Vatikánský chléb štěstí se peče jen jednou za život. Není divu, že jeho příprava trvá celý týden

Nakrájený vatikánský chléb na nerezové mřížce, vedle máslo, nůž Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Většina lidí nemá o jeho existenci tušení, dokud se jim od někoho známého nedostane kvásku s instrukcemi. Právě v tom totiž spočívá kouzlo této „putovní“ sladké buchty. Peče se po dobu sedmi dnů (každý den se do těsta přidávají jiné ingredience), a to hned v několika dávkách. Jednu si necháte a zbylé pošlete do světa k dalším lidem. A takto se vatikánský chléb donekonečna předává. Jak se vlastně připravuje, co všechno do něho patří a jaké tradice se k němu vážou?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Kde se vzala tradice putovního chleba?

Kvůli fermentovanému těstu připravenému z kvásku se mu říká vatikánský chléb, ve skutečnosti se však jedná spíše o sladkou buchtu plnou ovoce a ořechů, která vám krásně provoní kuchyni. To nejzajímavější na ní ale je, že se po dlouhé roky předává mezi lidmi jako stále fermentující kvásek, ze kterého se moučník teprve tvoří. Kde tato tradice přesně vznikla, nikdo neví.

O vatikánském chlebu se říká, že přináší jeho pekaři i celé rodině štěstí. Respektive jakmile si vás najde (tedy někdo vám rozpracované těsto s instrukcemi předá), měli byste v životě očekávat radostnou změnu. Výjimečnost tohoto pokrmu spočívá i v tom, že by ji každý člověk měl péct pouze jednou za život. Vychutnávat si ho ale může vícekrát.

Žena s dívkou společně pečou fizkes / Shutterstock.com

Jak se vatikánský chléb připravuje?

Ačkoliv je příprava velmi snadná, vyžaduje o něco více času. Konkrétně celých 7 dní. K fermentovanému kvásku, který dostanete nebo založíte, se každý den přimíchává jiná ingredience. Vznikající těsto je důležité ponechat po celou dobu přikryté utěrkou při pokojové teplotě na lince, tedy nedávat ho do lednice. Kvásku také neprospívají kovové předměty, proto zvolte skleněnou, plastovou či dřevěnou mísu, stejně tak vařečku nebo lžíci pro míchání.

Důležité je rovněž myslet na to, že těsto vlastně připravujete ve čtyřech dávkách, z nichž si jednu ponecháte, upečete a sníte. A zbylé jako fermentovaný „polotovar“ podarujete svým blízkým a známým, kteří jej opět dotvoří a předají dál.

Banánový chlebíček
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.

Banánový chlebíček
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak pracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

Vatikánský chléb – recept

Jako základ použijte kvásek, který vám někdo daroval, nebo si ho připravte od začátku: smíchejte 1 lžíci kvásku, 150 g cukru, 150 g mouky a 150 ml vlažného mléka a nechte v teple odpočívat do druhého dne. Poté postupujte následovně:

  1. den od darování nebo založení kvásku přidáme 250 g krupicového cukru a trochu zamícháme.
  2. den přidáme 250 ml mléka a zamícháme.
  3. den přidáme 250 g polohrubé mouky a zamícháme.
  4. den těsto pouze promícháme ráno, v poledne i večer.
  5. den přidáme 250 g cukru, 250 ml mléka a 250 g polohrubé mouky a zamícháme.
  6. den těsto promícháme a rozdělíme na 4 díly. 1 díl si necháme a zbylé 3 darujeme spolu s tímto receptem těm, kterým chceme přinést štěstí.
  7. den do našeho dílu přidáme 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje (nebo rozpuštěného másla), 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky skořice, půlku nalámané čokolády (ideálně s vyšším obsahem kakaa či čokoládu na vaření), 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, hrst rozinek, vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme a pečeme v pekáči na pečicím papíru nebo v dortové formě při 180 °C cca 20–25 minut / nebo při 160 °C asi 30–40 min. Délka pečení záleží na výšce těsta.
Nakrájený vatikánský chléb, vedle cukřenka a hrnek Sea Wave / Shutterstock.com

Štěstí najdete i v báječné chuti

Svůj díl těsta i hotový koláč si pak můžete dochutit a dozdobit podle vlastních preferencí. Někdo přidává navíc ještě sušené brusinky, kustovnici a jiné sušené druhy ovoce (borůvky, rybíz, ananas, papáju apod.), jiný zase hotovou buchtu polévá čokoládou, karamelovou polevou, zdobí strouhaným kokosem nebo porcí ořechů navíc.

Zkrátka, vymazlete si svůj vatikánský chléb tak, aby vám a vaší rodině hlavně chutnal a vykouzlil vám doma voňavou chvilku pohody. Koneckonců i to je tím štěstím, které vám má toto sladké pečivo přinést.

Zdroj: Kitchenette, Kupi.cz