Rozdíl mezi camembertem a hermelínem? Liší se nejen v chuti a textuře, ale i v ideálním způsobu konzumace

Rozkrojený camembert, ředkvičky, bylinky Adrian_am13 / Shutterstock.com

Bílá plíseň na povrchu a měkký, krémový střed. Camembert a hermelín mohou být na první pohled velmi podobnými sýry, mezi oběma jsou ale značné rozdíly. Liší se nejen v chuti a textuře, ale i v ideálním způsobu konzumace. Který z nich je lepší pro smažení a grilování a u kterého si zase vychutnáte tučnější a krémovější vnitřek?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co je camembert a co hermelín?

Receptura camembertů pochází z Normandie, kde je poznala i francouzská sýrařka Marie Harelová. V roce 1716 přenesla jejich výrobu do obce Camembert, podle které byl sýr pojmenován.

Postupem času si plísňový sýr získal srdce mnoha labužníků po celém světě, až se po téměř dvou stoletích začal v období první republiky vyrábět i u nás v Přibyslavi. Francouzům se tehdy ovšem nelíbilo, že používáme jejich chráněné označení „camembert“, proto bylo potřeba vymyslet jméno nové. A tak se u nás od roku 1923 začal vyrábět hermelín.

  • Název hermelín odkazuje na nejušlechtilejší kožešinu lasice hranostaje, která bývala součástí královského pláště a která svou jemností a bělostí připomíná sametový povrch plísňového sýru.
Člověk rozděluje hermelín na dvě poloviny, v pozadí bageta a hroznové víno Ground Picture / Shutterstock.com

V čem se liší jejich složení?

Složení obou sýrů je na první pohled velmi podobné: mléko, sůl a ušlechtilé plísně (nejčastěji houby Penicillium Candidum). Rozdíl je potom v tom, že camembert obsahuje mléko čerstvé a bývá všeobecně tučnější (kolem 45–⁠60 % mléčného tuku), hermelín mléko pasterované a obsah mléčného tuku se u něj obvykle pohybuje kolem 30–⁠40 %.

Ne každý český plísňový sýr může být hermelín

Pod názvem hermelín u nás mohou prodávat své výrobky pouze značky Král sýrů a Sedlčanský. Proto všechny ostatní používají označení „sýr s bílou plísní“ nebo jednoduše „camembert“. Ten nabízí za poměrně výhodnou cenu i většina řetězců v rámci svých privátních značek (např. Pilos Lidl, Tesco, Miil od Rohlíku, K-Classic z Kauflandu či Nature Promise z Albertu).

Liší se i chutí a texturou

Sýry s bílou plísní dozrávají i v průběhu skladování v obchodech a doma v lednici. Proto se při jejich nákupu dívejte na datum balení a spotřeby –⁠ můžete podle nich odhadnout vyzrálost chuti a textury. Právě stářím se mohou u camembertů chuť a struktura výrazně měnit, od tvrdšího středu s lehce nakyslou chutí až po krémový vnitřek s ovocně-žampiónovými tóny. U hermelínů zůstávají tyto vlastnosti poměrně stejné: krémová, měkká textura s výraznou žampiónovou chutí.

Dalším rozdílem je ideální způsob přípravy. Camemberty vznikly jako sýry k samotnému vychutnávání (např. s dobrým vínem, sladkým ovocem, ořechy). U našich českých hermelínů se nicméně vždy počítalo také s jejich smažením, grilováním a opékáním. Proto se vyrábí tak, aby byly o něco tvrdší, se silnějším povrchem, který lépe ustojí všechny možné tepelné úpravy. Stejně tak se hermelíny považují za vhodnější pro nakládání.

Lidé si tyto sýry často pletou a pak jsou doma zklamaní, že je konzistence, chuť nebo výsledné jídlo jiné, než bylo očekávání. Důležité je proto před nákupem si říct, na co má být sýr použit.

Čtyři smažené hermelíny, brusinková omáčka, rozmarýn Sergii Koval / Shutterstock.com

Který ze sýrů je levnější?

Oproti českým hermelínům (běžná cena cca 40 Kč/100 g) jsou camemberty privátních značek (s cenou kolem 24 Kč/100 g) opravdu výrazně levnější a najdete je v akčních letácích supermarketů na Kupi. Na druhou stranu, za pravé francouzské camemberty si v supermarketech i sýrárnách připlatíte mnohonásobně více (cca 51 Kč/100 g), můžete se ale samozřejmě těšit na výrazně kvalitnější chuťový požitek.

Zdroj: kupi.cz