Bojujete v práci každý den s únavou po obědě? Zkuste se probrat těmito 7 způsoby

Žena se dívá do notebooku a zívá Stokkete / Shutterstock.com

Určitě to čas od času znáte. Dopoledne to v práci ještě pěkně šlape, pak se konečně odměníte pořádným obědem a po něm jste zralí už tak akorát na klidné oddechování na gauči. Pokud vás často v kanceláři nebo na pracovišti přepadá poobědová únava, vyplatí se znát pár triků, jak s ní zatočit. Nebo jí ještě lépe předejít. Jak proti ztrátě energie v pracovní době bojovat, co opět nastartuje mozek a které potraviny nebo nápoje rozhodně (ne)pomohou?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

1. Obědvejte správně

Nejčastějším důvodem únavy po obědě je jeho nesprávné složení. Na vině bývá přejídání (zbytek oběda si klidně můžete schovat na později), případně nesprávné složení makroživin, které zatěžují trávení a zvyšují potřebu spánku.

Nejčastějším prohřeškem je na talíři Čechů nadbytek jednoduchých cukrů, zejména pokud u vás nesmí chybět jako tečka sladký dezert, případně zbytečně mnoho průmyslově zpracovaných potravin, mastných a těžkých potravin, které prodlužují dobu trávení. A naopak nedostatek bílkovin, které jsou důležité pro fyzický i mentální výkon během dne.

Unavená mladá žena v restauraci Drazen Zigic / Shutterstock.com
  • Tip: Bílkoviny se neukrývají pouze v mase. Pokud si děláte obědy do krabičky nebo máte u kupovaných možnost si volit z více variant, zaměřte se také na jídla bohatá na luštěniny, vejce, sýry, tofu, sójové výrobky, tvaroh nebo ořechy.
  • Naopak se zkuste na denní bázi co nejvíce vyhýbat obědům z fastfoodů, instantním pokrmům, smaženému, pizze, zahuštěným smetanovým omáčkám, knedlíkům apod.

2. Zažeňte únavu pohybem

Nemusí to hned znamenat, že si máte vytáhnout před kolegy jogamatku a začít celou sestavu. Někdy úplně stačí krátké protažení (na internetu najdete spoustu cviků, které lze provádět i vsedě u počítače), pár dřepů, vyběhnutí schodů, zaskočení ke kopírce apod.

Pomoci může i balanční čočka na sezení, která vás donutí sedět vzpřímeně, nevědomky zapojí spoustu svalů a podpoří cirkulaci krevního oběhu.

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem jsou recept inspirovaný Itálií a skvěle hodí jako rychlý oběd nebo večeře pro celou rodinu. Příprava gnocchi je opravdu jednoduchá a zaručeně vám budou chutnat. Doporučujeme si k nim dát i sklenku vína – je to přímo božská kombinace.

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

3. Rozsviťte si

Proti klížícím se očím často pomůže i dostatek denního světla. Čím tlumenější a žlutější osvětlení kolem sebe máte, tím spíše si mozek myslí, že je čas odpočívat a relaxovat. Zejména v období krátkých dnů, kdy se odpoledne brzy stmívá nebo kvůli špatnému počasí během dne často zatahuje.

  • Tip: Pokud pracujete u počítače, nemáte možnost ovlivnit a nastavit společná světla v místnosti kanceláře a zároveň nemáte na svém pracovním stole místo na lampu, skvělým řešením mohou být světla (lampičky) na monitory. Jednoduše se nasadí na obrazovku a nerušivým způsobem osvětlují pracovní plochu před vámi. Ideálně vybírejte takové, které mají bílý tón světla nebo možnost nastavení jeho intenzity.
Muž se protahuje u tabletu Marcin Balcerzak / Shutterstock.com

4. Vyměňte kávu

Pokud máte zkušenost, že vás po obědě ani káva neprobere a pijete ji spíše ze zvyku, pak zkuste něco jiného. Někoho totiž může káva spíše utlumovat, případně dráždit žaludek a zažívání. Šetrnější a účinnější v tomto ohledu může být například černý nebo zelený čaj (případně matcha), Yerba Maté (drcené lístky cesmíny paraguayské), guarana, maca peruánská, kombucha nebo různé bylinné čaje a směsi pro energii.

5. Spolehněte se na vodu

Kromě povzbuzujících nápojů nezapomínejte ani na pitný režim postavený na dostatku čisté vody. Proti únavě sáhněte po studené (až ledové) vodě, která vás trochu probere. Ať už ji vypijete, nebo si s ní opláchnete obličej a krk.

6. Nadýchejte se čerstvého vzduchu

Především v zimě, kdy kanceláře bývají přetopené a velmi snadno se vzduch uvnitř vydýchá. Pokud není možné ve společném pracovním prostředí okna otevřít, skočte se nadýchat ven na čerstvý vzduch (splníte si tak i výše zmíněnou pohybovou aktivitu).

Muž v obleku se dívá z okna a pije nápoj z bílého hrnku Branislav Nenin / Shutterstock.com

7. Dejte si dvacet

Tato rada se sice týká pouze těch, kteří mají v kanceláři k dispozici gauč nebo pracují z domova, krátké odpočinutí si ale může být po obědě skutečně efektivním způsobem, jak se co nejlépe opět vrátit do provozu. Své o tom ví například i v Japonsku, kde je taková praxe běžnou součástí pracovní doby.

Je však nutné dodržet délku odpočinku. Lehnout byste si měli maximálně na 10 až 20 minut. Nemusíte nutně ani usnout. Někdy prostě stačí zavřít oči, na chvíli si zarelaxovat a dopřát tělu pár chvilek nerušeného trávení.

Zdroje: aktin.cz, healthline.com, washingtonpost.com, kupi.cz