Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Žena jí nudle z misky Black Salmon / Shutterstock.com

To, že občas sáhneme po instantní polévce, může být rychlým řešením, když nemáme čas na přípravu jiného jídla. Zná to zřejmě každá hospodyňka, která někdy zhřešila a místo kvalitního teplého jídla uvařila tuto na přípravu rychlou polévku. Pokud k tomu dojde jednou za čas, zřejmě by to nemělo být pro naše tělo škodlivé. Co se ale stane, pokud instantní polévky tvoří pravidelnou součást naší stravy? Možná vám to ani nedochází, ale můžete si tím způsobit vážné zdravotní problémy.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Jsou instantní nudle zdraví škodlivé?

Instantní nudlové polévky jsou často vyhledávanou pochoutkou pro rychlé, cenově dostupné a chutné občerstvení. Podle dosavadních informací si je měla jen za uplynulý rok 2023 vybrat téměř třetina obyvatel České republiky. Na první pohled se může zdát, že kombinace těstovin a vývaru není tak nezdravá a zdraví škodlivá, jak každý tvrdí.

Nicméně, odborníci z Massachusetts provedli studii na instantních polévkách a jejich zjištění bylo skutečně alarmující. Ukázalo se, že ani po dvou hodinách v žaludku se instantní nudle nerozložily. A to je velký problém, který se našemu tělu nelíbí a který bychom si neměli dobrovolně navozovat.

Instantní nudlová polévka Chayanin Wongpracha / Shutterstock.com

Instantní polévky patří mezí průmyslově zpracované potraviny

Důležité je si říct, že na trhu nalezneme mnoho instantních polévek s různými příchutěmi. Ať už máte rádi hovězí, slepičí, kuřecí nebo zeleninovou. Princip a výroba těchto polévek je však stále stejná a na první pohled lákající obal s vizualizací zeleniny nezajistí kvalitu a správné výživové složení.

A proč? Důvodem je, že instantní nudle jsou průmyslově zpracované potraviny. V případě instantních nudlových polévek je však diskuse o živinách prakticky zbytečná, jelikož obsahují jen minimální množství skutečných živin, jak lze vyčíst z jejich složení na obalu.

Co obsahují instantní polévky?

Butylhydroxyanizol (BHA) a t-butylhydrochinon (TBHQ) jsou primární konzervanty používané v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, včetně oblíbených instantních polévek. Tyto chemikálie mohou výrazně prodloužit dobu trvanlivosti těchto produktů, a to až na trojnásobek. Nicméně, při pravidelné a nadměrné konzumaci existuje riziko, že mohou působit jako potenciální karcinogeny.

Pokud tedy máte v rodině sklony k tomu, že byste někdy mohli onemocnět rakovinou, těmto pokrmům se raději vyhněte. Kromě toho mohou negativně ovlivnit endokrinní systém, který hraje klíčovou roli v produkci a regulaci hormonů v těle, jak uvádí tato vědecká studie publikovaná na Harvardově univerzitě.

Polévka z pečené mrkve
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Polévka z pečené mrkve

Krémová polévka z pečené mrkve je lahůdkou i ideálním zahřátím do chladných dnů. Stačí jen upéct mrkev a pak už jen správně ochutit – a skvělá polévka je na světě.

Polévka z pečené mrkve
Pórková polévka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pórková polévka

Pórková polévka s vajíčkem a krupičkou patří mezi české klasiky. Její příprava je velmi rychlá a jednoduchá, vykouzlíte ji tedy během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Pórková polévka

Jsou špatně stravitelné a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění

To ale není vše. Trávicí systém člověka potřebuje dlouhé hodiny na to, aby správně rozložil takto uměle upravené jídlo. Dlouhé zadržování jídla v žaludku může negativně ovlivnit absorpci živin, jak uvádí web Parkway East Hospital. Tyto potraviny mohou v trávicím systému zůstat i více než 32 hodin, což znamená, že všechny toxické látky zůstávají v těle déle a mají tak více času na to, aby mohly působit škodlivě. Lidově řečeno se pozvolna rozpouští a putují celým naším tělem.

A jak se vůbec takzvaný metabolický syndrom může projevovat? Metabolický syndrom se projevuje vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cholesterolu a cukru v krvi, a v neposlední řadě akumulací tuku v oblasti pasu. Lidé, kteří pravidelně konzumují instantní polévky, jsou proto více náchylní k výskytu metabolického syndromu a jinému poškození našeho zdraví. Celkově se pravidelná konzumace těchto polévek nedoporučuje a v našem jídelníčku by se měly objevovat co nejméně.

Příprava instantní nudlové polévky MargaPl / Shutterstock.com

Pozor na vysoký obsah soli a glutamát sodný

To, že polévky obsahují i tyto nezdravé látky, možná nepřekvapí ty, kteří už měli možnost tyto instantní polévky ochutnat. Vysoký obsah soli je jedním z hlavních důvodů, proč mají tyto polévky tak výraznou chuť. Nemusíte sahat ani po soli ani po pepři, pouze zalijete vodou, počkáte a konzumujete. Sodík se však nachází i v řadě dalších potravin, které konzumujeme přes den a pravidelná konzumace takových výrobků může vést k dalším zdravotním problémům.

Kromě toho mohou instantní polévky obsahovat glutamát sodný, což je látka zvyšující chuť, která se často přidává do všech možných potravin. U čínských polévek ho nalezneme v malém doplňkovém sáčku, který slouží na ještě větší zvýraznění chuti. Často bývá hnědé nebo světlé barvy, a pokud to s jeho množstvím přeženeme, polévka se nedá konzumovat.

Nudle v čínských polévkách jsou často vyrobeny z rafinované mouky, která byla zbavena svých původních výživových hodnot. Po tomto procesu z mouky zůstávají převážně jen sacharidy ve formě škrobu. Při jejich nadměrné konzumaci mohou tyto sacharidy způsobovat nárůst hladiny cukru v krvi, a zvyšovat tak riziko vzniku diabetu.

Zdroje: jimejinak, casnazdravejidlo, ncbi.nlm.nih.gov, parkwayeast.com, studyinternational.com, hsph.harvard.edu