Které obchody budou otevřené 28. října 2020: Nouzový stav a státní svátek komplikují lidem nákupy

Kde bude možno si nakoupit 28. října Canva

Ve středu 28. října si u nás připomínáme vznik samostatného československého státu. Tento svátek běžně spadá do dnů, kdy musejí velké obchody povinně zavřít. Ale pro letošní rok, kvůli nouzovému stavu, se zákon o prodejní době v maloobchodech neuplatňuje. Které obchody se rozhodly využít tento mimořádný stav a budou mít otevřeno i ve státní svátek?

Přečtěte si také

Action: Diskont, kde více než 1 500 položek má cenu nižší než 25 Kč, oznámil, že otevírá už 66. prodejnu v Česku

Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musejí dodržovat zákon o prodejní době v maloobchodech. Ten jejich majitelům přikazuje, že během určitých státních a dalších svátků musejí zůstat velké prodejny zavřené.

Jak jsme zjistili již na jaře, v době nouzového stavu tento zákon neplatí, a tak někteří obchodníci mohou mít otevřeno i 28. října. Mnoho lidí si však tuto výjimku mylně vysvětluje a předpokládá, že mohou být otevřeny všechny velké obchody, což není pravda. Uvedená výjimka se týká pouze zákona o prodejní době v maloobchodech.

BILLA nechá některé své prodejny otevřeny i 28. 10. 

Manažerka korporátní komunikace BILLA Dana Bratánková vysvětluje Kupi.cz, proč se rozhodli nechat prodejny Billa zavřené. „Zaměstnanci našeho obchodního řetězce prožívají od jara velice hektické období. Od začátku šíření pandemie koronaviru covid-19 jsou vystaveni velkému psychickému tlaku a fyzické námaze. Proto naše společnost nechce jakýmkoliv způsobem profitovat z neplatnosti Zákona o prodejní době v maloobchodě tím, že své prodejny 28. října otevře. Zákazníci mají možnost si nakoupit pohodlně až do úterý 27. října a následně od čtvrtka 29. října.

Výjimku ze zákona tvoří pouze prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a všechny čerpací stanice Shell s konceptem BILLA stop & shop, kde bude možné si i během říjnového státního svátku nakoupit. 

28. 10. nakoupíte v jediné prodejně Albert 

Zeptali jsme se i Jiřího Marečka, ředitele komunikace obchodů Albert, jestli využijí výjimky a prodejny otevřou. „Prodejny Albert zůstanou 28. října zavřené. Vzhledem k nouzovému stavu máme možnost vlastního rozhodnutí. Jsme rádi, že můžeme poskytnout kolegům pracujícím na prodejnách čas k odpočinku se svými rodinami. Věříme, že zákazníci přijmou toto rozhodnutí s plným pochopením a nakoupí ve dnech předcházejících státnímu svátku.

Přestože obchody Albert zůstanou ve středu zavřené, v Českých Budějovicích bude i v tento sváteční den otevřena od 9:00 do 18:00 hodin prodejna Albert DOC Mercury. 

Veškerá opatření Vlády ČR a Ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu samozřejmě nadále platí,“ potvrdil nám mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V Lidlu ve středu nenakoupíte

28. října budou všechny prodejny Lidl v Česku zavřené.

Do Penny Marketu se 28. 10. nehrňte, prodejny zůstanou zavřené

Ani řetězec Penny nebude těžit z výjimky, která mu umožňuje otevřít ve státní svátek, a nechá své zaměstnance odpočívat. Na sociální sítě Penny Market vložil příspěvek s poděkováním všem svým prodavačkám. 

Otevírací doba 28. 10. Tesco 

Pro zákazníky zůstanou ve středu 28. 10. uzavřené všechny prodejny Tesco. 

Kaufland bude mít 28. 10. zavřeno

Alza bude 28. října otevřena

Během svátku 28. 10. jsou uzavřeny pouze pobočky v Děčíně, Kladně, Liberci a Frýdku-Místku. Všechny ostatní pobočky Alza zůstávají otevřené pro výdej objednávek.