Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Žena vkládá pečicí papír do pekáče Canva

Vymazání plechu máslem nebo používání rostlinných olejů, to bylo dlouhé roky běžnou praxí, kterou v mnoha domácnostech změnil pečicí papír. Jen tenká vrstva tohoto zázraku způsobí, že můžete připravovat jídla bez tuků a zajistit, aby byla zdravější, bez zbytečných kalorií navíc a bez karcinogenních látek. Kromě těchto výhod vám ušetří také mnoho času tím, že nebudete muset mýt mastné nádobí.

Přečtěte si také

Bojujete s pavučinami? S těmito tipy se jich zbavíte nadobro
Bojujete s pavučinami? S těmito tipy se jich zbavíte nadobro

Co je to vlastně pečicí papír a z čeho se vyrábí?

Pečicí papír je kompozit na bázi celulózy, který byl zpracován tak, aby zajišťoval nelepivost, odolnost vůči mastnotě, vlhkosti i vysokým teplotám.

Obvykle obsahuje i silikon, je to však zcela bezpečná přísada, neobsahuje nic tělu škodlivého a nemá žádné nežádoucí reakce s potravinami. Běžně se používá při pečení jako jednorázová náhrada tuků.

Někteří si ho pletou s voskovaným papírem, ale ten vzniká jinak, protože je potažený voskem. Pečicí papír můžete koupit ve většině běžných obchodů. K dispozici je obvykle nastříhaný na archy o velikosti plechu nebo v roli, kterou si můžete snadno nastříhat na požadovanou velikost.

Pečivo v sáčcích v toustovači Tescoma

Jeho používání ocení nejen vaše zdraví, ale i životní prostředí. Jelikož se skládá z celulózových vláken, je považován za kompostovatelný jak v průmyslovém prostředí, tak v domácnosti. Mnoho lidí si myslí, že se snadno vznítí, ale pečicí papír je bezpečné používat i do teplot kolem 250 °C.

  • V obchodech se dají koupit pečicí papíry, respektive fólie, které můžete používat opakovaně. Oboustranné pečicí podložky ze žáruvzdorné tkaniny, s antiadhezním povlakem, které jsou odolné do 260 °C, můžete použít do všech typů trub včetně mikrovlnné, jsou vhodné do myčky a nabízí je Tescoma za cenu kolem 150 korun.
  • Stejná značka nabízí ve svých obchodech také znovupoužitelné sáčky toast & gril DELÍCIA GOLD, které jsou určeny do toustovačů (99 Kč za 3 ks).

Výhody používání pečicího papíru

  • Žádná zdravotní rizika – U potravin s velkým obsahem sacharidů vznikají při vysokých teplotách rakovinotvorné akrylamidy, a to zejména tam, kde se potravina dotýká kovového povrchu. S pečicím papírem se tomuto efektu vyhnete. Problematické je také časté konzumování potravin, které do sebe nasáknou mnoho oleje, například langoše, bramboráky, palačinky nebo lívance. Díky pečicímu papíru nemusíte olej použít, a tím pádem nebudete konzumovat množství tuku, který je velmi kalorický a podílí se na přibírání hmotnosti.
  • Rovnoměrné pečení – Ne všechny pečicí plechy nebo pánve jsou stejné, některé mívají horké a chladné oblasti, které vedou k problémům s pečením. Použitím pečicího papíru vytvoříte mezi plechem a papírem tenkou, vzdušnou vrstvu, která pomáhá regulovat teplotu a neutralizovat horká místa.
  • Snižuje nežádoucí roztékání – Už se vám možná stalo, že jste dali těsto na plech a ono se vám rozteklo do stran. Místo kulatých koláčků tak můžete mít nevzhledné placky. Pečicí papír je podklad, na kterém těsto mnohem lépe drží a zachová si svůj tvar.
Losos s citronem, kořením a bylinkami v pečicím papíru Canva
  • Už žádné lepení – Zajisté se vám stalo, že jste měli připravovaný pokrm přilepený a následně jste ho museli seškrabávat, čímž může dojít k poškození pečicího povrchu i vašeho pokrmu. S pečicím papírem se vám už nic jen tak nepřilepí.
  • Použijete ho všude – Můžete s ním vyložit formu na koláč, pánve, hrnce, plechy, pekáče, a dokonce je vhodný i do mikrovlnné trouby. Nepoužívejte ho však na otevřeném ohni.
  • Už žádné čištění – Pečicí papír můžete použít prakticky všude, kde připravujete jídlo za pomoci tepla. Můžete s ním dokonce vyložit svůj toustovač nebo gril a nebudete muset seškrabávat zbytky jídla z teflonového povrchu. Použít ho můžete na těsto, maso i zeleninu. Už nebudete muset mýt povrch od tuku a to ušetří i mnoho času. Po použití pečicího papíru stačí omýt povrch teplou vodou.
  • Zabalení do pečicího papíru – Zabalením ryb, drůbeže a dalšího masa do pečicího papíru před pečením vznikne parní kapsa, která maso šetrně uvaří. Výsledkem je vlhká a křehká textura. Zatímco alobal utěsňuje vzduch, pečicí papír umožňuje potravinám po zabalení trochu dýchat. To znamená, že vnější kůra zůstane křupavá, místo aby se rozmočila.

Kupte rybu v akci a zkuste ji připravit v pečicím papíru

Kupte se slevou Losos filety.

Porovnat slevy

Užitečné rady

Pokud s pečicím papírem začínáte, možná budete chvíli bojovat s tím, aby vám držel na jednom místě. Ideální možností je dát pod pečicí papír několik kapek vody nebo tuku, následně vám bude držet a nebude klouzat.

  • Pečicí papír můžete také pomačkat a poté rozprostřít na plech, tento trik používají i food influenceři na sociálních sítích.
  • Pokud používáte velmi lepivé těsto, můžete na něj aplikovat malé množství oleje, čímž se sníží jeho lepivost.

Jelikož je nepřilnavý a nepropustí vlhkost, hodí se i pro skladování potravin, například masa. Můžete jednotlivé kusy masa proložit pečicím papírem a následně se s nimi lépe manipuluje. Pokud je po použití nepoškozený, můžete ho používat opakovaně. Chvíli bude trvat, než si na jeho používání zvyknete, ale následně se stane nenahraditelným pomocníkem. Na rozdíl od oleje vám nikdy nežlukne a můžete ho skladovat jakkoliv dlouhou dobu.