Nulová tolerance alkoholu za volantem? V Evropě spíše výjimka. V Británii dokonce do 0,8 promile

Žena dýchá do alkohol testeru Andrey_Popov / Shutterstock.com

Alkohol za volantem je v České republice striktně zakázaný, a to v jakékoliv míře. Jinak je tomu ale v zahraničí. Většina států po celém světě totiž alkohol za volantem v nějaké míře toleruje. Jeden z nejliberálnějších přístupů je dlouhodobě patrný v případě Velké Británie. Podobný zákaz jako v Česku platí třeba na Slovensko nebo v Maďarsku.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Nulová tolerance alkoholu

Čas od času se ve veřejném prostoru objeví otázka, jestli je nulová tolerance alkoholu na silnicích v České republice opravdu žádoucí. Řada kritiků říká, že se jedná o velmi přísné opatření, které se zvlášť v západních částech Evropy téměř nikde neuplatňuje. Ačkoliv se o změnách debatuje dlouhodobě, nikdy k nim zatím nedošlo.

Obhájci nulové tolerance alkoholu za volantem říkají, že alkoholické nápoje mají tendenci uvolňovat zábrany a působit jako sedativum. Vlivem požití alkoholu dochází ke zpomalení reakční doby, která následně negativně dopadá na celkovou bezpečnost na silnicích. V ohrožení je tak nejen řidič, který alkohol požil, ale i ostatní účastníci silničního provozu.

Muž drží sklenku s alkoholem a vedle jsou položené klíče od auta Africa Studio / Shutterstock.com

Kolik promile může mít řidič?

Část řidičů ale namítá, že nulová tolerance alkoholu za volantem není v zahraničí obvyklá. Argumentuje se přitom zejména Spojeným královstvím, kde je tolerance alkoholu za volantem stanovena dokonce do 0,8 promile, s výjimkou Skotska, kde je tato úroveň o 0,3 promile snížená.

V celé Evropě je zároveň i několik dalších států, které se rozhodli umožňovat toleranci alkoholu do 0,5 promile. Mezi ně se řadí kupříkladu Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Řecko, Belgie nebo třeba Nizozemsko. Každá z těchto zemí zároveň zavedla určité výjimky, na které se částečná tolerance alkoholu za volantem nevztahuje. Jde zejména o mladé osoby, které nemají se řízením dostatečné zkušenosti a hrozilo by u nich, že by i v případě menší míry alkoholu výrazně negativně ovlivnily bezpečnost na silnicích.

Přísná legislativa ve východní Evropě

Nejpřísnější legislativu mají hlavně bývalé postsovětské ekonomiky a další země, které byly před rokem 1990 součástí východního bloku. Kromě Česka, Maďarska nebo Slovenska se sem řadí i další jako třeba Rumunsko. Je tedy zřejmé, že východní část Evropy má nulovou toleranci alkoholu za volantem v sobě už pevně zakořeněnou a do budoucna bude náročné toto pravidlo změnit.

Minimálně v Česku jsou v případě alkoholu za volantem značné tresty. V krajním případě může jít až o trestný čin. Pokud motorista dechovou zkoušku odmítne, musí počítat se zákazem řízení motorových vozidel až na dva roky a s peněžitou sankcí.

Zdroj: ETSC