Česko připravuje pravidla výživy: Nová doporučení slibují boj s obezitou, odborníci však bijí na poplach kvůli průtahům

Žena s nadváhou si měří obvod pasu Studio Romantic / Shutterstock.com

Počet obézních lidí v Česku bije na poplach a aktuální výživová doporučení jsou stará přesně dvě desítky let, proto je potřeba vytvořit nová. Sice se na nich již pracuje, není ale jisté, zda budou lepší či efektivnější než ta původní. Zeptali jsme se specialistky na zdravotní prevenci a výživu, co si o tom myslí.

Přečtěte si také

Makro zavádí na všech prodejnách novinku, která má zrychlit orientaci při nákupu a zákazníci ji poznají už u regálů

Výživa je sama o sobě velkým tématem, které bylo, je a vždy bude v kurzu. Říká se, že jsme to, co jíme, a stravování bychom měli věnovat řádnou dávku pozornosti. Od toho, co jíme, se totiž odvíjí to, jak se cítíme – tedy i náš zdravotní stav, a to jak fyzický, tak psychický.

Současná nutriční doporučení jsou zastaralá

Nacházíme se v době, která je plná nových výživových směrů, nejrůznějších trendů a nových potravin, takže je mnohdy těžké se v nich vyznat a udělat si pořádek v tom, co je a co není zdravé. Existují jistá výživová doporučení, o kterých bychom si mohli myslet, že jsou ta správná, pravdou ale je, že jsou 20 let stará a je třeba je aktualizovat. K tomu se nyní podle Státního zdravotního ústavu schyluje.

Bohužel počet obézních lidí na světě spíše roste, než klesá, a co se týká České republiky, jde o alarmující číslo – až 26 % dospělých se dle Světové zdravotnické organizace potýká s obezitou. Ta je spojena se vznikem nejrůznějších nemocí a zdravotních potíží.

Oficiální výživová doporučení vytvořená odbornou státní institucí jsou zastaralá a odborníci se chystají vytvořit nová. „Dnes předávaná doporučení jsou dvacet let stará a i ta vychází z dalších desítek let staré výživové pyramidy. Jsou postavena na zdrojích sacharidů a vůbec neřeší kvalitu potravin a individuálnost každého z nás. Pravidelně je kritizuji na svých vystoupeních a školeních, vysvětluji, že neexistuje jedna správná výživa vyjádřená nějakým zázračným správným poměrem makroživin: cukrů, tuků a bílkovin, že můžeme jíst i velmi rozdílně, a přitom skvěle a ani k tomu nepotřebujeme cokoliv doma počítat,“ komentuje pro redakci Kupi.cz Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Nová výživová doporučení už v roce 2027

Státní zdravotní ústav aktuálně zahajuje práci na nových doporučeních, která mají být moderní a vědecky podložená. Mají sloužit jako základ pro podporu zdravého stravování Čechů. Pro práci byla vytvořena skupina odborníků, která se skládá ze specialistů ze segmentu výživy, medicíny, veřejného zdraví, sociologie i pedagogiky. Dle veřejných informací by do konce roku 2025 měla být hotová vědecká rešerše, která bude sloužit k testování a diskuzím. Zároveň budou vytvořeny i první návrhy pro oficiální doporučení. V roce 2027 bychom se měli dočkat již hotového projektu.

Mladá žena sedí za slunného dne na dece v parku a jí poke bowl maxbelchenko / Shutterstock.com

Odbornice má obavy

Je více než jasné, že nová nutriční doporučení jsou potřeba, ale otázka zní, zda budou fungovat a zda budou účinná. „Aktualizace výživových doporučení skoro jistě potřeba je, jen si nejsem jistá, že půjde tím nejlepším směrem. Nepochopitelné je už jenom to, že je vytvořena pracovní skupina a k ní budou další širší konzultační skupiny a pár let se má studovat, co doporučovat jíst, když to zásadní prospěšné je už roky známo,“ vyjadřuje obavy Margit Slimáková.

Je za tímto plánem něco jiného?

Práce na novém plánu teprve započaly, nelze tedy nic říct s jistotou, pouze predikovat či se domnívat. Specialistka ale již nyní vyjadřuje nespokojenost a jisté pochyby: „Proč jednoduše Státní zdravotní ústav nepropaguje skutečné jídlo, nepřebere našeho průvodce nebo z něj alespoň nevychází? Obávám se, že na vytváření nových výživových doporučení je třeba vydělat. Práce vytváří pozice, funkce a možná i finance pro některé experty a hlavně se obávám, že výživová doporučení se mohou stavět i tak, aby odpovídala finančním nebo ideologickým zájmům. Jako třeba doporučovat omezování konzumace vysoce výživově přínosných živočišných potravin, jako je maso nebo vejce, protože to je aktuálně v rámci ekologie populární. A zatímco s ochranou planety nelze než souhlasit, faktem je, že i výživová doporučení mají jako prvořadé řešit zdravotní prospěšnost pro jejich konzumenty.“

Plán a roky studií nepotřebujeme, vše podstatné již víme

Základy zdravé výživy jsou známy už roky, takže je na místě otázka, proč se na něco již objeveného musí vytvářet speciální týmy a pracovat se na tom roky.

„Zdravá výživa má jedno jediné pravidlo, a to je jíst skutečné jídlo. V rámci skutečného jídla pak můžeme jíst i velmi rozdílně, někdo třeba více rostlinnou, sacharidovou stravu, někdo o něco více bílkoviny a někdo stavět na tucích, jak dnes dělají zastánci nízkosacharidové stravy. Přesně takto to už pár let detailně vysvětluji s kolegy lékaři na edukačním webu cojist.cz, kde je Průvodce skutečným jídlem, tedy výživové doporučení, které nyní mají roky vymýšlet skupiny expertů, přitom je ale už hotové. Na webu je vysvětlení, co to je skutečné jídlo a co jsou vysoce průmyslově zpracované produkty, kterým se máme vyhýbat a proč, jsou tam příklady, minitest na rozdělení a hlavně studie, které se tématu věnují, včetně odkazu na práci těchto českých odborníků,“ dodává Slimáková.

Nezbývá nám nic jiného než si počkat na první vlaštovky tohoto projektu, případně na konečná oficiální doporučení a doufat, že budou účinnější než ta původní.

Zdroje: Kupi.cz, Margit Slimáková, Státní zdravotní ústav