Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Muž se ženou jí chipsy Krakenimages.com / Shutterstock.com

V Evropské unii se rýsuje zákaz uzených a kouřových příchutí, které jsou běžnou součástí mnoha potravinových produktů, od polévek po hotová jídla. Tyto příchutě, získávané kondenzací kouře z hořícího dřeva, byly Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin označeny za potenciálně nebezpečné pro zdraví. Předpokládá se, že mohou poškozovat genetický materiál a zvyšovat riziko rakoviny. EU by tak mohla být prvním trhem na světě, kde dojde k jejich zákazu.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Proč jsou pokrmy s kouřovou příchutí nebezpečné?

Evropská komise plánuje zavést zákaz používání kouřových a uzených aromat, které nejsou získávány tradičním uzením, ale pomocí aplikace zkapalněného kouře. Dle informací zveřejněných organizací dTest by takové rozhodnutí mělo dopad na celou řadu potravinářských výrobků.

Tekutý kouř se běžně používá pro přidání specifické chuti do chipsů, sýrů, slaniny, stejně jako do některých druhů polévek a hotových jídel. Cílem tohoto opatření je omezit používání umělých aditiv v potravinách, a podpořit tak větší transparentnost a zdravější volby pro spotřebitele po celé Evropě.

Alarmující zjištění EFSA

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) v listopadu 2023 vyvolala znepokojení svým zjištěním o genotoxických účincích uzených a kouřových příchutí. Tato látky, používané v široké škále potravin, byly identifikovány jako potenciální hrozba pro lidské zdraví. EFSA poukázala na možnost poškození genetického materiálu a zvýšené riziko vzniku rakoviny.

Pomalý postup k zákazu

Ačkoliv byla první varování ohledně uzených příchutí vydána již před více než patnácti lety, k zákazu jejich používání v EU dosud nedošlo. Francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir upozorňuje na zpoždění a vyjadřuje obavy z možného vlivu průmyslu na regulační proces. Vědecké studie často pocházejí přímo od výrobců, což může vzbuzovat pochybnosti o jejich objektivitě.

Nabídka chipsů v supermarketu Hitra / Shutterstock.com

Podle informací Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku došlo v loňském roce na evropském trhu k evidenci deseti chemických látek, které byly povoleny pro použití ve výrobcích potravinářského průmyslu. V tomto roce se však počet těchto látek snížil na osm. Důvodem tohoto poklesu je, že výrobci dvou z těchto látek se nerozhodli požádat o obnovení svých povolení.

V důsledku toho již od 1. ledna není povoleno prodávat potraviny obsahující tyto dvě látky. Toto opatření přichází v kontextu rostoucího zájmu o bezpečnost a zdravotní přínosy potravin konzumovaných na evropském trhu.

Tlak průmyslu versus ochrana zdraví

Emmanuel Henry, profesor sociologie, zdůrazňuje dilema regulačních orgánů mezi ochranou veřejného zdraví a zájmy průmyslu. Tento konflikt může vést ke kompromisům ve veřejném zájmu a komplikuje regulační praxi v oblasti bezpečnosti potravin.

Co čeká spotřebitele?

I když se zákaz uzených a kouřových příchutí blíží, úplné odstranění těchto látek z trhu potrvá. Výrobcům bude umožněno přizpůsobit receptury a vyprodat stávající zásoby. Spotřebitelům se doporučuje pečlivě sledovat složení potravin a upřednostňovat přirozenější alternativy.

Uzená polévka s kroupami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.

Uzená polévka s kroupami

Budoucnost uzených příchutí

EU se připravuje na zákaz uzených a kouřových příchutí, což je krok, který může mít významný dopad na potravinářský průmysl i spotřebitelské návyky. Tento příklad ukazuje na složitost rozhodovacího procesu v oblasti regulace potravinových aditiv a zdůrazňuje potřebu transparentnosti a nezávislosti vědeckého hodnocení.

To však neznamená, že produkty obsahující tekutý kouř okamžitě zmizí z trhu. Legislativa by měla výrobcům poskytnout dostatečný časový prostor pro úpravu receptur a vyprodání stávajících zásob. Z toho důvodu se může stát, že potraviny obsahující tekutý kouř zůstanou na pultech obchodů ještě několik nadcházejících měsíců, ba dokonce let.

Zdroje: efsa.europa.eu, quechoisir.org, spotrebitele.dtest.cz, fsai.ie