Někteří obchodníci přijímají jen platby kartou. I přesto, že mají ze zákona povinnost brát hotovost

Platba předem nebo platba kartou bezkontaktně. Tak můžete chránit nejen sebe, ale i druhé Canva

Riziko přenosu koronaviru je podle odborníků při bezkontaktní platbě kartou nižší. Virus totiž může na bankovce přežít 2 dny, na kovových mincích dokonce až 20 dní. Z toho důvodu se mění pravidla plateb například u přepravních společností. Na palubě letadel Smartwing a ČSA, ale i u některých kurýrů s potravinami tak nově hotově nezaplatíte. Přestože jde o pouze dočasná opatření, k vidění jsou u stále většího počtu obchodníků. 

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Přestože mají prodejci ze zákona povinnost přijímat hotovostní platby, stále více se jich přiklání k platbám kartou – ty totiž mohou být provedeny bezpečnou bezhotovostní formou.

A ačkoli by si někteří zákazníci mohli stěžovat a odvolat se na právo zaplatit za zboží či službu hotově, jde nyní především o ochranu zdraví – jejich, ale i těch, se kterými jsou při placení ve styku.

„Stejně jako na jaře jsme přestali dočasně přijímat platby v hotovosti. V současnosti je tedy možné platit pouze kartou přes terminál nebo předem, na základě vývoje situace budeme nastavení ještě upravovat tak, abychom minimalizovali čas kurýra strávený v domácnosti,“ uvedl mluvčí společnosti Košík.cz František Brož. Další online prodejce Rohlík.cz nyní přijímá jen platby předem, hotovostní výjimka se týká seniorů a občanů s průkazem ZTP.

Ani v případě bezhotovostní platby nepodceňujte důkladné mytí rukou – virus může být i na terminálu Canva

I když obecně platí, že k odmítnutí hotovostních plateb nesmí dojít z důvodu zákona, pokuta obchodníkům v této době nehrozí. Pravda je taková, že si zákazníci mohou stěžovat na zákonnou povinnost přijmout hotovost přímo u České národní banky (ČNB), aby prodejce upozornila na porušení povinnosti. Za nepřijímání tuzemské hotovosti však podle její mluvčí Petry Vodstrčilové sankce nehrozí a obdobný problém zatím ani nikdo nenahlásil.

I u terminálů buďte obezřetní – pomůže vám dezinfekce

Bezkontaktní platby doporučuje i samotné Ministerstvo zdravotnictví. Dle zákona to nemůže být nařízeno, ministerstvo však spoléhá na dodržování ochranných doporučení, které byly vyhlášeny v rámci pandemie. Na penězích totiž může virus přežít i několik dní – avšak záleží i na tom, kde je nosíte. Podle ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského se virus rychleji ztratí z peněz v kapse, v peněžence naopak vydrží déle.

Platit bezhotovostně je nicméně ideální – chráníte nejen sebe, ale i pokladní, prodavačky a kurýry či doručovatele. Zkrátka všechny.