Kdo a jak v Česku kontroluje platnost dálniční známky? S elektronizací hříšníků ubylo, pomáhají i stacionární kamery

Dálnice u Prahy Jan Nedbal / Shutterstock.com

Papírové dálniční známky jsou v Česku už léta minulostí. S příchodem elektronických kupónů se změnila i kontrola jejich platnosti, která je nyní mnohem snadnější než dřív. Už žádní policisté s dalekohledy, ty totiž nahradily speciální zařízení a kontrolní brány. Statistiky rovněž ukazují, že nyní je na českých silnicích mnohem méně hříšníků než ještě před pár lety.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Jak se kontrolují dálniční známky?

Motoristé si uvědomují, že v době elektronických dálničních známek je kontrola snadná. Nechtějí se vystavovat zbytečným rizikům a možným pokutám. Proto tedy řada z nich na dálnice už bez potřebného kupónu ani nevjíždí.

Pro velkou část řidičů elektronizace dálničních známek vedla k velkému zjednodušení. V dnešní době je totiž možnost koupě známky velmi snadnou záležitostí. K tomu totiž stačí jen telefon s internetem. Pokud jej řidič náhodou nemá, jsou i alternativy. K nim se řadí samoobslužné kiosky na hranicích, čerpací stanice EuroOil nebo pobočky České pošty.

Policejní auto na silnici ZhakYaroslav / Shutterstock.com

Jak zjistí policie, že nemám dálniční známku?

Ačkoliv k elektronizaci došlo už před několika dlouhými léty, řada motoristů ani v roce 2024 neví, kdo a jak ji má na starosti. V prvé řadě jde podobně, jako před lety, o státní policii a celní správu, jejichž vozy jsou vybaveny speciálními zařízeními a přístupem ke kontrolním branám. Jejich vozidla stojí nejčastěji poblíž dálničních výjezdů a posádka má u sebe často i mobilní kameru propojenou se speciálním tabletem. Celníci či policisté takto jednoduše kontrolují registrační značky projíždějících vozidel.

Kromě toho se na českých dálnicích nachází celkem 32 míst se stacionárními kamerami, jež jsou připevněné na ocelových rámech. Jejich výrobu měla dříve na starosti firma Kapsch a policie k nim má přístup. Pokud motorista pod nimi projede bez potřebného oprávnění, dostane informaci nejbližší dálniční hlídka, jež se následně za řidičem vydá a zastaví jej.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Pokud vás zajímá, jaká sankce na hříšníka vlastně čeká, je odpověď jednoduchá. Na místě je to peněžitá sankce až do výše 5 tisíc korun, v případě správního řízení to však může být až čtyřnásobek. I proto se vyplatí platnost dálniční známky pravidelně kontrolovat, a to zejména na webové stránce edalnice.cz. Po vložení registrační značky se hned a zadarmo ukáže, jestli se vůz může na dálnici vydat, anebo ne.

Jestliže auto potřebné oprávnění postrádá, s koupí známky příliš neotálejte. Od letošního roku k tomu navíc můžete využít i jednodenní dálniční známku, která vyjde jen na 200 korun, což je o dost nižší částka, než kterou byste ve formě trestu museli zaplatit, pokud by nebyla.

Zdroj: edalnice.cz