Nakládaný hermelín – dobrota, na které si pochutnáte nejen na podzim

Tři sklenice s nakládaným hermelínem, olejem, cibulí, česnekem, bylinkami a chilli papričkami, utěrka Michaela Lounkova / Shutterstock.com

Nakládaný hermelín s čerstvým pečivem – to je oblíbená chuťovka, která obzvlášť na podzim nechybí na menu mnohých hospod či restaurací. Dá se připravit na nespočet způsobů a vychutnat si ji můžete jak k pivu, tak k dobrému vínu. Nejlepší samozřejmě je, když si ji uděláte doma.

Přečtěte si také

Propadlá STK. Jak vysoká pokuta řidiči za jízdu hrozí a co se bude dít v případě dopravní nehody?

Čistota je klíčem k úspěchu

Hermelín je sýr s ušlechtilou bílou plísní, který vznikl jako obdoba francouzského camembertu. Má široké využití jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Je bohatý na vápník a bílkoviny, ale bohužel také na tuky – proto byste to s jeho konzumací neměli přehánět. Pokud si ho ale dopřejete v přiměřeném množství, rozhodně vám neuškodí a vy si parádně pochutnáte.

Co se týče jeho nakládání, základem je připravit si vhodné, dobře uzavíratelné sklenice – ideální jsou zavařovačky. Velikost zvolte podle počtu strávníků. Pamatujte, že sklenice i víčka musejí být perfektně čisté a suché, jinak hrozí, že se sýr bude kazit. Čisté i oschlé by měly být i všechny ingredience.

Využijte slevových akcí na lahodné sýry

Na nakládání můžete použít řepkový, slunečnicový i olivový olej. Důležité je, aby byly všechny suroviny důkladně ponořené. V oleji určitě nesmí zůstat vzduchové bubliny, proto se sklenicemi před uzavřením jemně bouchněte o stůl, aby vyprchaly.

První den nechte hermelíny stát při pokojové teplotě, ideálně na nějakém tmavším místě. Po 24 hodinách je přesuňte do chladu – do ledničky nebo třeba do sklepa. Zhruba po týdnu až dvou budou sýry připravené ke konzumaci. Vydržet by měly až dva měsíce.

Nakládaný hermelín s cibulí, beraními rohy a chlebem na talíři Lucie Rezna / Shutterstock.com

Několik tipů na nakládaný hermelín

Pikantní nakládaný hermelín

Pokud jste fanoušci pálivých jídel, pak vám jistě zachutná nakládaný hermelín s chilli papričkami. Nejprve si připravte směs, kterou budete sýry potírat. Podle chuti utřete několik stroužků česneku se solí, přimíchejte nadrobno nakrájené chilli papričky a lžičku mleté papriky. Hermelíny rozkrojte podélně na půl a vnitřky důkladně potřete. Poté obě poloviny přiklopte a dobře zmáčkněte k sobě.

Oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka a dejte je na dno připravených sklenic. Můžete přidat i zbylé chilli papričky. Nezapomeňte na koření – bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Vše zalejte olejem a přidejte hermelíny. Na ně, případně i mezi ně, můžete opět vršit zmíněné přísady – cibuli, papričky a koření. Postupně zalévejte olejem, dokud nebudou sklenice úplně plné. Po uzavření s nimi zatřeste, aby se ingredience promíchaly. Potom už jen stačí nechat sýry uležet.

Nakládaný hermelín se švestkami a ořechy

Hermelín vytváří vynikající chutě také společně se sladkými ingrediencemi, jako jsou například sušené švestky. Pokud přidáte ještě vlašské ořechy, je výsledek dokonalý. Postup je velmi podobný jako u předchozího receptu – liší se pouze směsí, kterou použijete. Začněte opět česnekem utřeným se solí. K němu přidejte nadrobno nasekané vlašské ořechy a najemno nakrájené sušené švestky. Hermelíny rozkrojte podélně a potřete poctivou dávkou.

Na dno sklenice můžete vložit zbylé švestky a celá jádra ořechů. Přidat můžete opět nové koření, hodí se ale také snítka rozmarýnu nebo pár kousků badyánu. Vložte sýry, zalévejte olejem a případně opět přidávejte švestky a oříšky. Sklenice pečlivě uzavřete, protřepejte a uskladněte.

Dvě sklenice s nakládanými hermelíny a chilli papričkami Coryn / Shutterstock.com

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

Hermelín si dobře rozumí i se sušenými rajčaty, takže při nakládání můžete využít i je. Nasekejte je na kousky spolu s kapary, česnekem a čerstvou bazalkou. Pokud chcete výslednou pochoutku pikantní, přidejte feferonku. Směsí opět potřete rozkrojené hermelíny. Ve sklenicích je prokládejte nakrájenou cibulí a listy bazalky. Zalejte olejem až po okraj, dobře uzavřete, protřepejte a opět nechte uležet.