Od středy platí zákaz prodeje tří kanabinoidů. Obchodníci se přizpůsobili a nabízí je nově jako HHC-PO, HHC-P či THCP-O

Tabule s nakreslenou molekulou HHC Creativan / Shutterstock.com

Už od středy je v účinnosti vládní nařízení, které řadí kanabinoidy HHC, HHC-O a THC-P mezi zakázané návykové látky. Hlavním důvodem jsou nedávné případy několika teenagerů a dětí, které zejména po požití cukrovinek s HHC skončily v lékařské péči. Jedná se o dočasný zákaz, už nyní je na trhu dalších několik kanabinoidů, které mají v praxi podobné účinky.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Co hrozí za držení zakázaných kanabinoidů?

Nové kanabinoidy se na trhu objevují v podstatě každý den. Obchodníci i v České republice dlouho neotáleli a naskladnili nové látky, které svým zákazníkům nabízí. Jedná se kupříkladu o kanabinoidy THC-JD, THC-B, HHC-H, HHC-P, THCP-O nebo HHC-PO. Na pultech obchodů se navíc začínají postupně objevovat i další.

Od středy platí, že za držení látek HHC, HHC-O a THC-P hrozí v menším množství pokuta až ve výši 15 tisíc korun. V případě větších objemů je to dokonce až osm let ve vězení. Vláda v předchozích dnech uváděla, že nařízení budou v praxi kontrolovat celníci, hygienické stanice, policie i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Nové kanabinoidy mají podobné účinky

Účinky nezakázaných kanabinoidů jsou ale v praxi velmi obdobné. S trochou nadsázky je možné dokonce říct, že jsou úplně stejné. Je tedy otázkou, jestli bude mít vládní nařízení v praxi takové dopady, jak někteří vládní činitelé ještě nyní očekávají. Zákazníci totiž mají poměrně jednoduchou možnost se přeorientovat.

Prvním takovým kanabinoidem je HHC-P, které má velmi obdobné vlastnosti jako zakázaná látka THC-P. Rovněž se tedy vyznačuje silnými psychoaktivními účinky, které souvisí s vyvoláváním euforie, lepší náladou nebo také s relaxačními a uvolňujícími vlastnostmi. Nabízí se zejména ve formě olejů, květů, vapes nebo cartridge. V zahraničí jsou ale sehnatelné i cukrovinky.

Další kanabinoidy jako THC-JD, THC-B, HHC-H, THCP-O nebo HHC-PO se na trhu začaly objevovat teprve nedávno. Jejich dopady tedy ještě nejsou dostatečně prozkoumány, a to ani ze strany vědců. Podle prvních odhadů jsou ale účinky rovněž velmi obdobné jako u HHC, HHC-O či THC-P. Mělo by jít o psychoaktivní látky, které zvlášť ve spojením s alkoholem mohou způsobit neplechu.

Mužské ruce, které drží rostlinku konopí Mahony / Shutterstock.com

Připravuje se novela zákona

Obchodníci mohou těžit z toho, že v konopí bylo identifikováno více než 100 kanabinoidů. I proto se trh s konopnými produkty tak rychle rozrůstá a vláda jednotlivé látky na trhu nestíhá regulovat. Poslanci Pirátů a vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dříve varovali, že zákaz tří látek povede ke vzniku nových nezakázaných kanabinoidů s drobně pozměněným chemickým složením, ale stejnými účinky, což se také stalo.

Je otázkou, co s novými kanabinoidy udělá právě připravovaná novela o návykových látkách, který pro ně vytváří novou kategorii psychomodulačních látek. Podle dostupných informací je možné, že prodej těchto kanabinoidů bude povolen jen u registrovaných prodejců a pouze dospělým osobám. Na program sněmovního zdravotního výboru by novela měla přijít do konce března a následně bude konkrétní podoba této novely alespoň částečně zřejmější.

Zdroj: CANATURA, ACS Laboratory