Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Kuře pečené v melounu? To není žádný vtip. Jakkoli se vám zdá tento nápad šílený, opravdu to funguje! Vysoká teplota přemění slupku od melounu na pekáč a po pár hodinách vytáhnete z trouby šťavnaté kuře.

Přečtěte si také

Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?
Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?

Tento recept má kořeny na Hawaii, kde místní lidé takto pekli kuře přímo nad ohněm. Ale můžete ho vyzkoušet v upravené verzi i u vás doma. Získáte tak úžasně šťavnaté kuře, u kterého nehrozí vysušení. 

Kuře v melounu se sojovou omáčkou a citronem: Jak na to?

Krok 1

Prvním krokem k úspěchu je výběr dostatečně velkého melounu. Podle velikosti kuřete, tedy zvolte takovou velikost melounu, aby se po jeho vydlabání kuře do něj akorát vešlo. Pokud tedy máte meloun, odřízněte horizontálně ⅓ melounu. Tato část slupky bude tvořit víko. Poté obě části melounu zbavte veškeré červené dužiny.

dužinu melounu vydlabeme

Krok 2

Kuře nejprve očistíme a poté osolíme a opepříme nejen ze všech stran, ale i zevnitř. Do vnitřku kuřete vložíme jeden celý citron propíchaný vidličkou a lžíci sojové omáčky.

Poté kuře potřeme ze všech stran sojovou omáčkou a posypeme ho lžící směsi pěti koření - je to čínská směs koření, namíchaná z drceného hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a fenyklu, která je běžně dostupná v obchodech pod názvem Chinese Five Spice. 

kuře v melounu potřete marinádou a dejte na plech

Krok 3

Vložte kuře do větší části melounu a druhou půlku slupky použijte jako pokličku. Obě části můžete spojit špejlemi, ale není to nutné. Pro případ, že by trocha šťávy v závěru pečení z melounu vytekla, položte ho na hlubší plech.

Krok 4

Předehřejte troubu na 200 stupňů a nechte péct kuře 2 hodiny při této teplotě. Poté snižte teplotu v troubě na 150 stupňů a nechte péct další hodinu a půl. Voda ze slupky se během pečení pomalu uvolňuje, takže kuře nevysychá, není potřeba ho podlévat a ve výsledku je šťavnaté. Záleží na velikosti kuřete, jak dlouho bude trvat pečení, ale obecně po uplynutí hodiny a půl, kdy je pečínka v troubě, ji pravidelně kontrolujte a můžete posledních 15 min péct bez "poklopu" a zvýšit i teplotu na "kůrčičku". 

kuře pečené v melounové slupce

Jak poznat, že už „je“?

Způsobů, jak zjistit, že už je kuře hotové, existuje nespočet. Babičky radí zkusit oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete. Pokud to jde: máte hotovo. Můžete také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít uvnitř 80 stupňů Celsia, na prsou 75.

Recept, který stojí za vyzkoušení

Nebojte se experimentovat a dejte tomuto receptu šanci. Uvidíte, že vás chuť kuřete mile překvapí a budete ho tímto způsobem připravovat častěji.