Nebezpečí v mrazáku: Pozor na kuřecí maso, které se dostalo mezi zákazníky řetězce

Regál s chlazeným kuřecím masem Africa Studio / Shutterstock.com

Státní veterinární správa vydala zprávu s varováním, že v několika výrobcích z kuřecího masa byla objevena salmonela. Celkem přes 1,5 tuny produktů od společnosti Rabbit Trhový Štěpánov muselo být staženo z prodeje, ale některé kontaminované kusy se již dostaly k zákazníkům řetězce Globus. Co to znamená pro spotřebitele a jaká opatření by měli nyní podniknout?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Salmonela v masu

Státní veterinární správa (SVS) vydala tiskovou zprávu s varováním na přítomnost salmonely v mražených kuřecích produktech a drobech od společnosti Rabbit Trhový Štěpánov. Celkem bylo vyrobeno více než 1,5 tuny těchto produktů, z nichž většina byla preventivně odstraněna z oběhu.

Přesto se do rukou spotřebitelů dostalo přibližně sto kilogramů kuřecí polévkové směsi a kuřecích srdcí. „Více než 1400 kilogramů nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs, prodávaná v obchodním řetězci Globus, a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké Mýto. Z původního množství 1536 kilogramů bylo 504 kilogramů produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs,“ řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Díky rychlé reakci obchodníka se podařilo z prodejen Globusu stáhnout 417 kilogramů. „Zbytek, tedy 87 kilogramů výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kilogramů kuřecích srdcí koncovým zákazníkům,“ doplnil Vorlíček. SVS v tiskovém prohlášení vyzval spotřebitele, kteří tyto výrobky zakoupili, aby je nekonzumovali a vrátili je zpět do obchodu, kde je koupili.

Zdeněk Jandejsek, majitel firmy, vysvětlil, že dle veterinárního osvědčení a testů, prováděných během porážky, nebyly zjištěny žádné náznaky salmonely a omluvil se za incident s kontaminovanými výrobky. Zároveň dodal, že veškeré produkty, které již byly distribuovány, lze vrátit a budou vyměněny. Zdůrazňuje, že firma učinila veškerá možná opatření k zajištění bezpečnosti svých výrobků.

Konkrétně se jedná o

  • kuřecí polévkovou směs Z PE 1,1 kg, země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s., datum minimální trvanlivosti: 8. 2. 2025, šarže: 2454033
  • a kuřecí srdce 500 g, země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s., datum minimální trvanlivosti: 9. 8. 2025, šarže: 2454033.
Testování kuřecího masa v laboratoři Microgen / Shutterstock.com

Zdravotní rizika salmonely

Problematická přítomnost salmonely v potravinách, nabízených v obchodech, představuje vážný problém, na který by měli spotřebitelé reagovat s maximální opatrností. Je nezbytné, aby zvláštní pozornost stahovaným výrobkům věnovaly rizikové skupiny, jako jsou malé děti, senioři a jedinci s oslabenou imunitou, pro které může být konzumace kontaminovaných potravin zvláště nebezpečná.

Spotřebitelé musí být neustále informováni o tom, které produkty jsou z důvodu rizika stahovány z prodeje. Pro aktuální informace o stažených produktech mohou spotřebitelé využívat služeb, jako je nákupní rádce Kupi, který pravidelně zveřejňuje relevantní informace.

Incident s kontaminací kuřecích výrobků salmonelou je vážným upozorněním pro spotřebitele na důležitost pečlivé kontroly a manipulace s potravinami. Výrobce Rabbit Trhový Štěpánov přijal okamžitá opatření k nápravě situace a omluvil se zákazníkům, což ukazuje na jejich snahu zachovat si důvěru veřejnosti a zároveň zdůrazňuje význam pečlivého monitorování a regulace potravinářského průmyslu.

Zdroj: Státní veterinární správa, Prima CNN