Samoobslužné pokladny: v zahraničí je ruší, protože je lidé zneužívají

Markování zboží u samoobslužné pokladny frantic00 / Shutterstock.com

V poslední době dochází ve Spojených státech a Velké Británii k postupnému snižování počtu samoobslužných pokladen v některých obchodních řetězcích. Tento trend je důsledkem různých faktorů, včetně technických problémů, nespokojenosti zákazníků a zvýšeného výskytu krádeží.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Ve světě je omezují

Původně byly samoobslužné pokladny zavedeny v 90. letech jako způsob, jak snížit náklady na personál. Nicméně se ukazuje, že zákazníci často potřebují asistenci nebo musí být kvůli možnosti krádeží sledováni, což zvyšuje náklady. „Mnoho obchodníků si uvědomilo, že samoobslužné pokladny nevedou k úsporám, ale spíše k ztrátám,“ říká sociolog Christopher Andrews z Drew University v USA pro BBC. Jako odpověď na tyto výzvy některé obchody zavádějí omezení, například stanovení maximálního počtu položek pro nákup na samoobslužné pokladně, informuje BBC.

Některé obchody, například americký Target, zavedly nová pravidla, jako je omezení počtu položek pro zákazníky u samoobslužných pokladen. Walmart dokonce v některých pobočkách samoobslužné pokladny zcela odstranil, aby předešel krádežím. Britský řetězec Booths se zbavil velkého množství samoobslužných pokladen také kvůli negativní zpětné vazbě od zákazníků, kteří si stěžovali na jejich pomalost a nespolehlivost.

Žena, která si markuje nákup na samoobslužné pokladně za pomoci prodavačky Drazen Zigic / Shutterstock.com

Dollar General, americký řetězec maloobchodů, zastává názor, že samoobslužné pokladny by měly sloužit jako sekundární, nikoli primární nástroj, a plánuje zvýšit počet zaměstnanců u pokladen. Kromě krádeží jsou se samoobslužnými pokladnami spojeny i další podvody, jako například nákupy za zvýhodněné ceny s cizími členskými kartami, jak si všimla společnost Costco. Přesto průzkum společnosti Raydiant z roku 2021 ukázal, že 60 % zákazníků v USA preferuje samoobslužné pokladny, pokud mají možnost výběru, i když 67 % z nich zaznamenalo technické problémy během používání.

Samoobslužné poklady v Česku

V České republice zatím není zaznamenán tak vysoký výskyt krádeží u samoobslužných pokladen a některé řetězce, jako Penny Market, plánují jejich rozšíření do všech svých prodejen. „Na menších městech zákazníci preferují spíše ten osobní kontakt s pokladní,“ sdělil pro Českou televizi mluvčí Penny Market Tomáš Kubík. Potravinářská síť začala samoobslužné pokladny instalovat teprve předloni. Do konce roku 2025 je chce mít ve všech prodejnách.

Konec samoobslužných pokladen?

Odborníci nepředpokládají zánik samoobslužných pokladen, a to ani v Česku, ani ve světě, přičemž mladší generace tento způsob nákupu vyžaduje. Existují návrhy na zlepšení systému, například nabídnout zákazníkům slevy nebo věrnostní body za používání samoobslužných pokladen, což by mohlo zvýšit jejich atraktivitu.