Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Pečené kuře a melounový salát Food Via Lenses / Shutterstock.com

Kuře pečené v melounu? To není žádný vtip. Jakkoli se vám zdá tento nápad šílený, opravdu funguje! Vysoká teplota přemění slupku od melounu na pekáč a po pár hodinách vytáhnete z trouby šťavnaté kuře.

Přečtěte si také

Má se trampolína na zimu uklidit, přikrýt, anebo nechat být? A jak ji správně zazimovat?
Má se trampolína na zimu uklidit, přikrýt, anebo nechat být? A jak ji správně zazimovat?

Tento recept má kořeny na Havaji, kde místní takto pekli kuře přímo nad ohněm. V upravené verzi ho nicméně můžete vyzkoušet i u vás doma. Získáte tak úžasně šťavnaté kuře, u kterého nehrozí vysušení.

Kuře v melounu se sójovou omáčkou a citronem: Jak na to?

Krok 1

Prvním krokem k úspěchu je výběr dostatečně velkého melounu, a to podle velikosti kuřete – zvolte takovou velikost melounu, aby se do něj po vydlabání kuře tak akorát vešlo. Před samotným vydlabání z něj odřízněte horní třetinu a odložte si ji stranou, jelikož bude tvořit víko vašeho „ovocného pekáče“.

Nevíte, kde levně sehnat meloun?

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Krok 2

Kuře nejprve očistěte a osolte a opepřete jak ze všech stran, tak i zevnitř. Dovnitř něj taktéž vložte jeden celý citron propíchaný vidličkou a lžíci sójové omáčky. Následně ho ze všech stran sójovkou potřete a posypte lžicí směsi pěti koření – drceného hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a fenyklu. Můžete si ji namíchat sami, v některých obchodech ji však také objevíte pod názvem „Chinese Five Spice“.

Kousky vodního melounu Shutterstock.com

Krok 3

Vložte kuře do větší části melounu a druhou půlku slupky použijte jako pokličku. Obě části můžete spojit špejlemi, ale není to nutné. Pro případ, že by trocha šťávy v závěru pečení z melounu vytekla, ho položte na hlubší plech.

Připravte oběd pro celou rodinu

Krok 4

Předehřejte troubu na 200 °C a nechte péct kuře 2 hodiny. Poté snižte teplotu v troubě na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Voda ze slupky se během pečení pomalu uvolňuje, takže kuře nevysychá, není ho potřeba podlévat a ve výsledku je šťavnaté. Doba pečení se odvíjí od velikosti kuřete, obecně ale platí, že po uplynutí hodiny a půl můžete posledních 15 minut dopékat bez přikrytí, případně i za vyšší teploty, abyste dosáhli křupavé kůrčičky.

Pečené kuře na tácu s citrony a příborem Sergii Koval / Shutterstock.com

Jak poznáte, že je hotovo?

Babičky například radí zkusit krouživým pohybem oddělit stehenní kost. Pokud to jde, máte hotovo. Můžete také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít cca 80 °C, na prsou 75 °C. Seženete ho například v prodejnách Tescoma, Orion či Kitos.

Recept, který stojí za vyzkoušení

Nebojte se experimentovat a dejte tomuto receptu šanci. Uvidíte, že vás chuť kuřete mile překvapí a budete ho takto připravovat častěji.

Tip: A co s vydlabanými zbytky melounu? Vytvořte si z něj například osvěžující studenou polévku s chutí jahod a vína!