Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Kváskový chléb z Remosky, který zvládne úplně každý

Kváskový chléb z Remosky, který zvládne úplně každý

Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si kváskový chléb zamiluje a vy všechny ty rituály budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem. Slibuji! Na následujících řádcích vám ukážu velice jednoduchý postup, podle kterého to zvládne opravdu každý.

Přečtěte si také

3 nejlepší krémy do vánočního cukroví. Vyhraje u vás máslový, čokoládový, nebo ořechový?
3 nejlepší krémy do vánočního cukroví. Vyhraje u vás máslový, čokoládový, nebo ořechový?

Je těžké si doma upéct kváskový chléb?

Není to složité, ale také to není úplně jednoduché. Než se mi podařilo upéct chléb, se kterým jsem byla na 100 % spokojena, trvalo to půl roku.

Stačí jedna jediná chyba a plácáte se v tom několik měsíců. Současně jsem na internetu viděla, jak se ostatním daří dělat nádherné chleby a mně pořád jenom placky. Toto mě hnalo kupředu, říkala jsem si, že to přece zvládnu také!

Silný kvásek je základ

Víte, v čem byl u mě problém, a proč se mnohým také nedaří vytáhnout z trouby krásně nadýchaný chléb? Může za to kvásek. Přesněji řečeno – slabý kvásek a překynuté těsto.

Opět placka! Takhle to být samozřejmě nemá

Na internetu se dočtete spoustu návodů, jak si založit kvásek, ale když jsem se podle nich řídila já, výsledek nebyl podle očekávání. Pojďme si tedy ukázat, jak kvásek založit správně.

Tip: Chcete tip na opravdu dobrou knihu o kváskovém pečení? Nepřehlédněte dílo Ivy Trhoňové a Ludmily Gottwaldové Upečeno s láskou. Po mnoha neúspěšných pokusech jsem si ji pořídila také, a tehdy se mi začalo konečně dařit. Najdete zde recepty na velkou spoustu chlebů – nejen ten obyčejný, ale také například toustový, bramborový, cuketový a mnohé další.

Jak založit kvásek?

Na začátku každého kváskového chlebu je kvásek, respektive kvas. Ten není nic jiného, než fermentovaná (zkvašená) voda s moukou. A to je právě to, co dělá kváskový chléb speciálním a také důvodem, proč je jeho pečení během na delší trať.

Ale nebojte se, jakmile si jednou vypěstujete kvásek, vydrží vám klidně celý život a pečení tohoto typu chlebu bude poté již rychlovka.

Kvásek totiž potřebuje čas, aby vyrostl a zesílil. A to zabere pár dnů.

Co budete na kvásek potřebovat?

Na kvásek budete potřebovat čistou celozrnnou žitnou mouku, vodu a větší sklenici.

1. den

Do připravené sklenice nasypejte dvě lžíce žitné mouky, přidejte 3–4 lžíce vody a směs promíchejte. Vznikne mírně hustá kašička. A to je celé. Lžičku, kterou jste směs míchali, můžete ve sklenici nechat a všechno to zakryjte například mikrotenovým sáčkem nebo potravinářskou fólií. Sklenici i se směsí nechte odpočívat na kuchyňské lince.

2. den

Na druhý den, přibližně ve stejný čas, přidejte do sklenice jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Směs promíchejte.

3. den

Třetí den postupujte stejně jako v předešlý den. Do směsi přidejte opět jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Důkladně promíchejte.

4. den

Ze sklenice odeberte dvě lžíce směsi a přisypte jednu lžíci mouky a dvě lžíce vody. Opět promíchejte a nechejte fermentovat.

5. den

Zopakujte totéž, co v předešlý den.

Vidíte, jak kvásek bublinkuje?

Posilování kvásku

Mnohé návody na internetu zde končí, protože kvásek nádherně bublinkuje, zvětšuje svůj objem a udrží se na hladině vody. Ale tehdy je kvásek pořád ještě hodně slabý, a proto je nutné jej alespoň po dobu jednoho týdne dvakrát denně krmit – posilovat.

Moje posilovací rutina

Ráno vstávám v 6 hodin, takže krátce po šesté hodině jsem ze sklenice odebrala skoro všechen kvásek a na dně nechala jen malé množství, asi tak na jednu lžičku, zasypala dvěma lžícemi Předměřické chlebové žitné mouky a třemi lžícemi vody, promíchala, přikryla fólií a nechala ležet na kuchyňské lince až do cca 18. hodiny. Poté jsem celý proces v 18 hodin zopakovala – tzn. opakovat po cca 12 hodinách alespoň sedm dní (klidně i déle, pokud se vám nebude kvásek zdát dostatečně silný).

Po této době jsem měla kvásek už připravený a začala z něj péct.

Kvásek je nutné krmit, aby byl silný

Tip: Co s kváskem, který odeberete?

Odebraný kvásek sbírejte do sběrné nádoby a pak z něj něco připravte. Třeba lívance nebo kyselo.

Postup na pečení kváskového chlebu

Pokud si chcete upéct obyčejný kváskový chléb, nepotřebujete žádný zázračný recept. Jediné, co musíte znát, je poměr rozkvasu, mouky a vody. Pro zjednodušení vám povím svůj postup.

Těsto nechávám kynout přes noc v lednici a peču až ráno. Je to pro mě mnohem pohodlnější než čekat, až chléb během dne nakyne na kuchyňské lince.

Připravte si rozkvas

Z připraveného kvásku odeberte lžíci, dejte ji do misky, přidejte 150 gramů žitné chlebové mouky (např. Předměřické) a 150 gramů vody. Směs promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10–12 hodin kvasit. Rozkvas dělám v 6 hodin ráno a večer, když přijdu, je již připraven.

Kvásek, mouka a voda - to všechno smíchejte dohromady a nechte několik hodin pracovat

Z rozkvasu nyní odeberte jednu lžíci, dejte do sklenice a šup s ní do lednice na příště. Až budete zase za týden péct, uděláte si z ní další rozkvas. Udržovat si můžete ale i původní kvásek – jak je vám libo. Já si z rozkvasu neodebírám, ale udržuji mateřský kvásek. Opět jej v lednici krmíte žitnou moukou, vodou a přitom odebíráte starý kvásek.

Připravte si těsto

Nyní si vezměte kuchyňskou váhu, na ni položte mísu a zvažte si, kolik máte rozkvasu. Podle toho, kolik jej budete mít, dáte polovinu gramů vody a přidáte tolik gramů pšeničné chlebové mouky, kolik máte rozkvasu (např. opět Předměřické). Tuto směs dobře promíchejte a nechte půl hodiny či hodinu odpočívat buď v lednici anebo na kuchyňské lince.

Moje těsto jako příklad

Měla jsem 300 gramů rozkvasu, přidala jsem tedy 300 gramů pšeničné chlebové mouky a 150 gramů vody.

Po uplynulé půlhodině až hodině přidejte do těsta 2 % soli (v mém případě: 300 g rozkvasu + 300 g mouky + 150 g vody = 750 g těsta, 2 % z toho je 15 g soli) a přidat můžete i kmín.

Těsto uhněťte

Těsto vložte do robota s hnětacím hákem (anebo hněťte ručně) a nechte stroj pracovat na nejnižší rychlost přibližně 10 minut. Na zhruba poslední dvě minuty zvyšte rychlost hnětení na druhý stupeň.

Překládání a stáčení

Na telefonu si nastavte stopky a nechte 40 minut těsto odpočívat. Jakmile vám zazvoní upozornění, těsto přeložte tak, že jej chytnete za jeden roh, vytáhnete a přeložíte na druhý roh. Takto postupujte se všemi stranami, dokud to půjde.

Překládání těsta

Znovu nastavte stopky a nechejte těsto 40 minut odpočívat. Poté jej stejným způsobem znovu přeložte. Po dalších 40 minutách těsto přeložte naposledy a vyformujte bochník – stočte (doporučuji najít si na internetu video, jak na stočení).

Tip: Nebojte se trošku potřít pracovní desku a ruce olejem, s těstem se vám bude lépe pracovat. Dobře funguje i studená voda.

Stáčení těsta

Šup s ním do ošatky a do lednice

Těsto nyní vložte do kukuřičnou moukou vysypané ošatky a dejte přes noc do lednice. Pokud nechávám kynout chléb v lednici, snižuji v ní teplotu na 4 °C. I přes nízkou teplotu v lednici těsto hezky nakyne. 

Druhý den ráno vytáhnu ošatku z lednice a chléb upeču.

V čem péct?

Teď ale vyvstává otázka – v čem péct? Dlouhou dobu jsem pekla v troubě a koupila si i speciální formu na chléb značky Emile Henry, která pro pečení chleba vytvoří naprosto ideální podmínky, zkrátka jako byste jej pekli v hliněné peci.

Tato forma ale není vůbec potřebná, chléb můžete péct klidně na plechu nebo v litinovém hrnci – prvních 20 minut na 250 °C, poté snížit teplotu na 200 °C. Chléb by měl mít uvnitř teplotu okolo 95 °C.

Nemáte doma náhodou starou dobrou remosku?

Co jsem si však naprosto zamilovala já a na co nedám dopustit, je mámina přes čtyřicet let stará remoska, kterou dostala jako svatební dar a nikdy ji nepoužila. Věřím, že spousta z vás tento zapomenutý a mnohdy nepoužívaný klenot v rodině má. Zkuste se poptat maminky či babičky, možná se jí rády zbaví. Koupit se dá samozřejmě i nová. Chléb z remosky mi chutná opravdu nejvíc, a navíc oproti troubě šetří energii.

Remoska rozhodně nepatří do starého železa

Nemusíte se ani trápit stupni. Chléb rovnou z lednice vložíte do studené remosky, zapojíte do zásuvky a pečete. Žádné rozpalování, jen přes okénko sledujete, jak chlebík roste a zlátne.

Jakmile bude chléb upečený, nechte jej zcela zchládnout na mřížce.

Zdobení kváskového chleba

Chléb můžete před pečením ještě různě nazdobit. Dá se naříznout žiletkou a vytvořit na něm zajímavé ornamenty nebo obrázky za pomoci mouky, kakaa, Cara či Inky. Mimochodem těsto se dá zajímavě obarvit právě instantní kávovinovou směsí typu Caro.

Nařezávání chleba nemá jen estetický důvod

Tip: Pokud chléb naříznete, umožníte z něj odejít přebytečné vlhkosti. Naříznutí chleba zabraňuje nechtěnému popraskání při pečení, ale má také estetickou funkci, kdy můžete různými nářezy vytvářet nádherné ornamenty. Tímto chléb povýšíte na úplně jinou úroveň a získáte tak například originální dárek.

Fantazii se meze nekladou

Jak na chléb "malovat"?

Chlebík si můžete ozdobit i obrázkem, ornamentem, číslem, napsat na něj jméno, prostě cokoli, co vás napadne. Obrázek uděláte velmi jednoduše – vystřihněte si například srdíčko doprostřed papíru formátu A4. Ještě před tím, než dáte chléb péct, jemně jej navlhčete, přiložte papír se srdíčkem a poprašte moukou přes sítko. Papír opatrně nadzvedněte. A nyní můžete dát péct.

Malý na snídani, obří místo narozeninového dortu

Kváskový chléb můžete upéct v jakékoli velikosti, malý ke snídani anebo obří jako dar. Když jednou začnete, určitě budete chtít v pečení pokračovat, zkoušet nové věci a rádi se vracet ke svému osvědčenému a milovanému receptu.

Co takhle dát si na snídani kváskový snídaňový chlebík se škvarkovou pomazánkou a rajčátky?

Jedno vám ale garantuji – obyčejný chléb z obchodu vám už nic říkat nebude, a to i kdyby byl kváskový. Váš je prostě váš! Voní nejkrásněji, kůrka křupe nejlépe…A ta chuť! Věřte tomu, že ten váš bude tím nejdokonalejším chlebem na světě!