Hygienici varují uživatele před padělanými e-cigaretami. Obsahují až 16krát více nikotinu

Ležící různě barevné elektronické cigarety iama_sing / Shutterstock.com

V posledních letech přešla řada kuřáků od klasických cigaret k elektronickým se záměrem udělat něco pro své zdraví. E-cigarety přináší uživatelům řadu výhod, nezapáchají jako ty klasické a díky systému zahřívání se z nich neuvolňuje takové množství dehtu. Kuřáci by si však měli dávat pozor na to, jaké cigarety kupují. V posledních měsících se totiž na trhu objevilo hned několik nebezpečných padělků.

Přečtěte si také

Tipy, jak jinak využít tablety do myčky. Pomohou se skvrnami na prádle i mastnotou

Co jsou to elektronické cigarety?

Elektronické cigarety se v posledních letech mezi kuřáky těší velké oblibě a v každé trafice najdete desítky dostupných druhů a příchutí.

První netabákovou cigaretu bez kouře nechal v 60. letech zkonstruovat Herbert A. Gilbert. E-cigareta, jak ji známe dnes, však pochází z hlavy Číňana jménem Hon Lik. Hlavní rozdíl oproti klasické cigaretě představuje medium, v němž je obsažen nikotin.

Elektronická cigareta je zařízení, které zahříváním tekuté náplně, tzv. liquidu, vytváří páru, směs pevných a kapalných částic, které se projevují jako kouř (odtud název vaporizér, vapour = pára). Dle dostupných informací obsahuje takový liquid vedle nikotinu také propylenglykol, glycerol, aroma, a případně vodu nebo stopové množství alkoholu.

Jsou bezpečnější než ty klasické?

V posledních letech se stále více kuřáků obrací k elektronickým cigaretám, vaporizérům a dalším elektronickým alternativám. Jedním z důvodů jsou informace o tom, že škodí zdraví méně než konvenční možnosti. Podle zprávy Public Health England z roku 2015 jsou e-cigarety přibližně o 95 % méně škodlivé než ty klasické.

E-cigarety kuřákům bezesporu přináší mnohé benefity – díky tomu, že se liquid v nich obsažený pouze zahřívá a nepřepaluje, nezapáchají tolik, jako klasické tabákové výrobky, a při jejich používání se neuvolňuje dehet, oxid uhelnatý, kyanovodík a další nebezpečné látky.

Ruce, které drží elektronickou cigaretu a v druhé klasické cigarety Andrey_Popov / Shutterstock.com

Zdravotní riziko nelze zcela posoudit

Některé zdroje však uvádí: „Kouř z HNBC obsahuje vysoké koncentrace dehtu, akrylamidu či formaldehydu a několik dalších potenciálně škodlivých látek v koncentracích 2–10násobně vyšších než v referenčních klasických tabákových cigaretách.“ K výsledkům dospěl Sergej Zacharov, přednosta Kliniky pracovního lékařství 1. LF UK a VFN.

Vědci Toxikologického informačního střediska vedli pod jeho vedením po sedm let výzkum, během něhož sledovali zdravotní rizika spojená s pasivním vystavením e-cigaretám, vaporizérům a dalším „heat-not-burn“ cigaretám. Výsledky ukázaly, že ve sledovaném vzorku jsou nejzranitelnější novorozenci a děti předškolního věku.

Nic není černobílé

Pokud o e-cigaretách něco víme zcela jistě, pak je to fakt, že nic nevíme. Není možné zcela objektivně určit, zda jsou pro zdraví bezpečnější než konvenční tabákové výrobky. Důvod je zcela prostý. Jejich užívání je v plenkách, na trhu existují pouhých pár let, a neexistuje tudíž odpovídající množství dat, na základě kterých by bylo možné vést případovou studii.

Chcete-li zcela eliminovat vliv nebezpečných látek na vaše zdraví, to jediné, co pro to můžete udělat, je přestat kouřit docela. Ani tak se ale nevyhnete pasivnímu vlivu cigaret a vaporizérů, kterých je ve společnosti stále více.

Žena kouří elektronickou cigaretu REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Pozor na nebezpečné padělky

S naším zdravím si nebezpečně pohrávají padělky, před nimiž počátkem března varovala Krajská hygienická stanice Zlínského kraje. Konkrétně jde o padělek e-cigarety značky ELFBAR BC5000, RECHARGEABLE I DISPOSABLE POD, NICOTINE 50 mg/ml, objem 13 ml, 1 příchuť, název: CRANBERRY GRAPE, EAN: 6975207754213, které obsahovaly příliš mnoho náplně, a tudíž nadlimitní obsah nikotinu.

Při uvedeném obsahu nikotinu v elektronických cigaretách pod body 2) a 3) je celkový deklarovaný obsah nikotinu v jednom výrobku 650 mg, což je asi 16 x vyšší hodnota než toxická dávka (40 mg), při které se mohou u spotřebitele projevit vážné zdravotní potíže v důsledku intoxikace,“ píše se ve zprávě hygienické stanice. Padělky se objevily i u dalších příchutí této značky, například Grape fruit, Dragon fruit banana berry nebo Kiwi dragon fruit berry.

Hygienici varují před podezřelými e-cigaretami

Před týdnem pak Hygienická stanice Zlínské kraje vydala varování před elektronickými cigaretami FUMOT® RandM TORNADO 9000, NICOTINE 5 %, objem 18 ml s příchutí STRAWBERRY WATERMELON BUBBLEGUM, EAN 8574192212319.

Ve výzvě ke stažení se doslova píše: „Riziko pro spotřebitele spočívá v nadlimitním objemu náplně 18 ml, zatímco maximální povolený limit pro objem náplně jednorázové elektronické cigarety je 2 ml. Při uvedeném obsahu nikotinu v elektronické cigaretě je celkový deklarovaný obsah nikotinu v jednom výrobku 360 mg, což je asi 9x vyšší hodnota než toxická dávka (40 mg), při které se mohou u spotřebitele projevit vážné zdravotní potíže v důsledku intoxikace.“

Člověk kouří e-cigaretu Tibanna79 / Shutterstock.com

Nedostatky jsou i v označení

Pokud jde o bezpečnost e-cigaret dostupných na našem trhu, výrobci si často sami podtrhují nohy. Jako nebezpečné označila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje i e-cigarety značky IMOMENT 9000, objem: 18 ml s příchutěmi Strawberry Kiwi, Mixed Berry, Watermelon Ice, Blueberry Ice a Blueberry Raspberry, a dále IMOMENT CRYSTAL JEWEL, 20 mg, 4500 puffs.

Důvodem bylo nadlimitní množství náplně, absence povinných údajů v českém jazyce a zásadní informace o množství obsaženého nikotinu. Seznam všech nevhodných e-cigaret najdete na stránkách Krajské hygienické stanice.

Zdroje: assets.publishing.service.gov.uk, lf1.cuni.cz, hygpraha.cz, hygpraha.cz, mzcr.cz, mzcr.cz, mzcr.cz, hygpraha.cz, bezpecnostpotravin.cz, plzen.rozhlas.cz, bezpecnostpotravin.cz, sciencedaily.com, cidev.uky.edu, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov