Droždí: Skrytý poklad mezi superpotravinami. Pomůže s akné i nespavostí

Koncept droždí a pšenice Pixel-Shot / Shutterstock.com

Objevte mnohostranné využití droždí, a to nejen v kuchyni, ale i v každodenním životě. Přečtěte si více, jak můžete využít kvasnice nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a domácnosti.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Co je to droždí?

V dnešním hektickém světě se nám často zdá, že superpotraviny jsou exotické plody z dalekých zemí. Přitom jedna ze skutečných superpotravin je nám na dosah ruky – droždí, známé také jako kvasnice. Tento jedinečný mikroorganismus, který se ztratil v zapadlých koutech našich kuchyní, skýtá nespočetné množství zdravotních, kosmetických, a dokonce i ekologických výhod.

Pozitivní účinky na zdraví

Droždí se dá zakoupit v různých formách, od klasické čerstvé kostky po praktické tablety či prášek. Pokud však hledáte jednoduché a rychlé řešení, tablety jsou tou nejvhodnější volbou.

Droždí je doslova bombou živin. Obsahuje celou skupinu vitamínů B, vitamin D, enzymy, stopové prvky jako železo a měď, esenciální kyseliny a minerální soli. Vliv kvasnic na naše zdraví je ohromující – posilují imunitu, díky vysokému obsahu vitaminu B působí také jako přírodní antidepresivum. Pomáhají hojit podrážděnou pleť, a to zejména akné, suchou a popraskanou kůži, a dokonce podporují trávení a zlepšují vylučování stolice. Díky svým protizánětlivým účinkům přispívají k dobré funkci jater a ledvin. Navíc jsou účinným prostředkem proti nespavosti a únavě, což je zvláště cenné v dnešním uspěchaném světě.

Ruka sahá na droždí New Africa / Shutterstock.com

Droždí pro krásu vašich vlasů a pleti

Nenechte se zmást, droždí je superpotravina nejen pro využití v kuchyni, ale také pro tělo a krásu. Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, což vám umožní mít zářivé a zdravé vlasy bez nutnosti sahat po drahých kosmetických produktech.

Jednoduchou pleťovou masku z droždí si snadno připravíte z rozdrobené kostky droždí smíchaného s teplým mlékem. Tato maska pomůže vyčistit a vyživit pleť, a vy si tak budete moci užívat svěžího a hebkého vzhledu vaší pokožky.

Pokud trpíte prasklými koutky úst, droždí je tím pravým lékem na vaše potíže. Stačí si připravit kašičku z rozdrobeného droždí a kapky olivového oleje, kterou nanesete na postižené místo. Vitaminy B obsažené v droždí rychle regenerují a pomáhají ráně se brzy zacelit.

Vyrobte si vlastní hnojivo na zahradu

Hnojivo z droždí je jednoduchým a účinným způsobem, jak poskytnout vašim rostlinám potřebné živiny a podpořit jejich růst. Můžete ho připravit buď z čerstvého droždí, kdy rozpustíte 4 kostky droždí v litru teplé vody, nebo ze sušeného droždí, kdy smícháte 2 lžíce cukru, 3 sáčky kvasnic a litr vody. V obou případech nechte směs fermentovat a poté smíchejte s vodou a zalijte rostliny.

Droždí na dřevěných miskách Pixel-Shot / Shuttestock.com

Kvasnice jako účinný čistič odpadu

Droždí pomáhá s urychlením rozkladu odpadu v žumpě a zbavuje tak záchodovou mísu nepříjemného zápachu. Stačí přidat kvasnice a trochu cukru do mísy, zalít vlažnou vodou a nechat působit.

Kvasnice mohou také pomoci s uvolněním ucpaného potrubí. I když tento způsob nenahradí běžnou údržbu, můžou být kvasnice překvapivým pomocníkem v oblasti úklidu.

Droždí, tento dlouho opomíjený poklad, si zaslouží místo ve vaší kuchyni i kosmetické skříňce. Jejich blahodárné účinky na naše zdraví, krásu a planetu jsou neocenitelné. Znáte ještě další způsoby využití kvasnic v domácnosti? Dejte nám vědět do komentářů.

Zdroj: ireceptar.cz, nasevyziva.cz, novinky.cz, magazindoma.cz