Nemocniční strava v Česku budí hrůzu: Pacienti popisují hlad a odbornice poukazuje na nezájem zařízení

Žena odmítá v nemocnici jídlo Ground Picture / Shutterstock.com

Strava v českých nemocnicích rozhodně neodpovídá ideálům, to potvrzují jak pacienti, tak i specialistka, která vysvětluje, proč tomu tak je, a ukazuje, jak by měl nemocniční jídelníček vypadat.

Přečtěte si také

Soutěž na Kupi: Vyhrajte špičkové sušičky potravin Catler a Sencor v hodnotě 10 000 Kč

Nemocniční strava v ČR není na dobré úrovni

Čas v nemocnici žádný člověk netráví rád. S tímto zařízením si většina lidí spojuje bolest, někdy strach a obavy a také nelákavé jídlo. A to je velké mínus v českém nemocničním prostředí, jídelníček totiž bývá nutričně nevyvážený a pokrmy chuťově spíše podprůměrné, přitom správná a vyvážená výživa je rozhodující pro hojení a uzdravení.

Strava je zásadní pro zajištění dobrého výživového stavu pacientů a také podpory léčby a rekonvalescence, omezení rizik malnutrice a s ní i zhoršeného hojení a prodlužování léčby. Vedle toho může být kvalitní chutné jídlo v nemocnicích i inspirací pro lepší stravování doma,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Jídlo v nemocnici se podává pacientovi Elnur / Shutterstock.com

Samozřejmě je nutné dodat, že valná část pacientů musí jíst dietně (zpravidla po či před operací nebo kvůli zdravotním potížím), což zpravidla nebývají pokrmy se silným chuťovým profilem a jsou tzv. neslané nemastné.

„V rámci projektu testování nemocniční stravy jsme jednoznačně prokázali, že i v českých nemocnicích jde vařit skvěle, ze skutečného jídla, a dokonce si většina pacientů může spolurozhodovat o jeho výběru, a to vše za běžnou cenu nemocniční stravy. Problém je tedy zejména v nezájmu a neschopnosti vařit lépe,“ komentuje Margit Slimáková.

Pacienti projevují nespokojenost

Oslovili jsme několik pacientů v brněnské lékárně a zeptali se na jejich zkušenosti.

„V nemocnici jsem byla několikrát a vždycky jsem se vrátila o několik kil lehčí, nejedla jsem tam, protože mi nechutnalo. Tedy samozřejmě, že jsem něco málo snědla, protože o hladu jsem být nechtěla, ale rozhodně se nedá říct, že by jídlo bylo jakkoliv chutné,“ sdílí svoji zkušenost Barbora.

„Nemocnice není luxusní restaurace, takže nemůžeme čekat pětichodové menu s výběrem, ale jde mi o to, že kde jinde, než v nemocnici, by mělo být nutričně bohaté jídlo? Pacienti mívají z různých důvodů oslabená těla a potřebují adekvátní stravu, aby se dali co nejdříve dohromady,“ popisuje studentka medicíny Aneta.

„Jako prvorodička jsem byla velmi překvapená ze stravy v porodnici a to tak, že jsem ji odmítla a manžel mi vozil jídlo z restaurace. Moje tělo bylo po porodu vyčerpané a já jsem dostala plátek suchého chleba a jablko. Potřebovala jsem načerpat energii, ne své tělo trápit, stěžuje si maminka na mateřské Magdalena.

Žena jí v nemocnici jídlo Roman Zaiets / Shutterstock.com

Chybí nařízení

„Nemocniční strava je už roky pouze doporučením z Věstníku Ministerstva zdravotnictví, tedy je jen rozhodnutím každé nemocnice, jak bude vařit. Navíc pro všechny nemocnice už zde je i Metodické doporučení, které přesně vysvětluje, jak vařit ze skutečných potravin a organizovat možnost spolurozhodování o výběru. Vše je volně dostupné na webu nemocnicnistrava.cz a snad jen otázkou času, kdy se dostane, jak pan ministr Válek odsouhlasil, i do Věstníku ministerstva zdravotnictví,“ doufá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Jaké by mělo a nemělo být jídlo v nemocnicích

„Jídla by měla být čerstvě připravená z kvalitních výživově bohatých potravin. Měla by být chutná a atraktivně vypadající. V případě, že pacient nemá potřebu speciální diety, měl by mít i možnost spolurozhodovat o svém výběru. Tedy jídla by měla být nabízena nějakou formou bufetu nebo výběru z menu, protože takto se zvyšuje šance, že pacient bude s výběrem spokojený, bude jíst, bude v lepším výživovém stavu a méně se bude plýtvat. Jídla by neměla být skládána z hotových produktů ani vařená z polotovarů. Nejběžněji stravě v nemocnicích chybí zelenina a ovoce, dostatek bílkovin, chuť a atraktivní vzhled,dodává Margit Slimáková.

Ne všude to dělají špatně

Zajímalo nás, zda existují místa, která splňují kritéria a jdou příkladem. Margit Slimáková potvrzuje, že „ano, mnohé nemocnice postupně i díky nátlaku pacientů a médií svoji výživu zlepšují a naprosto vzorová je Nemocnice Havířov, kde díky podpoře ze strany vedení a schopnostem a znalostem na straně hlavní nutriční terapeutky, která je současně i vedoucí stravovacího provozu, už několik let vaří skvěle. Pacienti si vybírají ze tří skvělých jídel na snídaně i obědy a večeři si každý sestavuje výběrem z pojízdného vozíku.“

Zdroj: Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, NZIP, Nemocniční strava