Důchodci chtějí znovu vyhrazené hodiny v supermarketech. Ministr Prymula jim naději sebral

Na jaře mohli ve vyhrazeném čase v obchodech nakupovat pouze senioři. Vrátí se toto opatření? Canva

S narůstajícím počtem nemocných lidí novým typem koronaviru se zvyšuje i obava seniorů, že se nakazí při běžném nákupu potravin. Většina důchodců tak znovu volá po vyhrazeném čase v supermarketech, kdy by mohli nakupovat – tak, jako tu tomu bylo v první vlně pandemie. Ministr zdravotnictví ale s tímto opatřením nepočítá, a to hned z několika důvodů. Na vině je komplikovanost, nízký přínos i dodržování vyhrazeného času.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Případů i obav seniorů přibývá

Počty nakažených lidí se každodenně pohybují v tisících a pokořena už byla i hranice 11 000 pozitivních za den. S rostoucími čísly sílí i obava starších spoluobčanů, kteří volají po znovuzavedení otevírací doby v supermarketech pro seniory.

Na tiskové konferenci však ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že omezit vstup do obchodů v jakémkoliv čase lidem mladším 65 let v tuto chvíli nepřipadá v úvahu. 

„Zatím se k tomu nechystáme, to opatření bylo poměrně složité z hlediska vydefinování té vlastní doby, kdy nejprve to bylo v pozdějších hodinách, argumentovali senioři, že na ně nezbydou slevy, které tam jsou, tak pak se to přehazovalo na ráno. Pak tady zase byly argumenty osob, které se vracely z různých služeb, že si nekoupí rohlík po ránu,“ řekl novinářům na tiskové konferenci ministr.

Řada seniorů navíc podle ministra ani nedodržovala čas, který jim byl na nákup vyhrazen. „To opatření je poměrně komplikované a jeho přínos není až tak velký. Někteří senioři nakupovali i v hodinách po těchto a zatím jsme se nerozhodli, že bychom toto opatření znovu vraceli,“ komentoval ministr.

Roušky a dezinfekce, ale i videohovory či donáškové služby. Pandemie koronaviru s sebou nese mnoho trendů Canva

Jak tomu bylo dříve

Starší lidé jsou rizikovější skupinou při nákaze koronavirem – a tak se pro ně na jaře zavedla vybraná otevírací doba v obchodech s potravinami, s hygienickými potřebami a drogerií. Starší lidé nad 65 let měli původně vyhrazenou dobu pro nákupy od 10:00 do 12:00 hodin. Ta se později změnila na čas mezi 7. až 10. hodinou. Podle slov ministra zdravotnictví Prymuly se podobné opaření znovu nechystá. 

Tip: Stáhněte svým prarodičům do mobilu nebo tabletu aplikaci Kupi.cz, díky které vám seznam na nákup mohou pohodlně poslat a vy jim už ho jen cestou z práce zajedete nakoupit a přivezete. Chráníte tak jejich zdraví, a navíc jim díky slevám ušetříte i peníze.