Studie spojují glyfosátové herbicidy s rakovinou, přesto se používají i u nás

Stříkání herbicidů na rostliny na poli Fotokostic / Shutterstock.com

Rakovina je jednou z nejděsivějších nemocí, která je celosvětově zodpovědná za každé šesté úmrtí. Není divu, že se stále více lidí snaží stranit všech rizik, které k jejímu vzniku mohou přispívat. Velmi horkým tématem posledních let jsou glyfosátové herbicidy. Používají se po celém světě a jejich výrobu mají na starosti nadnárodní giganti, kterým generují obří zisk. Zatímco studie ukazují souvislost mezi jejich používáním a rakovinou, samotní výrobci tyto výsledky většinou odmítají připustit. Co jsou tyto výrobky zač a co ukázaly provedené studie?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Co jsou to glyfosátové herbicidy?

Herbicidy na bázi glyfosátu jsou typem herbicidu, který obsahuje jako účinnou látku glyfosát. Glyfosát je širokospektrální herbicid, což znamená, že může zabíjet širokou škálu rostlin. Funguje tak, že inhibuje enzym, který je nezbytný pro růst rostlin. Bezpečnost a potenciální zdravotní rizika herbicidů na bázi glyfosátu byly předmětem značných debat a sporů. Mnohé studie naznačují možnou souvislost mezi expozicí glyfosátu a určitými zdravotními riziky, včetně rakoviny a dalších zdravotních problémů. Glyfosát je aktuálně nejpoužívanější herbicid v historii a využívá se po celém světě.

Nalévání herbicidu do nádrže Kritchai7752 / Shutterstock

Co říkají studie?

Problematický RoundUp nebo Touchdown

Mezi nejkontroverznější herbicidy, obsahující glyfosáty, patří RoundUp. Jeho výrobcem je Monsanto, kterého vlastní německý koncern Bayer AG. Jen v USA čelí tato společnost více než 9 tisícům žalob a Světová zdravotnická organizace dokonce RoundUp zařadila mezi pravděpodobné karcinogeny. Podle společnosti Monsanto ale neexistuje legitimní výzkum, spojující glyfosáty s NHL nebo jakýmkoli typem rakoviny.

RoundUp není zdaleka jedinou značkou glyfosátových herbicidů. Pozornost si v tomto ohledu získaly přípravky na hubení plevele od výrobce Syngenta. V minulém roce zakázal francouzský soud hned dva přípravky tohoto výrobce, jde o Touchdown Systeme 4 a Touchdown Foret.

Herbicidů s glyfosátem nalezneme na trhu mnohem více, například WeatherMAX, Credit, Ranger Pro a řadu dalších. I přes různé názvy je třeba věnovat pozornost tomu, na jaké bázi tyto produkty fungují.

Aplikace herbicidu RoundUp Pixavril / Shutterstock

Zakázat nebo nezakázat?

Studií, poukazujících na škodlivost glyfosátu, je mnoho a neustále přibývají, což vytváří nepříjemnou atmosféru pro jejich výrobce. I přes kontroverzní povahu glyfosátových herbicidů se i nadále celosvětově používají, a to i v České republice. I když se jejich stopy nacházejí ve vodě, jídle i moči, zatím Ministerstvo zemědělství k plošnému zákazu nepřistoupilo, pouze se zmírnilo jejich používání. S hromadícími se důkazy a soudy je omezuje stále více zemí a pomáhá k tomu i medializace tohoto problému. Například ve Švýcarsku se plánuje zákaz používání glyfosátových herbicidů do roku 2025.

Zdroj: CDC, ScienceDirect, International Agency for Research on Cancer, Swissinfo