Čokoládová pěna je vynikajícím a elegantním dezertem. I když se to na první pohled možná nezdá, její příprava je snadná a nezabere vám moc času. Základem je kvalitní hořká čokoláda. Abychom potěšili milovníky tohoto dezertu, máme pro vás hned 2 recepty na čokoládovou pěnu podle slavných šéfkuchařů. Vyhraje u vás Jamie Oliver, nebo Gordon Ramsay?
Možná vás to překvapí, ale na čokoládové pěně jste si mohli pochutnat už v 18. století! Ovšem vůbec nejstarší zmínka o „předchůdci“ čokoládové pěny pochází z francouzské knihy z roku 1687. Je v ní popsaný zvyk domorodých obyvatel střední Ameriky, kteří napěňovali své čokoládové nápoje pomocí molinilla – dřevěné „metličky“, jež se držela mezi dlaněmi a její rotační pohyb vytvářel v nápoji pěnu. Patrně z tohoto napěňování je odvozeno také označení dezertu jako mousse neboli pěna.
Nejstarší zmínka o čokoládové pěně, jak ji známe dnes, pak pochází z francouzské kuchařky z roku 1768. Recept byl jednoduchý. Stačilo nastrouhat čokoládu, rozpustit ji v hrnci a po troškách do ní přilévat smetanu. Poté stačilo čokoládovou směs dosladit a po vychladnutí vyšlehat do pěny.
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Čokoládové crinkles, popraskané sušenky obalené v cukru, jsou velmi oblíbené ve světě, především za mořem, a pečou se jako vánoční cukroví. Příprava těchto malých čokoládových hrudek je velmi jednoduchá a jistě to hravě zvládnete. Vyzkoušejte letos tento vánoční hit, okamžitě si jej zamilujete.
Aby získala pěna lepší konzistenci, začaly se do ní v 19. století přidávat žloutky. Na začátku 20. století začínají být v receptech na tento dezert uvedeny i bílky. Ty se, podobně jako dnes, do čokoládové pěny přidávaly až na závěr. Zajímavostí je, že díky přimíchávání bílků byl dezert dříve označovaný také jako čokoládová majonéza.
New Africa / Shutterstock.com
Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com
Zdroje: Jamie Oliver, Food Historian, All the meals