Je Evropa kontejner světa na výrobky pocházející z nucené práce? Evropská komise chce toto zboží úplně zakázat

Ženy v modrém oblečení šijí v továrně Azamat Imanaliev / Shutterstock.com

Konec prodeje výrobků pocházejících z nucené práce. Zástupci Evropského parlamentu se dohodli s členskými státy na zákonu, podle nějž budou na území EU staženy z oběhu všechny produkty, u nichž se tento původ potvrdí. Nejvíce pochybení se očekává u zboží z Číny a utlačované provincie Ujgurů.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

EU chce zakázat zboží z nucené práce

Evropská unie nechce dále podporovat zboží vyrobené nucenou prací. Jednotlivé členské státy by proto měly spolu s Evropskou komisí zahájit vyšetřování, které má za cíl zboží, jehož se to týká, stáhnout z evropského trhu. „Nechceme, aby takové produkty evropské firmy prodávaly nebo využívaly, ani aby na evropský trh putovaly,“ uvedla pro Aktuálně.cz europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová.

Nucenou práci, kterou charakterizují nelidské podmínky, nulová mzda a absence sociálního zázemí, vykonává podle Mezinárodní organizace práce až 28 milionů lidí. V poslední době byla skloňována především ve spojitosti s Ujgury, utlačovanou muslimskou menšinou v Číně.

Obchod s oblečením na stojanech Veja / Shutterstock.com

Problematické zboží z Číny

Podle organizací zabývajících se lidskými právy využívají nucenou práci i některé velké oděvní řetězce, které mají pobočky i v Česku. Nucenou prací údajně získávají bavlnu například značky Zara nebo H&M. Pokud jde o země, v nichž existuje podezření na státem organizovanou nucenou práci, konkrétní dodavatelský řetězec musí prokázat, že jejich výroby se tento problém netýká.

Největší podezření je samozřejmě spojeno s dodávkami z Číny, zejména ujgurské provincie Sin-ťiang. Nucenou práci Ujgurů odmítá od roku 2021 podporovat také USA, kde platí zákon, podle nějž nesmí být na území USA prodáváno žádné zboží pocházející z nucené práce.

Evropa, kontejner světa na výrobky z nucené práce?

Výzkum, který nechalo zpracovat Ujgurské centrum pro demokracii a lidská práva, ukazuje, že se do EU bez omezení přesouvá značné množství oděvů vyrobených právě nucenou prací v ujgurské provincii.

„Tento výzkum zdůrazňuje potřebu silných legislativních reakcí po celém světě, od Kanady po Jižní Koreu. Vlády musí zavést a prosadit silná opatření ke kontrole dovozu produktů vyrobených nucenou prací. To zahrnuje i EU, kde musí být přednesené nařízení o nucené práci smysluplně navrženo tak, aby se členské státy EU nestaly skládkami zboží pro ujgurské nucené práce,” okomentovala výstupy výzkumu Chloe Cranston ze Anti-Slavery International.

Stroje vyrábí v továrně auta Jenson / Shutterstock.com

Vykořisťování nesmí být konkurenční výhodou

Členské státy návrh kvitují. Poslanci SPÖ EU (Sociálně demokratická strana Rakouska) Andreas Schieder a Evelyn Regner se však nechali slyšet, že jde pouze o první krok v řadě úkonů, které musí být provedeny.

„Nyní dosažená dohoda je prvním krokem ke konečnému zákazu produktů, které jsou vyráběny nucenou prací a vykořisťováním, na evropském vnitřním trhu,“ vysvětlil Schieder. Vykořisťování by také pro firmy nemělo znamenat konkurenční výhodu. Návrh prošel Evropským parlamentem loni v listopadu, nyní je potřeba většinový souhlas členských zemí.

Ujgurskou práci využívá H&M i Volkswagen

Výzkumy nemohou 100% prokázat, že je konkrétní produkt vyrobený v Ujgurském regionu, protože původ zboží u velkých řetězců je často nejasný. Ujgurské centrum pro demokracii a lidská práva však uvádí, že z dostupných zdrojů lze mezi takové firmy zařadit například značku H&M, která v minulosti spolupracovala s dodavatelem Huafu Fashion, který je přímo napojen na ujgurskou práci.

Na vině však nejsou pouze oděvní značky, ale i některé automobilky, například Volkswagen. Organizace obhajující lidská práva dlouhodobě kritizují právě její továrnu v ujgurské provincii Sin-ťiang.

Žena drží v obchodě šaty a dívá se na lístek Dragana Gordic / Shutterstock.com

Jak budou firmy na zákaz reagovat?

Europoslanci si od zákazu slibují větší odpovědnost firem. „Pokud si H&M nechává šít oblečení v Bangladéši dětmi, tak bychom docílili toho, že tyto kusy oblečení budou zastaveny na společných hranicích do EU a nevpuštěny dál. Co si pak s tím značka počne, je její věc,“ uvádí pro Aktuálně.cz Markéta Gregorová.

Jan Švec z Ústavu mezinárodních vztahů varuje, že nařízení zasáhne značnou část evropských odběratelů. „V některých případech může být náročné či nemožné nahradit včas dodávky jinými. Jeho implementaci by mělo předcházet důkladné vyhodnocení toho, jaké dodávky budou nejvíce zasaženy, a měl by být připravený plán na řešení situace,“ uvádí. Jinak hrozí navýšení cen či výpadky dodávek zboží.

Zdroje: Sheffield Hallam University, Krone Zeitung, End Uyghur Forced Labour, Aktuálně.cz