Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Pečené kuře a melounový salát Food Via Lenses / Shutterstock.com

Kuře pečené v melounu? To není žádný vtip. Jakkoli se vám zdá tento nápad šílený, opravdu funguje! Vysoká teplota přemění slupku od melounu na pekáč a po pár hodinách vytáhnete z trouby šťavnaté kuře.

Přečtěte si také

Repasované mobilní telefony zažívají boom: Na co si dát při nákupu použitého mobilu pozor?

Kuře pečené v melounové slupce

Tento recept má kořeny na Havaji, kde místní takto pekli kuře přímo nad ohněm. V upravené verzi ho nicméně můžete vyzkoušet i u vás doma. Získáte tak úžasně šťavnaté kuře, u kterého nehrozí vysušení.

Recept na kuře v melounu se sójovou omáčkou a citronem

Krok 1

Prvním krokem k úspěchu je výběr dostatečně velkého melounu, a to podle velikosti kuřete – zvolte takovou velikost melounu, aby se do něj po vydlabání kuře tak akorát vešlo. Před samotným vydlabáním z něj odřízněte horní třetinu a odložte si ji stranou, jelikož bude tvořit víko vašeho „ovocného pekáče“.

Nevíte, kde levně sehnat meloun?

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Krok 2

Kuře nejprve očistěte, osolte a opepřete jak ze všech stran, tak i zevnitř. Dovnitř něj taktéž vložte jeden celý citron propíchaný vidličkou a lžíci sójové omáčky. Následně ho ze všech stran sójovkou potřete a posypte lžicí směsi pěti koření – drceného hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a fenyklu. Můžete si ji namíchat sami, v některých obchodech ji však také objevíte pod názvem „Chinese Five Spice“.

Krok 3

Vložte kuře do větší části melounu a druhou půlku slupky použijte jako pokličku. Obě části můžete spojit špejlemi, ale není to nutné. Pro případ, že by trocha šťávy v závěru pečení z melounu vytekla, ho položte na hlubší plech.

Kousky vodního melounu 5 second Studio / Shutterstock.com

Krok 4

Předehřejte troubu na 200 °C a nechte péct kuře 2 hodiny. Poté snižte teplotu v troubě na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Voda ze slupky se během pečení pomalu uvolňuje, takže kuře nevysychá, není ho potřeba podlévat a ve výsledku je šťavnaté. Doba pečení se odvíjí od velikosti kuřete, obecně ale platí, že po uplynutí hodiny a půl můžete posledních 15 minut dopékat bez přikrytí, případně i za vyšší teploty, abyste dosáhli křupavé kůrčičky.

Připravte oběd pro celou rodinu

Jak poznáte, že je hotovo?

Babičky například radí zkusit krouživým pohybem oddělit stehenní kost. Pokud to jde, máte hotovo. Můžete také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít cca 80 °C, na prsou 75 °C. Seženete ho například v prodejnách Tescoma, Orion či Kitos.

Pečené kuře na tácu s citrony a příborem Sergii Koval / Shutterstock.com

Recept, který stojí za vyzkoušení

Nebojte se experimentovat a dejte tomuto receptu šanci. Uvidíte, že vás chuť kuřete mile překvapí a budete ho takto připravovat častěji.

Tip: A co s vydlabanými zbytky melounu? Vytvořte si z něj například osvěžující studenou polévku s chutí jahod a vína!