Ryba v papilotě: skvělé jídlo, kterým si připomenete léto po celý rok

Ryba v papilotě Martina Lancingerová

Léto – sluníčko, dlouhé dny, spousta čerstvého ovoce a zeleniny... To je jen krátký výčet toho, proč se vám po letních dnech může stýskat. Právě skrze jídlo si ale toto období můžete krásně připomenout kdykoliv v roce – vyzkoušejte si tento vynikající recept na rybu v papilotě, který si zároveň lze přizpůsobit podle sezónní dostupnosti zeleniny, třeba i nyní na sklonku podzimu.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

„Balíček plný překvapení, vůní a barev“ – i tak by se dal tento recept popsat. To, co vás na něm nadchne, bude nejen jednoduchost, ale také dokonalý dojem, který na vás balíček udělá, když jej otevřete.

Nejprve vás okouzlí krásná vůně, poté spatříte barevnou pestrost, a nakonec ochutnáte šťavnatou rybu provoněnou bylinkami, svěžím citronem a zeleninou. Tohle je zkrátka léto na talíři!

Sáhněte po sezónní zelenině

Letní zelenina je v obchodech více méně dostupná pořád. Proč s ní však nepočkat na léto a v jiných měsících nesáhnout po těch ingrediencích, které k nim skutečně patří? Nyní na podzim můžete zkusit například směs květáku, růžičkové kapusty a fazolových lusků. V zimě si pochutnáte na nasládlé dýni, kterou skvěle doprovodí na jemné plátky pokrájený fenykl. A během jara pak využijte sezóny chřestu a čerstvých bylinek.

Barevnost, vůně... a ta chuť! Martina Lancingerová

Jakou rybu vybrat?

Rybu můžete vybrat prakticky jakoukoliv. Spíše se ovšem orientujte na bělomasé druhy, které mají jemnější charakter. V následujícím receptu je použitý siven – bělomasá sladkovodní ryba, která není příliš drahá, ale má lahodné maso. Určitě se však skvěle hodí také treska, losos nebo candát. A zda je stahovat z kůže či nikoliv, to už je na preferencích každého z vás.

Tip: Váháte, která ryba se pro váš recept bude hodit nejlépe? Navštivte jejich přehled na Kupi.cz a nechte se inspirovat.

Skvělou přílohou jsou pečené brambory Martina Lancingerová

Recept na rybu v papilotě

Ingredience na 2 porce:

  • 2 filety bělomasé ryby – asi 150 g na porci
  • citron
  • 120 g cukety
  • 100 g lilku
  • 1 žlutá paprika
  • 300 g cherry rajčat
  • pár snítek tymiánu
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Ochutnejte léto i na sklonku podzimu

Postup:

  1. Rybu pokapejte citronem a nechte odpočívat.
  2. Cuketu nakrájejte na drobné kostky. Lilek nakrájejte na kostičky o něco menší, aby se dobře propekl. Papriku očistěte od semínek a nakrájejte nadrobno. Zeleninu, včetně rajčat, nasypejte do mísy, zakápněte asi lžící olivového oleje, osolte a přidejte trochu pokrájeného tymiánu (nechte si pár větviček na rybu). Důkladně promíchejte.
  3. Připravte si dva archy pečicího papíru (nejlépe se vám bude pracovat s již nastřihanými archy o hraně cca 30 cm). Doprostřed každého dejte polovinu zeleninové směsi.
  4. Rybu osolte a položte na hromádku zeleniny. Opepřete, položte na ni snítku tymiánu a utvořte balíček – cípy papíru ohněte nahoru a pořádně balíček zavažte.
  5. Balíčky přendejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15–20 minut (podle velikosti ryby).

Tip: Rybu podávejte například s pečenými bramborami – vejdou se vám k ní na plech a hotové jsou za stejnou dobu.