Konec nošení roušek od 21. listopadu? Soud rozhodl, že je nosíme v obchodech neoprávněně

Soud zrušil nařízení o povinném nošení roušek v obchodech Canva

Od 21. října máme povinnost v celém Česku nosit roušky v obchodech i na dalších místech. Městský soud v Praze dnes však toto opatření zrušil, protože ho úřad nedostatečně odůvodnil. Do příští soboty má ministerstvo čas nařízení upravit. Pokud tak neučiní, nebudou od 21. listopadu roušky povinné v obchodech ani na dalších místech.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Roušky se staly nedílnou součástí našich životů a již několik týdnů se bez nich neobejdeme ani při nákupu v obchodech nebo při cestě do zaměstnání. Dnes však vyšlo najevo, že Ministerstvo pouze přebralo odůvodnění z dřívějších opatření a nevysvětlilo, proč od 21. 10. opatření ještě více zpřísnilo. „Ministerstvo nepoukazuje na žádné podklady, na základě nichž nařídilo používání ochranných prostředků dýchacích cest ve významně větším rozsahu a v parametricky odlišném prostředí,“ uvedl soud v tiskové zprávě. Proto opatření ze dne 19. října postrádá konkrétní, srozumitelné a podložené úvahy, na základě nichž by soud mohl účinně a odpovědně přezkoumat, zda je skutečně z pohledu dosažení deklarovaného cíle nezbytné trvat na povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest v aktuálně stanoveném rozsahu,“ píše soud dále. 

Kdy se zruší povinnost nosit roušky? Možná už 21. listopadu Canva

Ministerstvo má týden na nápravu, jinak se roušky zruší

Soud i přesto, že si za svým stanoviskem o neoprávněném nařízení používat ochranné roušky v obchodech, v automobilech a nebo na veřejných místech, kde nemůže být zajištěn rozestup minimálně 2 metry, stojí, zrušil pro nepřezkoumatelnost opatření až k 21. listopadu, aby měl resort dostatečný časový prostor. „Aby, shledá-li pro to dostatek důvodů, obdobné opatření opětovně přijal a zohlednil v něm všechny výtky zdejšího soudu,“ píše se v dokumentu, který soud prostřednictvím ČTK zveřejnil.