Lidl na Slovensku se rozhodl odpustit DPH na některé potraviny. Máslo, maso i vejce tak vyjdou mnohem levněji

Regál se zeleninou v Lidlu OrelPhoto / Shutterstock.com

Čeští spotřebitelé by měli přehodnotit své oblíbené destinace pro výhodný nákup potravin. Polská vláda totiž oznámila, že neplánuje prodloužit nulovou sazbu DPH na základní potraviny, což znamená, že v březnu skončí možnost nakupovat levnější produkty. Jako alternativa se nabízí Slovensko, kde jeden z obchodních řetězců zavedl odpuštění DPH na určité potraviny, což by mohlo přilákat spotřebitele z příhraničních oblastí a ty, kteří se snaží ušetřit.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Konec nulové sazby DPH v Polsku

Polsko bylo dlouhé měsíce populární destinací pro Čechy díky nulové sazbě DPH na potraviny, která umožňovala výrazné úspory. Avšak s nástupem nové vlády a s ukončením této výhody se ceny potravin na počátku dubna zvýší. Navíc se už nevyplatí ani nakupování pohonných hmot v Polsku, jelikož jejich ceny dosáhly srovnatelné úrovně s těmi v České republice.

Navzdory změnám v Polsku je z dat nákupního rádce Kupi.cz, který monitoruje české i zahraniční letáky, zřejmé, že nákupy v této zemi mohou pro některé Čechy zůstat výhodné, zejména v kategorii oblečení a nábytku, na které se nevztahují změny v daňové politice.

Lidl na Slovensku odpouští zákazníkům DPH

Slovensko však nabízí atraktivní alternativu. Obchodní řetězec Lidl zde zahájil akci, v rámci které jsou vybrané potraviny levnější o DPH, což zahrnuje pečivo, brambory, jablka, některé druhy masa, máslo, jogurty, mléko, rajčata a cibuli. Sleva ve výši 10 %, odpovídající dříve stanovené sazbě DPH na tyto potraviny, potrvá až do Velikonoc.

Další obchodní řetězce na Slovensku, jako Tesco nebo Kaufland, rovněž nabídnou nízké ceny, zatímco COOP Jednota připravuje speciální velikonoční akci pro držitele věrnostních karet s možnou slevou až 56 %.

Akční leták Lidl Slovensko Lidl

V Česku se o odpuštění DPH neuvažuje

Na rozdíl od slovenské pobočky český Lidl neplánuje odpuštění DPH. „Na tom, abychom zákazníkům nabídli co nejnižší ceny, pracujeme nejen kvůli nadcházejícím Velikonocům, ale proto, abychom skvělé ceny zákazníkům nabízeli každodenně. Myslíme ale samozřejmě i na nadcházející sváteční čas a například 30 ks vajec velikosti M letos v akční nabídce máme za 74,90 Kč. Pro srovnání jsme stejný typ balení v loňském roce nabízeli za 129 Kč,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Eliška Froschová Stehlíková. Nicméně zdůrazňuje snahu nabízet nízké ceny každodenně, nejen během Velikonoc, s výraznými slevami na vybrané produkty.

Nákupy v německu

Německo si zachovává status populární destinace pro české zákazníky, kteří dávají přednost kvalitním a levným potravinám. Přestože by potenciální pokles cen potravin v České republice mohl některé zákazníky odradit od nákupů v zahraničí, stále se najde vysoký počet lidí, kteří na německé produkty nedají dopustit a jsou přesvědčeni, že některé potraviny, dostupné v Německu, jsou lepší kvality. To motivuje část českých spotřebitelů k cestám do Německa za účelem nákupů, i když ceny mohou být srovnatelné nebo o něco vyšší, než na co jsou doma zvyklí.

Zdroj: Lidl SK, Topky, Kupi, CNN Prima NEWS,Tesco SK, Kaufland SK, COOP SK