Zdánlivě špatné návyky, které jsou ve skutečnosti zdravé: Konzumace energetických nápojů i vynechávání snídaně

Žena ukazuje palec nahoru a palec dolů Kues / Shutterstock.com

Dnes je těžké vyznat se ve všech informacích, které jsou dostupné takřka každému. Společnost neustále mění, co je zdravé a co není, a někdy tvrdí pravý opak toho, co před lety. V prospěšnosti některých návyků ale máme dnes již jasno, i když tomu tak dříve nebylo. Co je zdravé, ačkoliv se v minulosti tvrdilo, že nikoliv?

Přečtěte si také

Pýchavka obrovská: Gigantická houba připomíná míč, pokud ji najdete, čeká vás gurmánský zážitek

Každý člověk má osvojené konkrétní návyky. Jsou to aktivity, které dělá pravidelně, třeba i každý den, a rozdělujeme je na prospěšné a neprospěšné. Některé návyky dokážeme zařadit jasně (například kouření – špatný návyk, nebo konzumace zeleniny – zdravý návyk).

U některých návyků ale není na první pohled jasné, do které kategorie patří. Experti totiž v průběhu let často přicházeli s tvrzením, že ten návyk, který se považoval za zdravý, již tak prospěšný není. U kterých došlo k pozitivní proměně? Možná budete překvapeni.

Konzumace vajec

Stravovací doporučení se mění jako na běžícím pásu. V minulosti přišli odborníci s tvrzením, že zvýšená konzumace vajec není zdraví prospěšná, protože s nimi přijmeme i velké množství cholesterolu. Jindy zase přišli s radou, aby lidé konzumovali zejména bílek, nikoliv žloutek, který má být příliš tučný. Pravdou ale je, že bychom měli konzumovat celá vejce a klidně ve zvýšeném množství, protože jsou opravdu zdravá.

„Vejce měly v minulosti špatnou pověst kvůli cholesterolu, ale nové výzkumy ukazují, že se jich nemusíme obávat. Vejce jsou nutričně velmi bohatá. Obsahují kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín D a zdravé tuky. Díky obsahu bílkovin a tuků zasytí na dlouho, což pomáhá při redukci nebo kontrole hmotnosti,“ komentuje pro redakci Kupi.cz výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Vynechávání snídaně

Jsou lidé, kteří nemohou začít svůj den bez snídaně, jiní ji vynechávají, protože jim snídaně nedělá dobře nebo to dělají záměrně, aby zhubli. Dříve experti tvrdili, že vynechávání snídaně nevadí, poté zase, že každé tělo snídani potřebuje pro správné fungování. Pravdou je, že každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Jde o to, kolik energie člověk přijme za den celkově, a nezáleží na počtu jídel.

V rámci přerušovaného půstu se dokonce doporučuje mít první jídlo až ve 12 hodin, což odpovídá obědu. Dle studie tento režim může dokonce pomoci předejít některým typům rakoviny.

Žena nestíhá sníst snídani Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pití kávy

Káva je jedno z velkých témat a odborníci se stále přou o tom, zda je její pití zdravé, či nikoliv. Finální verdikt je takový, že pití kávy je opravdu zdraví prospěšné, zejména té bez cukru a mléka.

„Konzumace kávy v množství 2–3 šálky může snížit riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, zlepšit pozornost a podpořit spalování. Káva také obsahuje antioxidanty. Na co bych ve spojitosti s kávou poukázala, je navyšování příjmu energie cukrem, smetanou či mlékem. Pokud to s nimi nebudete přehánět, pak už jen stačí si dát pozor na vhodné načasování a tím se vyhnout nespavosti,“ přidává komentář Lenka Tarasidu.

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou velmi oblíbené zejména u mladé generace a u dětí, pro které samozřejmě vhodné vůbec nejsou, řeč je tedy o dospělé populaci. Takový Red Bull bez cukru, který si dopřejete jednou za tři měsíce, tedy opravdu občas, vám neublíží. Někdo namítá, že jde o jed, který zabíjí, ale záleží právě na zvoleném množství a zbytku životního stylu.

Některé nápoje jsou navíc s obsahem vitamínů, například B12, který je prospěšný. Energetické nápoje obsahují kofein a je třeba hlídat jeho příjem, zejména, pokud si dopřáváte také kávu.

Lepek v jídelníčku

Vynechávat lepek je v poslední době velmi moderní, protože někteří tvrdí, že zastavuje hubnutí. Ale pravdou je, že lepek vadí pouze těm, kteří na něj mají alergii anebo intoleranci. Pokud po jeho požití žádné problémy nemáte, rozhodně neexistuje důvod, proč ho vynechávat.

Žena leží na gauči fizkes / Shutterstock.com

Konzumace tučných jídel

Ne každý tuk je špatný. Lidské tělo příjem tuku potřebuje a není třeba se ho obávat. Jen je nezbytné umět rozlišit, který tuk přijmout a který ne. „Tuky nejsou špatně, jen je potřeba rozlišovat, jaké jsou ty vhodné. Volit bychom měli především ty rostlinné. Zdravé tuky například v avokádu, ořeších, rybách nebo olivovém oleji jsou důležité pro mozek, hormony a vstřebávání vitamínů. I sytá jídla s obsahem tuku mohou být součástí zdravého jídelníčku. Důležité je se vyhnout průmyslově zpracovaným tukům a transmastným kyselinám,“ vysvětluje výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Šlofík přes den

Dostatečný a kvalitní spánek je alfou a omegou zdravého života. Pokud se cítíte přes den unaveně nebo ospale, není vůbec žádný problém na pár minut si zdřímnout, ba naopak, je to prospěšné! Zapomeňte na řeči okolí, že jste líní a spát byste neměli. Takový dvacetiminutový šlofík vás nakopne a budete mít zpět energii k práci a plné soustředění. Pamatujte ale, že kvalitní noční spánek je základ.

Zdroj: IFLscience, WebMD, National Library of Medicine, BioMedical, Kupi.cz