Máte ho dost? Nedostatek vitaminu B12 může způsobit řadu problémů

Suroviny, ve kterých je vitamín b12 Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Pocit únavy a nedostatku energie může mít mnoho příčin, avšak jednou z nich, která je často přehlížena, může být nedostatek vitaminu B12. Tento esenciální vitamín, patřící do rozsáhlé skupiny vitaminů B, je nezbytný pro řadu klíčových funkcí v našem těle, včetně správné tvorby krve. Jeho nedostatek nemusí být hned zřejmý, ale pokud není včas rozpoznán a řešen, může mít vážné následky pro lidské zdraví.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Na co pomáhá vitamín B12?

Vitamín B12 hraje zásadní roli v procesu tvorby červených krvinek. Když tělu tento vitamín chybí, může to vést k vývoji specifické formy anémie, kdy se tvoří méně a zároveň větší červené krvinky, což významně snižuje schopnost krve přenášet kyslík. Symptomy, jako jsou chronická únava, závratě a dušnost, pak mohou být výsledkem právě této snížené transportní kapacity krve.

Ruce drží červenou kapku Rembolle / Shutterstock.com

Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?

Dalším vážným důsledkem nedostatku vitaminu B12 je neuropatie, porucha nervového systému, která se projevuje brněním, necitlivostí či dokonce bolestí v končetinách. To je způsobeno poškozením nervů, které je přímo spojeno s nedostatkem tohoto vitamínu. Kromě fyzických projevů může nedostatek vitaminu B12 způsobit i duševní změny. Tyto mohou zahrnovat zmatenost, podrážděnost, poruchy koordinace a v extrémních případech dokonce těžkou demenci.

Riziko nedostatku vitaminu B12 není omezeno pouze na určitou skupinu lidí. Může se týkat širokého spektra populace, včetně seniorů, kteří často trpí sníženou schopností absorbovat tento vitamín, lidí s chronickými žaludečními a střevními nemocemi. Dále vegetariánů a veganů, kteří nemohou získat vitamin B12 z rostlinných zdrojů, těhotných a kojících žen, jejichž potřeba tohoto vitamínu je zvýšená, a také osob s chronickou infekcí nebo alkoholismem.

Příznaky

Je důležité si uvědomit, že tělo si dokáže vytvořit zásoby vitaminu B12, které mohou vystačit na několik let. To znamená, že symptomy nedostatku se nemusí projevit okamžitě, ale mohou se vyvinout postupně, což může ztížit jejich včasné rozpoznání. U dětí a kojenců se však mohou projevit mnohem dříve a vést k vážnému neprospívání.

Diagnostika

Pro včasnou diagnostiku a zahájení adekvátní léčby je klíčové měření hladiny aktivního vitaminu B12 v krvi. Tento test může odhalit nedostatek vitaminu B12 dříve než jiné metody a poskytnout přesnější obraz o stavu pacienta. Pokud tedy pociťujete chronickou únavu, slabost nebo jiné symptomy, které by mohly souviset s nedostatkem tohoto vitamínu, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Správná diagnóza a následná léčba mohou významně zlepšit kvalitu vašeho života.

Potraviny obsahující vitamín b12 Ground Picture / Shutterstock.com

V čem je vitamin B12 obsažen?

Vitamín B12 je zásadním nutrientem, který se převážně nachází v potravinách živočišného původu. Mezi jeho hlavní zdroje patří maso, vnitřní orgány, ryby, mléčné produkty a vejce. Ačkoli se v omezené míře vyskytuje i v některých fermentovaných rostlinných potravinách, jako jsou miso, tempeh, kysané zelí a kimchi, množství vitaminu B12 v těchto zdrojích je minimální a nedostačuje k pokrytí denní potřeby organismu. Toto může představovat značnou výzvu pro osoby s vegetariánským nebo přísně veganským stravováním.

Vepřová játra na cibulce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vepřová játra na cibulce

Vepřová játra na cibulce patří mezi klasické recepty připravované z vnitřností. Nejlépe si je vychutnáte podávané s rýží, případně s bramborovou kaší.

Vepřová játra na cibulce

V reakci na tento nedostatek se začaly na trh uvádět potraviny obohacené vitaminem B12, které by jinak tento důležitý vitamín neobsahovaly. Mezi tyto produkty patří různé typy rostlinných mlék, veganské sýry a jogurty. Přestože je možné najít alternativní zdroje, stále velká část populace trpí nedostatkem tohoto vitamínu. Proto je často doporučováno užívat doplňky stravy obsahující vitamin B12, aby se zajistila adekvátní hladina tohoto nutričně důležitého látky v těle.

Je důležité zdůraznit, že pravidelné monitorování hladiny vitaminu B12 a konzultace s odborníkem na výživu nebo lékařem může pomoci předejít potenciálním zdravotním komplikacím spojeným s jeho nedostatkem, a zajistit tak optimální zdravotní stav.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com