Potraviny, které pomáhají rychle odbourávat alkohol v krvi. Co jíst, když potřebujete vystřízlivět?

Muž v posteli s bolestí hlavy po požití alkoholu Photoroyalty / Shutterstock.com

Dát si jednou za čas sklenku? Žádný problém. Co když ale ráno potřebujete řídit? Vždy je dobré zkontrolovat aktuální hladinu alkoholu v krvi – a jeho odbourávání navíc urychlují některé potraviny. Které to jsou?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Alkohol tester

Večírek a zábava, to jsou většinou příjemné vzpomínky – tedy pokud vynecháte ty na ranní kocovinu. Obzvláště tehdy, když vyrážíte do práce či na cesty po nějaké té oslavě, je nezbytné mít při ruce tester alkoholu.

Díky tomuto pomocníkovi bezpečně poznáte moment, kdy už můžete řídit. A že tester ještě neukazuje nulu? V tom případě vám poradíme, které potraviny zakousnout k snídani – známe takové, které bleskově odbourávají alkohol.

Tip: Nechcete investovat do velkého alkohol testeru? Levnější variantou jsou jednorázové alkohol testy ze slin. V balení, které se prodává v lékárnách za cenu okolo dvou stovek, máte až 5 ks testů, které umožňují rychle zjistit hladinu alkoholu ve slinách, která je prokazatelně srovnatelná s hladinou alkoholu v krvi.

Muž používá alkohol tester v autě Komprich Marom / Shutterstock.com

Má smysl dodržovat pitný režim?

Ještě než si dáte něco k snědku, doplňte tekutiny. K hydrataci a doplnění minerálů, které tělo vylučuje spolu s alkoholem, přispějí kvalitní minerální vody. Ty ovšem nenechávejte až na ráno – vždy dodržujte pitný režim už v průběhu večera. Každou sklenici alkoholu doplňte sklenicí vody – nejenže zůstanete hydratovaní, navíc předejdete nepříjemným ranním následkům.

  • Za hodinu tělo odbourá průměrně 0,2 promile alkoholu. Právě proto potřebuje delší čas na to, aby se zotavilo.

Pomůže káva vystřízlivět?

Přestože se traduje, že káva zadržuje alkohol v těle, není to tak docela pravda. Černá káva díky kofeinu podporuje vylučování, funguje jako diuretikum. Právě tímto způsobem se z těla dostávají zbytky alkoholu a odpadních látek, které vznikají při jeho zpracování.

Zelený nebo mátový čaj

Černá káva může podráždit zažívání. Takže trápí-li vás po probdělé noci nevolnost, vsaďte raději na zelený čaj. Ten obsahuje tein a na rozdíl od kávy nedráždí sliznici žaludku. Na žaludek a s odbouráváním alkoholu pomůže i voňavý mátový čaj – také máta zrychluje metabolismus a snižuje kyselost organismu.

Kdy si vzít vitamín C?

Jako silný antioxidant je i vitamín C pomocníkem, který zatočí s následky pití alkoholu. Potřebujete-li tělo se zbytky alkoholu v krvi povzbudit, hodí se sladké ovoce. Kromě vitamínu C totiž obsahuje fruktózu a podle některých studií i ta pomáhá nakopnout organismus. V ideálním případě si můžete dát ovocný salát, řešením však může být i vitamín C z lékárny. Náš tip? Vitamín C si dejte už před pitím.

Žena se drží za hlavu, v druhé ruce drží sklenici se šumivou tabletou DimaBerlin / Shutterstock.com

Dát si na kocovinu kyselou okurku?

Fermentované a kyselé potraviny jsou skvělým řešením, jak se vypořádat se zbytky alkoholu. Nejen populární kyselé okurky, ale i jiná nakládaná zelenina, jako jsou třeba pickles, rozhodně podpoří odbourání posledních promile. Tyto potraviny jsou totiž bohaté na probiotika a kromě toho, že vám pomohou cítit se lépe, podporují zdraví střevní mikroflóry.

Kanapky s uzeným lososem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kanapky s uzeným lososem

Tento skvělý a téměř bezpracný recept na kanapky s uzeným lososem si jistě zamilujte. Nejen, že jsou zdravé a bohaté na omega 3 mastné kyseliny, ale jsou také rychlé na přípravu. Stačí vám jen 10 minut a můžete servírovat.

Kanapky s uzeným lososem

Odbourají tuky alkohol?

Zdravý a tučný jídelníček? Ano, zdravé tuky jsou skvělým zdrojem energie. Proto je doporučováno už během konzumace drinků s alkoholem pojídat tučné chuťovky. Odbourávání podpoří avokádo, které je zdrojem dobrých tuků a draslíku.

Lososa si dejte už před večírkem

Také tučný, nicméně zdravý losos je adeptem na večeři ještě před večírkem – zpomaluje totiž vstřebávání alkoholu. Ryba navíc obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají mírnit nepříjemné následky způsobené nadměrnou konzumací alkoholu.

Horká polévka

A nakonec? Rozhodně se nikdy nespletete s poctivou horkou polévkou. Pořádný vývar či česnečka vás rychle postaví na nohy, protože tělu doplní tekutiny a minerály.

Zdroje: Healthline, Tester, Cleveland Clinic