Chlazené hotovky nabírají na popularitě. Univerzální hnědé omáčce ze supermarketu pomohl covid

Je libo svíčkovou, guláš nebo řízek? Hotovky jsou snadným řešením, jak ušetřit čas a nakrmit celou rodinu Canva

Jsou dostupná a umožňují bleskovou přípravu. Jídla, která snadno připravíte v mikrovlnné troubě, mizí z regálů obchodů. Důvodem je pandemie. Jsou hotovky dobrou volbou? Určitě – obzvláště, když chcete ušetřit čas.

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Snadné řešení pro všechny doma

Kuře na paprice za pár desítek korun koupíte například v Tescu. Hotovky jsou v těchto časech poměrně častou součástí nákupních košíků. Jejich oblibu posílil koronavirus, který způsobil nepříjemná opatření vedoucí až v uzavření ekonomiky, zejména pak gastro zařízení.

Rodiče navíc mnohdy zůstávají doma s dětmi, které se musí učit v domácím prostředí. Kromě využívání home office se tak mnozí z nich musejí věnovat školákům i domácnosti, a hotovky se tak ukazují jako rychlé a efektivní řešení oběda či večeře. 

Restaurace u vás doma – rychle, chutně a levně

UHO: Univerzální hnědá omáčka

Také výrobci potvrdili stoupající trend, co se týče nákupů levných hotových pokrmů. Dokonce i těch nejlevnějších – například známé UHO, univerzální hnědé omáčky, jak se pokrmu za doby socialismu přezdívalo.

Poptávka je velká a byla i před situací s covidem-19. Nyní vzrostla o 15 až 20 procent. Zájem je hlavně o klasická česká jídla,“ řekl majitel společnosti Astrafood Tomáš Skácel. Firma vyrábí tradiční halušky, svíčkovou, ale i oblíbené kuřecí na paprice s těstovinami.

Obliba chlazených hotových jídel roste Canva

Až několik desítek procent nárůstu zaznamenala také společnost Hamé, pod kterou seženete v obchodech pestrý výběr nejrůznějších hotových jídel. Podle mluvčího společnosti Milana Linky je zájem o česká jídla, především ta pracnější na domácí přípravu, jako jsou rajská omáčka s hovězím masem nebo svíčková. Zájem je podle něj také o asijskou kuchyni, kterou firma prodává pod značkou Simply Fresh.

Pokrmy bez masa jsou již standardem

Kromě tradičnějších pokrmů mezi hotovkami najdete také vegetariánská jídla – není problém pořídit vege burger nebo sýrové placičky se špenátem. Značka Nestlé je vyrábí pod označením Garden Gourmet. Rostlinná strava totiž v posledních letech vrostla na oblibě, a trh se jí poměrně rychle přizpůsobil. Chutné pokrmy pro vegetariány a vegany najdete například v prodejnách Albert a Lidl.

I bez masa si lze dopřát skvělé pokrmy

Důvodem, proč enormně vzrostl zájem o hotová chlazená jídla, je podle odborníků uzavření restaurací a škol. Zájem je nejen o hotovky, ale také o mražené zboží a alkohol.

Na rostoucí poptávky pružně zareagovaly také e-shopy s potravinami. Kromě levnějších a trvanlivějších hotovek si můžete připlatit i za šokově zchlazená jídla. Ta jsou chutnější než běžné hotovky, jejich trvanlivost je nicméně o několik dní menší. Pokud si však chcete v pohodlí domova dobře pochutnat, jedná se o příjemný kompromis.