Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Globus a Tesco stahují krůtí šunku Kwangmoozaa / Shutterstock/ Tesco / Globus

Státní veterinární správa (SVS) informovala veřejnost, že nařídila okamžité stažení krůtí šunky z prodeje v obchodních řetězcích Tesco a Globus po celé České republice. Důvodem je zjištění bakterie Listeria monocytogenes v tomto produktu, která způsobuje onemocnění známé jako listerióza. Toto onemocnění představuje zvláště vysoké riziko pro osoby s oslabenou imunitou.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Konkrétně se jedná o 100g balení krůtí šunky od výrobce LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o., s datem spotřeby do 31. března. Z údajů vyplývá, že Tesco přijalo od dodavatele 93 kilogramů a Globus necelých pět kilogramů tohoto produktu. Zástupci obou obchodních řetězců již potvrdili, že veškeré šarže nevyhovujícího produktu byly z prodeje odstraněny.

„Krajská veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu bude umožněno pokračování ve výrobě,“ píše se v tiskové zprávě SVS.

Globus stahuje krůtí šunku

Společnost Globus informovala o stažení produktu Krůtí prsní šunka se špetkou soli 100 g, DMT/šarže: 31.03.2024, EAN: 8595680002762, od dodavatele LE&CO - Ing. Jiří Lenc, s.r.o.

Státní veterinární správa nařídila stáhnout výrobek kvůli nevyhovující kvalitě – v krůtí šunce byla zjištěna přítomnost listerie, která způsobuje onemocnění listeriózu.

Pokud jste šunku zakoupili, nekonzumujte ji a vraťte ji do jakéhokoli hypermarketu Globus, kde vám budou vráceny peníze.

Krůtí prsní šunka  LE&CO Globus

Krůtí šunku od stejného výrobce stahuje také Tesco

Tesco stahuje z prodeje produkt TS krůtí šunka se sníženým obsahem soli 100g, datum použitelnosti 31. 3. 2024, EAN: 5051007154505 od výrobce LE & CO - Ing. Jiří Lenc, s.r.o. V šunce byla jako v případě Globusu zjištěna přítomnost bakterie listerie.

Šunku nekonzumujte a vraťte ji na prodejnu Tesca, kde vám budou po předložení účtenky vráceny peníze.

Zdroj: Globus, Tesco, SVS