Recept na jahodové kostky bez pečení! Stačí vám jahody, tvaroh, smetana a sušenky

Jahodový dezert beats1 / Shutterstock.com

Troubu tentokrát nechte vypnutou. Pokud hledáte lehký, svěží dezert, který se hodí k odpolední kávě i slavnostní příležitosti, nepečené jahodové kostky jsou přesně tím, co potřebujete. Základ ze sušenek, jemný tvarohový krém, čerstvé jahody a tenká vrstva želé vytvoří kombinaci, která osloví každého – bez zdlouhavého pečení a s minimem námahy. Příprava je překvapivě jednoduchá, výsledek přesto působí profesionálně a potěší i náročnější chuťové buňky. A co víc – dezert vypadá skvěle i na slavnostním stole.

Přečtěte si také

Žádné složité postupy. Piškotové těsto se vždy perfektně podaří díky zlatému pravidlu 3-3-3

V každé domácnosti přichází chvíle, kdy potřebujete připravit něco rychlého, dobrého a hlavně bez stresu – ideálně bez nutnosti zapínat troubu. Právě proto jsou nepečené dezerty stále oblíbenější. Tyto jahodové kostky jsou jako stvořené pro oslavy, grilování, zahradní posezení nebo jen odpolední „něco na zub“ ke kávě. Kombinace máslových sušenek, jemného tvarohového krému, čerstvých jahod a průhledné želatiny působí elegantně a slavnostně, ale přitom je jejich příprava opravdu snadná. To nejlepší? Nikdo nepozná, že jste to dělali poprvé.

Proč jsou jahody ideální do dezertů?

Jahody nejsou jen krásné a voňavé, ale i výživově zajímavé. Mají nízký obsah kalorií a jsou plné vitamínu C, kyseliny listové a antioxidantů. Navíc jejich šťavnatá, lehce kyselkavá chuť dokonale ladí s krémovými složkami a sladkými sušenkami. V sezóně – tedy od května do července – jsou nejchutnější, nejvoňavější a často i nejlevnější. Věděli jste, že existuje přes 600 druhů jahod? A každý z nich se chová v dezertech trochu jinak.

Jahody na bílém talířku barmalini / Shutterstock.com

Nepečené jahodové kostky – recept

  • Počet porcí: 12 kostek
  • Doba přípravy: 30 minut + 3 hodiny chlazení

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 balení dortového čirého želé (na 250 ml tekutiny)
  • 250 ml vody
  • 1 lžíce cukru (na želé)
Jahodový crumble
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodový crumble

Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.

Jahodový crumble
Jahodové tartaletky
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Jahodové tartaletky

Jahodové tartaletky jsou spojením křehkého korpusu, jemného krému a čerstvých, slaďoučkých jahod. Jedná se o velmi lehký, osvěžující dezert, který bude ozdobou vašeho stolu. Jistě si na něm pochutnají malí i velcí mlsouni.

Jahodové tartaletky

Postup přípravy

  1. Sušenky rozdrťte najemno – buď ručně v sáčku válečkem, nebo v mixéru.
  2. Smíchejte je s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne vlhká drobenka.
  3. Tuto směs nasypte do formy (ideálně 20×20 cm) vyložené pečicím papírem a dobře upěchujte. Dejte na 10 minut do lednice ztuhnout.
  4. V míse vyšlehejte smetanu do tuha.
  5. V jiné míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
  6. Šlehačku opatrně vmíchejte do tvarohového krému – nejprve třetinu, pak zbytek, aby krém zůstal nadýchaný.
  7. Krém rovnoměrně rozetřete na sušenkový základ. Dejte opět do lednice, ideálně alespoň na 30 minut.
  8. Mezitím omyjte a osušte jahody. Nakrájejte je na plátky a vyskládejte je na ztuhlý krém do jedné vrstvy.
  9. Připravte si želé podle návodu na obalu – smíchejte obsah sáčku s cukrem a vodou, krátce povařte a nechte 10 minut zchladnout.
  10. Želé rovnoměrně nalijte na jahody – opatrně, aby se nepoškodil krém.
  11. Dejte do lednice alespoň na 3 hodiny (nebo ideálně přes noc), aby vše dobře zatuhlo.
  12. Poté krájejte na kostky ostrým nožem namočeným v horké vodě.

Tipy pro vylepšení a usnadnění

  • Pokud nemáte dortové želé, můžete použít želatinu v plátcích nebo agar-agar, jen si pohlídejte poměr.
  • Do tvarohového krému lze přidat i pár kapek citronové šťávy – zvýrazní chuť a dodá svěžest.
  • Na sušenkový základ můžete přidat i trochu drcených oříšků nebo kakaa pro zajímavější strukturu.
  • Místo klasických jahod zkuste i jiné ovoce – borůvky, maliny nebo směs lesního ovoce.
  • Pokud připravujete dezert pro slavnostní příležitost, ozdobte kostky šlehačkou, lístkem máty nebo kouskem jahody.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková