Nakládaný hermelín s čerstvým pečivem – to je oblíbená chuťovka, která obzvlášť na podzim nechybí na menu mnohých hospod či restaurací. Dá se připravit na nespočet způsobů a vychutnat si ji můžete jak k pivu, tak k dobrému vínu. Nejlepší samozřejmě je, když si ji uděláte doma.
Hermelín je sýr s ušlechtilou bílou plísní, který vznikl jako obdoba francouzského camembertu. Má široké využití jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Je bohatý na vápník a bílkoviny, ale bohužel také na tuky – proto byste to s jeho konzumací neměli přehánět. Pokud si ho ale dopřejete v přiměřeném množství, rozhodně vám neuškodí a vy si parádně pochutnáte.
Co se týče jeho nakládání, základem je připravit si vhodné, dobře uzavíratelné sklenice – ideální jsou zavařovačky. Velikost zvolte podle počtu strávníků. Pamatujte, že sklenice i víčka musejí být perfektně čisté a suché, jinak hrozí, že se sýr bude kazit. Čisté i oschlé by měly být i všechny ingredience.
Kupte se slevou Sýr Hermelín Sedlčanský.
Na nakládání můžete použít řepkový, slunečnicový i olivový olej. Důležité je, aby byly všechny suroviny důkladně ponořené. V oleji určitě nesmí zůstat vzduchové bubliny, proto se sklenicemi před uzavřením jemně bouchněte o stůl, aby vyprchaly.
První den nechte hermelíny stát při pokojové teplotě, ideálně na nějakém tmavším místě. Po 24 hodinách je přesuňte do chladu – do ledničky nebo třeba do sklepa. Zhruba po týdnu až dvou budou sýry připravené ke konzumaci. Vydržet by měly až dva měsíce.
Pokud jste fanoušci pálivých jídel, pak vám jistě zachutná nakládaný hermelín s chilli papričkami. Nejprve si připravte směs, kterou budete sýry potírat. Podle chuti utřete několik stroužků česneku se solí, přimíchejte nadrobno nakrájené chilli papričky a lžičku mleté papriky. Hermelíny rozkrojte podélně na půl a vnitřky důkladně potřete. Poté obě poloviny přiklopte a dobře zmáčkněte k sobě.
Oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka a dejte je na dno připravených sklenic. Můžete přidat i zbylé chilli papričky. Nezapomeňte na koření – bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Vše zalejte olejem a přidejte hermelíny. Na ně, případně i mezi ně, můžete opět vršit zmíněné přísady – cibuli, papričky a koření. Postupně zalévejte olejem, dokud nebudou sklenice úplně plné. Po uzavření s nimi zatřeste, aby se ingredience promíchaly. Potom už jen stačí nechat sýry uležet.
Hermelín vytváří vynikající chutě také společně se sladkými ingrediencemi, jako jsou například sušené švestky. Pokud přidáte ještě vlašské ořechy, je výsledek dokonalý. Postup je velmi podobný jako u předchozího receptu – liší se pouze směsí, kterou použijete. Začněte opět česnekem utřeným se solí. K němu přidejte nadrobno nasekané vlašské ořechy a najemno nakrájené sušené švestky. Hermelíny rozkrojte podélně a potřete poctivou dávkou.
Na dno sklenice můžete vložit zbylé švestky a celá jádra ořechů. Přidat můžete opět nové koření, hodí se ale také snítka rozmarýnu nebo pár kousků badyánu. Vložte sýry, zalévejte olejem a případně opět přidávejte švestky a oříšky. Sklenice pečlivě uzavřete, protřepejte a uskladněte.
Hermelín si dobře rozumí i se sušenými rajčaty, takže při nakládání můžete využít i je. Nasekejte je na kousky spolu s kapary, česnekem a čerstvou bazalkou. Pokud chcete výslednou pochoutku pikantní, přidejte feferonku. Směsí opět potřete rozkrojené hermelíny. Ve sklenicích je prokládejte nakrájenou cibulí a listy bazalky. Zalejte olejem až po okraj, dobře uzavřete, protřepejte a opět nechte uležet.