Svěží velikonoční speciality: Vyzkoušejte nadýchané jidáše nebo vegetariánskou nádivku

Velikonoční jidáše Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.

Přečtěte si také

Jeden akumulátor, desítky AKU nářadí: Srovnali jsme levný Parkside z Lidlu, Alzu i OBI. Které stojí za to?

Význam Velikonoc

Velikonoce slavíme jako připomínku událostí spojených s ukřižováním Ježíše Krista. Tento svátek symbolizuje jeho zmrtvýchvstání, což z něj činí nejvýznamnější událost v historii křesťanství. Velikonoce jsou příležitostí pro rodiny a přátele, aby se společně sešli a slavili. A právě jídlo je těchto oslav nedílnou součástí.

Velikonoce nejen připomínají Ježíšovo zmrtvýchvstání, ale také oslavují příchod jara a obnovu života. Tento čas je spojen s novým začátkem, nadějí a radostí, které přináší příroda probouzející se ze zimního spánku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Recept: Velikonoční vegetariánská nádivka

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience:

  • 250 g brokolice
  • 125 g květáku
  • 125 g chřestu
  • 3 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml 12% smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýra
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Velikonoční nádivka Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat.
  2. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím.
  4. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem.
  5. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

Recept: Jemné jidáše s citronovou kůrou

Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

Ingredience:

  • 27 g droždí
  • 93 g cukru krupice
  • 590 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné smetany na vaření
  • 7 g soli
  • kůra ze tří citronů
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 70 g másla
  • 3 žloutky, pokojové teploty
  • 70 g medu

Na potření a posypání:

  • 1 vejce
  • 1 lžička drceného máku
Žena peče s dcerami Alena Ozerova / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
  2. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek.
  3. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
  4. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu.
  5. Pečte 10 minut dozlatova.

Zdroj: kupi.cz