Obličejová jóga je nejnovějším trendem TikToku. Skutečně pomáhá v boji proti vráskám?

Žena s turbanem na hlavě cvičí obličejovou jógu mariakray / Shutterstock.com

Součástí péče o pleť nejsou jen kvalitní přípravky. Stále více se prosazuje i trochu jiný typ skincare, kterým je obličejová jóga neboli face yoga. Spousta z nás si ale klade otázku, jestli jde jen o trend sociálních sítí, nebo skutečně funkční metodu, která může přirozeně oddálit stárnutí pleti. Záleží na mnoho faktorech, ale pokud se cvičení provádějí správně, smysl určitě mají, a to v každém věku.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

V čem obličejová jóga spočívá?

Nejedná se o žádnou raketovou vědu, ale o soubor cviků a masážních prvků, které protahují, uvolňují a posilují svaly v obličeji. Díky tomu odbourávají stres a napětí a zlepšují krevní cirkulaci. Časem tedy dochází ke zjemnění vrásek, zpevnění povislých kontur a celkovému obnovení mladistvého vzhledu. Videa s touto metodou aktuálně válcují Instagram i TikTok, kde už mají přes dvě miliardy zhlédnutí. Co na to odborníci?

„Obličejová jóga má ve skutečnosti spoustu paralel s masáží a akupunkturou. Je to masírování obličeje víc než jóga,“ řekla specialistka na lidské pohybové ústrojí Neha Gothe pro Northeastern Global News.

Žena vyplazuje jazyk Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Trend, nebo skutečný recept na krásnou pleť?

Popularita obličejové jógy zaujala i vědce ze Severozápadní univerzity v americkém Illinois, kteří se rozhodli její účinky ověřit pomocí odborné studie. V roce 2018 tedy vytvořili tým 27 dobrovolníků ve věku od 40 do 65 let, u kterých efekt face yogy zkoumali. A skutečně se potvrdilo, že po 20 týdnech každodenního cvičení a masáží měli účastníci studie obličej vyhlazenější a pevnější než předtím. Většina z nich vypadala až o tři roky mladší.

Celý výzkum se ale podařilo dokončit jen 16 lidem, ostatní jej v průběhu vzdali. A nutno dodat, že nešlo o reprezentativní vzorek společnosti, ale pouze o úzkou skupinu žen ve středním věku, která měla silnou motivaci se obličejové józe věnovat. Pro potvrzení závěru je tedy nutné provést další výzkumy.

Žena medituje před notebookem Krakenimages.com / Shutterstock.com

Pravidla cvičení face yogy

Dobrou zprávou je, že zpevnění pleti dosáhnete i díky 10 minutám cvičení denně. Stačí 5 minut ráno i večer. Důležitá je pak pravidelnost a trpělivost, protože výsledky se dostaví nejdříve po několika týdnech. Stejně tak je důležité zapojit do face yogy i krk, trup a horní část zad, protože vše je propojené a jen zpevněné svaly těchto partií vám pomohou uvolnit napětí v mimických svalech. Většina odborníků a lektorů obličejové jógy tedy apeluje i na správné držení těla.

„Ráda říkám, že to je stejné jako s vaším tělem, které se snažíte posilovat a nějak udržovat cvičením. A podobnou péči si zaslouží i váš obličej. Ten je také plný svalů, které potřebují pravidelně posilovat, abychom předešli vráskám nebo vyhladili ty již vzniklé a zlepšili povislé kontury,“ popisuje lektorka jógy a face yogy Šarlota Švojgr.

Jak zpevnit obličej a zbavit se dvojité brady?

Pokud řešíte konkrétní problémy, doporučujeme nechat si poradit od profesionálů, tedy certifikovaných instruktorů face yogy. Spousta z nich nabízí jak lekce ve studiu, tak online konzultace. Jako prevence ale postačí i obličejové cvičení a masáže podle některé z osvědčených mobilních aplikací, jako je například Luvly. Jen počítejte s rozhraním v angličtině. A zároveň nezapomínejte, že lidský organismus funguje jako celek a bez správného držení těla a dodržování zásad zdravého životního stylu vám jen obličejová jóga nepomůže.

„Věčné je například téma dvojité brady, na které se určitě dá pracovat, ale je to složitější. Zejména proto, že dvojitá brada má mnohdy původ jinde než v obličeji, typicky ve špatném držení těla, které způsobuje sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu apod. Je tedy nutné zařadit i rehabilitační cvičení a masáže celého těla,“ uzavírá Šarlota Švojgr.

Zdroj: JAMA Dermatology, IFL Science, Kupi.cz