Vynikající čokoládová pěna podle 2 slavných šéfkuchařů. Která bude vaším favoritem?

Čokoládová pěna, servírovaná ve 2 skleničkách na stopce, ozdobená čerstvou třešní Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Čokoládová pěna je vynikajícím a elegantním dezertem. I když se to na první pohled možná nezdá, její příprava je snadná a nezabere vám moc času. Základem je kvalitní hořká čokoláda. Abychom potěšili milovníky tohoto dezertu, máme pro vás hned 2 recepty na čokoládovou pěnu podle slavných šéfkuchařů. Vyhraje u vás Jamie Oliver, nebo Gordon Ramsay?

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Kdy a kde se vzala čokoládová pěna?

Možná vás to překvapí, ale na čokoládové pěně jste si mohli pochutnat už v 18. století! Ovšem vůbec nejstarší zmínka o „předchůdci“ čokoládové pěny pochází z francouzské knihy z roku 1687. Je v ní popsaný zvyk domorodých obyvatel střední Ameriky, kteří napěňovali své čokoládové nápoje pomocí molinilla – dřevěné „metličky“, jež se držela mezi dlaněmi a její rotační pohyb vytvářel v nápoji pěnu. Patrně z tohoto napěňování je odvozeno také označení dezertu jako mousse neboli pěna.

Nejstarší zmínka o čokoládové pěně, jak ji známe dnes, pak pochází z francouzské kuchařky z roku 1768. Recept byl jednoduchý. Stačilo nastrouhat čokoládu, rozpustit ji v hrnci a po troškách do ní přilévat smetanu. Poté stačilo čokoládovou směs dosladit a po vychladnutí vyšlehat do pěny.

Domácí čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.

Domácí čokoládové lanýže
Čokoládové crinkles
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Čokoládové crinkles

Čokoládové crinkles, popraskané sušenky obalené v cukru, jsou velmi oblíbené ve světě, především za mořem, a pečou se jako vánoční cukroví. Příprava těchto malých čokoládových hrudek je velmi jednoduchá a jistě to hravě zvládnete. Vyzkoušejte letos tento vánoční hit, okamžitě si jej zamilujete.

Čokoládové crinkles

Aby získala pěna lepší konzistenci, začaly se do ní v 19. století přidávat žloutky. Na začátku 20. století začínají být v receptech na tento dezert uvedeny i bílky. Ty se, podobně jako dnes, do čokoládové pěny přidávaly až na závěr. Zajímavostí je, že díky přimíchávání bílků byl dezert dříve označovaný také jako čokoládová majonéza.

Čokoládová pěna podle Jamieho Olivera – recept

Ingredience:

  • 300 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 8 vajíček
  • 100 g cukru krupice
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 400 g sušených třešní
  • Amaretto
  • Mořská sůl
Kousky čokolády, položené na dřevěném prkénku, ozdobené lístky máty New Africa / Shutterstock.com

Postup:

  1. Hořkou čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Čokoládu rozpouštějte pomalu a přidejte do ní trochu soli. Vodu ve vodní lázni udržujte celou dobu pod bodem varu.
  2. Mezitím si oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte trochu soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
  3. Žloutky dejte do mísy, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Přilejte ke směsi 75 ml amaretta, přisypte kakaový prášek a dobře promíchejte. Na závěr přilejte smetanu.
  4. Když je čokoláda rozpuštěná, sundejte ji z kastrolku s vodou a postupně ji vmíchejte do žloutkové směsi. Míchejte tak dlouho, dokud pěna nezíská úžasnou hnědou barvu. Na závěr do pěny vmíchejte sníh z bílků. Míchejte, dokud se sníh s pěnou úplně nespojí.
  5. Sušené třešně dejte do pánve, přilejte k nim asi 2 dl amaretta a vodu, aby byly třešně ponořené. Přiveďte k varu, pak hned vypněte a nechte chvíli stát.
  6. Pěnu servírujte v malých skleničkách a ozdobte ji třešněmi.

Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho – recept

Ingredience:

  • 100 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru moučka
  • 1 větší bílek
  • 2 lžíce likéru amaretto
  • Čokoládové hobliny na ozdobení
Tři skleničky s čokoládovou pěnou, vedle lžičky a čokoláda Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Postup:

  1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a dejte ji stranou. Do kastrolku nalijte polovinu smetany ke šlehání a přiveďte ji k varu. Jakmile smetana začne vřít, odstavte ji z ohně a přidejte do ní na kousky rozlámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Připravte si misku a ponořte ji do mísy s ledovou vodou. Přelijte do ní rozpuštěnou čokoládu, přidejte zbytek smetany ke šlehání, amaretto a vše vyšlehejte ručním šlehačem do hladké směsi.
  3. Vyšlehejte bílek a pomalu do něj zašlehejte cukr, dokud nevznikne pevný a lesklý sníh.
  4. Sníh poté opatrně vmíchejte do čokoládové hmoty. Míchejte, dokud se sníh s čokoládovou pěnou hezky nespojí. Servírujte ve skleničkách a ozdobte hoblinkami čokolády.

Zdroje: Jamie Oliver, Food Historian, All the meals