Cholesterol je pro vaše zdraví nezbytný. Víte, kolik jeho procent ovlivňujete stravou?

Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Cholesterol – co o něm víme? Víme, že ve vyšší míře ucpává cévy a zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Víme, že existuje nějaký „hodný“ a „zlý“ cholesterol a také asi víme, že za zvýšenou hladinou toho „zlého“ může nesprávná životospráva. Co ale narušuje jeho hladinu nejvíc? Opravdu je třeba mít z cholesterolu strach a bát se tučných potravin, anebo právě onen strach způsobuje jeho zvýšení?

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Proč v těle vzniká cholesterol, když škodí?

Lidský organismus je přírodou propracovaný stroj, který, je-li zdravý, neplýtvá energií pro zbytečné procesy. Naopak, vyrábí si látky a zajišťuje pouze procesy nezbytné pro bezproblémovou funkčnost. A to i v případě, že mu občas některými „zásahy“ neprospíváme.

Vznik cholesterolu proto není výjimkou a je zcela přirozenou látkou v našem těle. Ve větší míře však může ohrozit zdraví, což zpravidla bývá vlastní vinou.

Cholesterol buňky potřebují pro svou ochranu. Je také nepostradatelnou součástí mozku a nadledvinek, vznikají díky němu některé hormony a reguluje pohlavní funkce i metabolismus minerálů a vody. Taktéž je nutný k tvorbě žlučových kyselin, které pomáhají metabolismu tuků, a vyžadují ho i nervová vlákna.

Cholesterol zkrátka tělo potřebuje a ne nadarmo ho denně v játrech vyprodukuje asi 500 mg. Udává se, že 75 % se ho vytvoří v těle a zbylých 25 % je přijato stravou.

Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Rozdíl mezi HDL a LDL cholesterolem

Cholesterol je látka, která se řadí mezi lipidy. Po těle putuje krví, kde se váže na tzv. nosiče bílkovinné povahy, s nimiž tvoří lipoprotein. Podle velikosti nosiče se dělí na HDL (high density lipoprotein čili lipoprotein s vysokou hustotou) a LDL (low density lipoprotein neboli lipoprotein s nízkou hustotou).

  • LDL cholesterol se v nadbytku usazuje na cévních stěnách a tvoří aterosklerotické pláty, čímž snižuje průchodnost a pružnost cév. Následkem toho může vznikat trombóza, infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.
  • HDL cholesterol pomáhá nadbytek cholesterolu vracet do jater, kde se rozkládá na další složky. Takto zabraňuje jeho usazování v cévách.
Víte, které suroviny jsou v otázce cholesterolu prospěšné?

Psychika vs. strava – co hraje větší roli?

Tak, jako známe hodný a zlý cholesterol, existují i dobré a špatné zdroje tuků. Jestliže ve stravě přijímáme převážné množství nasycených tuků, podporujeme i zvýšení LDL – špatného – cholesterolu. Naopak kvalitní zdroje, zejména panenské rostlinné tuky z olejnin, podporují vznik HDL – dobrého – cholesterolu, který dokáže ten špatný potlačovat.

Běžný strávník dodržující základy zdravého životního stylu se nebude se zvýšením cholesterolu potýkat, maximálně bude-li trpět poruchou metabolismu tuků. Potíže se nicméně vždy spojovaly s nezdravou stravou plnou tuků – a právě ta je nepochybně významným činitelem růstu cholesterolu i dalších obtíží. Nicméně vzhledem k tomu, že stravou ovlivníme asi jen 25 %, je třeba hledat příčinu jeho zvýšení i někde jinde.

Co tedy ovlivňuje zbylých 75 %?

Řada medicínských odvětví se věnuje souvislosti psychologie s příčinami vzniku různých nemocí. Horkým tématem je například propojení psychiky a střevní mikroflóry, především pak v návaznosti na stres. O vlivu stresu na vznik žaludečních vředů se diskutuje už dlouho – a obdobně se začíná živě diskutovat o jeho vlivu na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Tak, jako psychika, lépe řečeno stres, ovlivňuje růst špatného cholesterolu, má naopak vliv i strava na naší psychiku. Zjednodušeně řečeno, dostaneme-li do pohody střevní mikrobiom, pomůžeme i naší psychické pohodě, a tím se ochráníme od rizika rostoucího cholesterolu a potíží s ním spojených.

Vhodná strava? Sáhněte například po mořských rybách
Nejen strava má vliv na hladinu cholesterolu ve vašem organismu Canva

Trpěl pračlověk vysokým cholesterolem?

Je pravdou, že i předkům se cholesterol v krvi mohl zvyšovat, avšak ne dlouhodobě. Produkce cholesterolu narůstá vlivem stresu. Naši předci stres pociťovali nejvíce ve chvílích ohrožení – tedy při lovu nebo napadením predátorem. Co v tu chvíli udělali? Mohli utéct či bojovat – zkrátka vykonali fyzickou aktivitu, která pomohla hladinu LDL cholesterolu opět snižovat.

Dnes zažíváme stresu víc než dost, ale pohybu máme málo. Krom toho bojuje řada lidí obecně s nezdravou životosprávou. Čím více tělo těžkne, tím spíš inklinuje k lenosti a množství pohybu se snižuje. Spirála se roztáčí a riziko kardiovaskulárních onemocnění narůstá.

Podpořte svůj organismus doplňky stravy

Co dělat pro udržení optimální rovnováhy cholesterolu

Normální hladina cholesterolu v krvi se pro děti udává do 4,4 mmol/l. U dospělých je to do 5,0 mmol/l.

Cholesterol, jak už víte, souvisí nejen se stravou a pohybem, ale i s celkovou pohodou. Střevní mikrobiom ovlivňuje v určité míře psychické rozpoložení, a proto se v rámci udržení optimální hladiny cholesterolu snažte dodržovat tato doporučení:

  • Konzumujte co nejméně průmyslově upravených potravin, zaměřte se raději na ty čerstvé a kvalitní.
  • Soustřeďte se na konzumaci potravin bohatých na „zdravé“ tuky čili nenasycené mastné kyseliny. Skvělým zdrojem jsou panenské oleje, ořechy, avokádo či ryby.
  • Vyhněte se konzumaci alkoholu a kouření.
  • Snažte se mít rozmanitý jídelníček, plný čerstvé zeleniny a ovoce, libového masa, fermentovaných mléčných výrobků a vlákniny (tu najdete v obilovinách, celozrnných produktech, ořeších, zelenině aj.).
  • Nebojte se vajec – průměrně 2 vejce za den jsou v pořádku.
  • Snažte se hýbat, nejlépe na čerstvém vzduchu. Vyzkoušet můžete třeba i jógu – ta spojuje fyzický pohyb s meditací, která napomáhá psychické pohodě. Zlepšíte si tak svoji kondici, mysl i dech.
  • Pro podporu psychické pohody lze taktéž zařadit čaje z meduňky, levandule a třezalky. A pro lepší trávení zase pomáhá heřmánek a máta a některá koření, jako jsou fenykl, kmín či koriandr.
  • Pokud vás trápí únava bránící ve fyzické aktivitě, může být na vině nedostatek některého prvku, například železa nebo magnesia. Z krevních testů si hladiny prvků v těle zjistíte a můžete je snadno doplnit.