu. Použít ho můžete na těsto, maso i zeleninu. Už nebudete muset mýt povrch od tuku, což vám ušetří i mnoho času. Po použití pečicího papíru stačí omýt povrch teplou vodou.
  • Zabalení do pečicího papíru – Zabalením ryb, drůbeže a dalšího masa do pečicího papíru před pečením vznikne parní kapsa, která maso šetrně uvaří. Výsledkem je vlhká a křehká textura. Zatímco alobal utěsňuje vzduch, pečicí papír umožňuje potravinám po zabalení trochu dýchat. To znamená, že vnější kůrka zůstane křupavá, místo aby se rozmočila.
Pstruh pečený v pergamenové papilotě
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Pstruh pečený v pergamenové papilotě

Pstruh pečený v pergamenové papilotě je starou kuchyňskou úpravou, díky které si potraviny uchovají svou jedinečnou šťavnatost, většinu vůní a chutí. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, vhodná i pro úplné začátečníky.

Pstruh pečený v pergamenové papilotě
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Užitečné rady a tipy

Pokud s pečicím papírem začínáte, možná budete chvíli bojovat s tím, aby vám držel na jednom místě. Ideální možností je dát pod pečicí papír několik kapek vody nebo tuku, následně vám bude držet a nebude klouzat.

  • Pečicí papír můžete také pomačkat a poté rozprostřít na plech, tento trik používají i food influenceři na sociálních sítích.
  • Pokud používáte velmi lepivé těsto, můžete na něj aplikovat malé množství oleje, čímž se sníží jeho lepivost.

Jelikož je nepřilnavý a nepropustí vlhkost, hodí se i pro skladování potravin, například masa. Můžete jednotlivé kusy masa proložit pečicím papírem, následně se s nimi lépe manipuluje. Pokud je po použití nepoškozený, můžete ho používat opakovaně. Chvíli bude trvat, než si na jeho používání zvyknete, ale následně se stane vaším nenahraditelným pomocníkem. Na rozdíl od oleje vám nikdy nežlukne a můžete ho skladovat jakkoliv dlouhou dobu.

Zdroje: Tasting Table, Kupi