Cholesterol je pro vaše zdraví nezbytný. Víte, kolik jeho procent ovlivňujete stravou?

Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Cholesterol – co o něm víme? Víme, že ve vyšší míře ucpává cévy a zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Víme, že existuje nějaký „hodný“ a „zlý“ cholesterol a také asi víme, že za zvýšenou hladinou toho „zlého“ může nesprávná životospráva. Co ale narušuje jeho hladinu nejvíc? Opravdu je třeba mít z cholesterolu strach a bát se tučných potravin, anebo právě onen strach způsobuje jeho zvýšení?

Přečtěte si také

Foie gras je kontroverzní pochoutkou! Proč (ne)ochutnat tuto delikatesu?
Foie gras je kontroverzní pochoutkou! Proč (ne)ochutnat tuto delikatesu?

Proč v těle vzniká cholesterol, když škodí?

Lidský organismus je přírodou propracovaný stroj, který, je-li zdravý, neplýtvá energií pro zbytečné procesy. Naopak, vyrábí si látky a zajišťuje pouze procesy nezbytné pro bezproblémovou funkčnost. A to i v případě, že mu občas některými „zásahy“ neprospíváme.

Vznik cholesterolu proto není výjimkou a je zcela přirozenou látkou v našem těle. Ve větší míře však může ohrozit zdraví, což zpravidla bývá vlastní vinou.

Cholesterol buňky potřebují pro svou ochranu. Je také nepostradatelnou součástí mozku a nadledvinek, vznikají díky němu některé hormony a reguluje pohlavní funkce i metabolismus minerálů a vody. Taktéž je nutný k tvorbě žlučových kyselin, které pomáhají metabolismu tuků, a vyžadují ho i nervová vlákna.

Cholesterol zkrátka tělo potřebuje a ne nadarmo ho denně v játrech vyprodukuje asi 500 mg. Udává se, že 75 % se ho vytvoří v těle a zbylých 25 % je přijato stravou.

Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Rozdíl mezi HDL a LDL cholesterolem

Cholesterol je látka, která se řadí mezi lipidy. Po těle putuje krví, kde se váže na tzv. nosiče bílkovinné povahy, s nimiž tvoří lipoprotein. Podle velikosti nosiče se dělí na HDL (high density lipoprotein čili lipoprotein s vysokou hustotou) a LDL (low density lipoprotein neboli lipoprotein s nízkou hustotou).

  • LDL cholesterol se v nadbytku usazuje na cévních stěnách a tvoří aterosklerotické pláty, čímž snižuje průchodnost a pružnost cév. Následkem toho může vznikat trombóza, infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.
  • HDL cholesterol pomáhá nadbytek cholesterolu vracet do jater, kde se rozkládá na další složky. Takto zabraňuje jeho usazování v cévách.

Víte, které suroviny jsou v otázce cholesterolu prospěšné?

Psychika vs. strava – co hraje větší roli?

Tak, jako známe hodný a zlý cholesterol, existují i dobré a špatné zdroje tuků. Jestliže ve stravě přijímáme převážné množství nasycených tuků, podporujeme i zvýšení LDL – špatného – cholesterolu. Naopak kvalitní zdroje, zejména panenské rostlinné tuky z olejnin, podporují vznik HDL – dobrého – cholesterolu, který dokáže ten špatný potlačovat.

Běžný strávník dodržující základy zdravého životního stylu se nebude se zvýšením cholesterolu potýkat, maximálně bude-li trpět poruchou metabolismu tuků. Potíže se nicméně vždy spojovaly s nezdravou stravou plnou tuků – a právě ta je nepochybně významným činitelem růstu cholesterolu i dalších obtíží. Nicméně vzhledem k tomu, že stravou ovlivníme asi jen 25 %, je třeba hledat příčinu jeho zvýšení i někde jinde.

Co tedy ovlivňuje zbylých 75 %?

Řada medicínských odvětví se věnuje souvislosti psychologie s příčinami vzniku různých nemocí. Horkým tématem je například propojení psychiky a střevní mikroflóry, především pak v návaznosti na stres. O vlivu stresu na vznik žaludečních vředů se diskutuje už dlouho – a obdobně se začíná živě diskutovat o jeho vlivu na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Tak, jako psychika, lépe řečeno stres, ovlivňuje růst špatného cholesterolu, má naopak vliv i strava na naší psychiku. Zjednodušeně řečeno, dostaneme-li do pohody střevní mikrobiom, pomůžeme i naší psychické pohodě, a tím se ochráníme od rizika rostoucího cholesterolu a potíží s ním spojených.

Vhodná strava? Sáhněte například po mořských rybách

Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Trpěl pračlověk vysokým cholesterolem?

Je pravdou, že i předkům se cholesterol v krvi mohl zvyšovat, avšak ne dlouhodobě. Produkce cholesterolu narůstá vlivem stresu. Naši předci stres pociťovali nejvíce ve chvílích ohrožení – tedy při lovu nebo napadením predátorem. Co v tu chvíli udělali? Mohli utéct či bojovat – zkrátka vykonali fyzickou aktivitu, která pomohla hladinu LDL cholesterolu opět snižovat.

Dnes zažíváme stresu víc než dost, ale pohybu máme málo. Krom toho bojuje řada lidí obecně s nezdravou životosprávou. Čím více tělo těžkne, tím spíš inklinuje k lenosti a množství pohybu se snižuje. Spirála se roztáčí a riziko kardiovaskulárních onemocnění narůstá.

Podpořte svůj organismus doplňky stravy

Co dělat pro udržení optimální rovnováhy cholesterolu

Normální hladina cholesterolu v krvi se pro děti udává do 4,4 mmol/l. U dospělých je to do 5,0 mmol/l.

Cholesterol, jak už víte, souvisí nejen se stravou a pohybem, ale i s celkovou pohodou. Střevní mikrobiom ovlivňuje v určité míře psychické rozpoložení, a proto se v rámci udržení optimální hladiny cholesterolu snažte dodržovat tato doporučení:

  • Konzumujte co nejméně průmyslově upravených potravin, zaměřte se raději na ty čerstvé a kvalitní.
  • Soustřeďte se na konzumaci potravin bohatých na „zdravé“ tuky čili nenasycené mastné kyseliny. Skvělým zdrojem jsou panenské oleje, ořechy, avokádo či ryby.
  • Vyhněte se konzumaci alkoholu a kouření.
  • Snažte se mít rozmanitý jídelníček, plný čerstvé zeleniny a ovoce, libového masa, fermentovaných mléčných výrobků a vlákniny (tu najdete v obilovinách, celozrnných produktech, ořeších, zelenině aj.).
  • Nebojte se vajec – průměrně 2 vejce za den jsou v pořádku.
  • Snažte se hýbat, nejlépe na čerstvém vzduchu. Vyzkoušet můžete třeba i jógu – ta spojuje fyzický pohyb s meditací, která napomáhá psychické pohodě. Zlepšíte si tak svoji kondici, mysl i dech.
  • Pro podporu psychické pohody lze taktéž zařadit čaje z meduňky, levandule a třezalky. A pro lepší trávení zase pomáhá heřmánek a máta a některá koření, jako jsou fenykl, kmín či koriandr.
  • Pokud vás trápí únava bránící ve fyzické aktivitě, může být na vině nedostatek některého prvku, například železa nebo magnesia. Z krevních testů si hladiny prvků v těle zjistíte a můžete je snadno doplnit.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz