Lidl si ze zákazníků udělal pokladní: V méně vytížené časy zůstává jen jeden zaměstnanec u pokladen

Zavřená pokladna v supermarketu Andrey Burstein / Shutterstock.com

V posledních týdnech se Lidl rozhodl pro radikální experiment – v několika svých obchodech přešel v určitých hodinách na plně samoobslužný systém. Tento přístup, který ponechává v obchodě pouze jednoho zaměstnance u samoobslužných pokladen, vyvolává mezi zákazníky smíšené reakce. Zatímco někteří tuto změnu vítají, jiní si stěžují na pomalost a nedostatek osobního přístupu. Jak se k této novince staví ostatní obchodní řetězce a jak to ovlivní vaše budoucí nákupy?

Přečtěte si také

Tekuté stěrače na auta: Nejen pro vaše vozidlo, ale i pro krásně čistý sprchový kout

Lidl testuje prodej bez pokladních

Lidl uvedl do praxe testovací období, během kterého jsou v méně vytížené hodiny udržovány otevřené pouze samoobslužné pokladny. Cílem je zjistit, zda je tento model efektivní a jak je přijímán zákazníky.

Podle mluvčí Lidlu, Elišky Froschové Stehlíkové, však i přes tento experiment zůstávají standardní pokladny přístupné po celou dobu, kdy má obchod otevřeno. „Testování probíhá v posledních týdnech a spustili jsme jej v několika prodejnách. I v rámci testů nadále platí, že v každé z našich prodejen je zákazník v případě zájmu obsloužen i na standardních pokladnách, které jsou vždy v rámci celé otevírací doby našim zákazníkům k dispozici. Další kroky budeme realizovat na základě úspěšnosti probíhajících testů, vždy s ohledem na spokojenost našich zákazníků,“ řekla TN.cz.

Reakce konkurence

Ostatní velké obchodní řetězce, jako BILLA, Penny Market a Kaufland, zatím neplánují úplně přejít na samoobslužné pokladny. Oceňují však rostoucí popularitu této služby mezi zákazníky a plánují její další rozšiřování. BILLA zdůrazňuje, že její zákazníci budou mít nadále na výběr, zatímco Penny Market a Kaufland přidávají, že klasické pokladny zůstanou otevřené pro ty, kteří upřednostňují osobní kontakt.

Výhody samoobslužných pokladen

Samoobslužné pokladny přinášejí zákazníkům možnost rychlejšího nákupu bez dlouhého čekání ve frontách. Zároveň však vyžadují zvyk a určité technické dovednosti, což může být pro některé skupiny zákazníků výzvou. Obchodní řetězce se snaží tyto výzvy minimalizovat poskytováním asistence u samoobslužných pokladen.

Člověk u samoobslužné pokladny markuje láhev s vodou LADO / Shutterstock.com

Co to znamená pro budoucnost nakupování?

S přibývajícím počtem samoobslužných pokladen v obchodech se mění i způsob, jakým nakupujeme. Obchodní řetězce hledají rovnováhu mezi technologickým pokrokem a zachováním osobního kontaktu s zákazníky. Vývoj v tomto směru bude bezpochyby pokračovat, přičemž klíčem k úspěchu bude schopnost obchodů adaptovat se na různé preference zákazníků, a současně zajistit plynulý a příjemný nákupní zážitek.

Jaká bezpečnostní opatření obchody zavedly?

Také v České republice obchodní řetězce přijaly opatření proti krádežím, včetně instalace kamer sledujících obličeje a turniketů. Například v Penny Marketu je oblast okolo samoobslužných pokladen chráněna turniketem, který se automaticky otevře, když zákazník načte čárový kód z účtenky. Podobně funguje i Kaufland nebo Lidl. Tyto kroky mají za cíl zabránit krádežím v supermarketech.

Zdroje: tn.nova.cz, kupi.cz, tn.nova.cz