Žáci prvních a druhých tříd se vrátí 18. listopadu do škol. Zpívat ani cvičit jim vláda nepovolí

Žáci prvních a druhých tříd se vrátí 18. listopadu do škol Canva

Na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga dnes potvrdil, že od 18. listopadu se do škol vrátí všichni žáci 1. a 2. ročníků základních škol. Obnoví se rovněž provoz přípravných tříd ZŠ a speciálních škol. Fungovat bude také provoz školních jídelen pro děti, které budou ve školách.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Premiér Andrej Babiš již začátkem tohoto týdne avizoval, že pokud se bude epidemie koronaviru vyvíjet jako doposud, mohli by se žáci prvních a druhých tříd základních škol vrátit do lavic už 18. listopadu. Jeho slova dnes potvrdil ministr školství Robert Plaga, který krátce po jedné hodině odpolední potvrdil na tiskové konferenci, že se prvňáčci a druháci mohou v druhé polovině listopadu vrátit zpět do lavic. 

Návrat dětí budou doprovázet přísnější hygienická opatření. Do lavic se budou vracet celé třídy. Děti tak nebudou fungovat v patnáctičlenných skupinách, jako tomu bylo na jaře. Roušky budou povinné po celou dobu výuky, ve třídách i ve společných prostorách, s výjimkou speciálních a mateřských škol. Stejně jako na jaře nebudou povoleny tělesná a hudební výchova. 

Návrat dětí do škol budou doprovázet přísnější hygienická opatření Canva

Roušky a respirátory učitelům musejí zajistit provozovatelé škol

S návratem dětí do škol se ruší pro první a druhou třídu distanční výuka a učitelé se tak na plno musejí vrátit do školních budov. Podle ministra je zajištění roušek a respirátorů učitelům na zřizovatelích škol, s žádnými ochrannými pomůckami od státu kantoři počítat nemají. 

Kdy se vrátí do školy žáci vyšších ročníků?

Podle slov Plagy by se mohly děti vyšších ročníků vrátit do lavic ještě letos, ale pouze za předpokladu, že se bude snižovat počet nakažených.