Kopřivy ze zahrádky, nákupy v akci a úsporné pečení. Poradíme vám, jak o Velikonocích ušetřit

Žena s dcerou na velikonočním trhu v Praze Alliance Images / Shutterstock.com

Velikonoce jsou nejen významných křesťanským svátkem a oslavou jara, ale také obdobím velkých nákupů, vaření, pečení a jarního úklidu. Vzhledem k narůstajícím cenám potravin tak může tento jinak krásný svátek zanechat ve vaší peněžence pěknou paseku. Poradíme vám, jak při přípravách ušetřit, a přesto si Velikonoce užít naplno.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Velikonoce, svátek vaření a úklidu?

Velikonoce jsou pohyblivý svátek, to znamená, že nepřipadají na žádné konkrétní datum, ale každý rok se slaví jindy. Vždy však začínají první neděli po prvním jarním úplňku. Letos tak oslavíme Velký pátek 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna.

Velikonoce jsou zároveň svátkem očisty a znovuzrození, a proto si již nyní většina lidí plánuje, co bude uvařit a které části domova je potřeba pořádně uklidit. Myslete však na to, že nic se nemá přehánět a ani sebeuklizenější byt vám nevynahradí čas strávený v klidu s vašimi nejbližšími.

Žena drží jarní květiny na velikonočním trhu Wellnhofer Designs / Shutterstock.com

Spolehněte se na přírodu

Velikonoce jsou původně pohanským svátkem oslavy jara a symbolizují znovuzrození, obnovu a oslavují přírodu. Ta by proto měla být i nedílnou součástí velikonoční výzdoby. Než abyste zeleň do velikonoční nádivky kupovali, vydejte se na „lov“ čerstvých kopřiv nebo medvědího česneku sami.

Venku můžete hledat i vhodné dekorace. K Velikonocům patří například nakvetlá vrba jíva známá jako „kočičky“ nebo zlatice (též zlatý déšť). Tyto a další rostlinky nemusíte vždy kupovat, stačí vyrazit do přírody a šetrně ustřihnout pár proutků.

Vysejte si osení či řeřichu

Velikonoce se neobejdou ani bez čerstvého zeleného osení, které se používá jako dekorace. To si můžete zasadit sami. Příprava je jednoduchá. Do misky nebo květináče, v němž budete chystat dekoraci, si připravte zeminu do výšky asi 8 cm. Substrát lehce udusejte, nasypte semínka hustě vedle sebe a překryjte 2 cm zeminy. Znovu jemně stlačte a zavlažte rozprašovačem.

Osení začne nakvétat během týdne, požadované délky dosáhne zhruba za 14 dní. S přípravou tedy neváhejte, máte nejvyšší čas, aby vám dělalo radost na velikonoční tabuli.

Jak obarvit vajíčka pomocí cibule?

Pokud se vám nechce utrácet za nejrůznější samolepky nebo barvy na vejce, ale bez pestrobarevných kraslic si Velikonoce neumíte představit, zkuste letos vejce obarvit přírodně. Cibulové slupky je obarví do hněda, červená cibule či zelí do modra, špenát do zelena, červená řepa do červena a kurkuma zase do žluta.

Můžete také vyzkoušet obtisknout na vejce květy či lístky některých rostlin. Stačí je přiložit na čisté vejce tam, kde chceme mít obtisk, a vejce zavázat do silonové punčochy. Poté jej vložte do barvicí lázně a Po vyjmutí nechte pořádně oschnout.

Vejce s obtisklými listy Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Upleťte si vlastní pomlázku

Velikonoční pomlázka, kterou měli dle tradice chlapci a muži „pomladit“ ženy a dívky, se splétá z mladého vrbového či jalovcového proutí a k Velikonocům rozhodně patří. Tento tradiční symbol si můžete buď koupit již hotový nebo se vydat k rybníku, opatřit si několik proutků a pomlázku uplést sami.

Na internetu najdete množství návodů, jak ji uplést. V zásadě jde o překládání prutů z jedné strany na druhou přes sebe dle pravidelného vzorce. Proutky je nutné stříhat opravdu mladé a ohebné, aby se vám nelámaly.

Sledujte slevové akce

Co se týče nákupů dalších surovin, které je třeba pro přípravu velikonočních pochutin, i při jejich nákupu se dá ušetřit. Jen je třeba myslet dopředu a plánovat, co budete vařit a péct.

Už měsíc před Velikonoci se často objevují slevové akce na máslo, mouku, cukrovinky, vejce či alkohol. Tyto akce je proto dobré sledovat a využívat co nejvíce. S tím vám může pomoci právě nákupní rádce Kupi, kde si můžete uložit oblíbené letáky, ale i potraviny, a v případě akční ceny vám přijde upozornění.

Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Uklízejte šetrně s domácími prostředky

Velikonoce jsou také svátkem úklidu celé domácnosti. Čisticí prostředky však mohou vašemu rozpočtu zasadit celkem velkou ránu. Pomoci vám mohou doma připravené prostředky založené na mýdle, jedlé sodě a octu.

Ušetřit lze i snížením energetické spotřeby vaší domácnosti. Pokud se chystáte prát záclony či jiný textil, perte na úsporný program. Není-li prádlo moc špinavé, nastavte nižší teplotu. Při praní či mytí nádobí v myčce můžete také využívat noční proud, tedy nízký tarif, kdy je proud levnější.

Úsporné vaření a pečení

Šetřit energii lze i při vaření. Používejte adekvátní velikost hrnců, jídlo zakrývejte pokličkou. Pokud něco rozmrazujete, nepoužívejte mikrovlnku, ale nechte jídlo povolit při pokojové teplotě. Při dodržení těchto pokynů můžete ušetřit až 40 % energie a zároveň vaření urychlit.

Pokud jde o pečení, plánujte jej hromadně, abyste rozpálenou troubu využili na maximum. V průběhu pečení také zbytečně neotvírejte dvířka trouby, aby nedocházelo k tepelným ztrátám.

Zdroj: kupi.cz